Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Storžič / Bašelj - Storžič (mimo bolnice Košuta)

Bašelj - Storžič (mimo bolnice Košuta)

Natisni
Izhodišče: Bašelj (590 m)
Širina/Dolžina: 46,321°N 14,4002°E
Ime poti: mimo bolnice Košuta
Čas hoje: 4 h 10 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1542 m
Višinska razlika po poti: 1550 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 4.920
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 75
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Ko prispemo v Bašelj, pa na mestu, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo, Zgornjo Belo (v Zgornji Beli se priključimo cesti iz Preddvora) do Bašlja, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.
Opis poti:
Z izhodišča pri brunarici turističnega društva Bašelj nadaljujemo po za javni promet zaprti gozdni cesti, ki nas vodi ob potoku Belica. Sprva hodimo ob nogometnem in košarkarskem igrišču, nato pa že prispemo na prvo razpotje gamsove poti, kjer se v levo odcepi pot proti cerkvi sv. Lovrenca, Domu pod sv. Lovrencem, možno pa je tudi nadaljevanje proti Storžiču, Krničarjevi koči na planini Javornik, Mali in Veliki Poljani...
Z omenjenega razpotja vzpon še naprej nadaljujemo po makadamski cesti, ki se zmerno vzpenja skozi gozd oz. delno skozi grmičevje. Po nekaj minutah prispemo na obračališče gozdne ceste, kjer se pešpot proti Kališču nadaljuje desno preko potoka, rahlo v levo pa se nadaljuje gamsova pot, ki vodi na Gradišče in dalje do sv. Lovreca ter pot na Kališče po gozdni cesti, Kališče mimo bolnice Košuta in Kališče po grebenu Kisovca. Pot nadaljujemo po širokem kolovozu, ki se vzpenja proti bližnjemu vodnemu zajetju. Pred zajetjem zapustimo širok kolovoz in ponovno nadaljujemo rahlo levo, na pot, kjer se nadaljuje gamsova pot. V nadaljevanju se nekaj minut vzpenjamo po bolj strmem kolovozu, ko se le ta konča pa nadaljujemo desno po manj izraziti, a razmeroma dobro uhojeni poti, ki se vzpenja skozi gozd. Višje se na nekaj mestih steza deloma izgubi, mi pa sledimo sicer redkim rumeno-belim markacijam, ki označujejo gamsovo pot. Nekaj minut se vzpenjamo skozi gozd, nato pa na enem ovinku dosežemo drugo gozdno cesto, kateri sledimo v desno (levo Laško). Po makadamski cesti hodimo nekaj 10 metrov in že smo na naslednjem razpotju, kjer se v levo odcepi pot k sv. Lovrencu, nekaj korakov naprej pa še v desno na vrh Gradišča. Nadaljujemo po cesti še kakih 10 minut, nato pa prispemo do manjšega parkirišča in nekaj korakov naprej še do obračališča na koncu ceste.
Od konca ceste nadaljujemo levo na kolovoz v smeri Kališča in Storžiča. Kolovoz se nato zmerno vzpenja ob strugi potoka Belica ter se po približno 10 minutah razcepi na dva dela. Nadaljujemo po levem kolovozu, ki se že po nekaj metrih konča. Na tem delu zapustimo bližino struge in nadaljujemo nekoliko levo po poti, ki se strmo vzpne skozi gozd. Strmina kmalu popusti in pot nas pripelje do partizanske bolnice Košuta.
Za bolnico prečimo dva zaporedna hudournika, nato pa pot ponovno postane bolj strma. Pot naprej se še vedno nadaljuje skozi gozd, pri tem pa preči eno bolj strmo pobočje, kjer je v mokrem potrebna nekoliko večja previdnost. Nad strmim delom dosežemo stranski greben Kališča, kjer se nam z desne priključi nemarkirana pot iz Bašlja.
Tu nadaljujemo levo ter vzpon nadaljujemo po še naprej strmi poti, ki se nadaljuje skozi postopoma vse bolj redek gozd. Za klopco in za nekaj pogledi na bližnji Storžič pot zavije desno in se vrne v strnjen gozd. Sledi manj strma pot, katera nas hitro popelje do prve koče na Spodnjem Kališču. Za kočo se gozd konča, nato pa po prijetni travnati podlagi v nekaj minutah dosežemo osrednji del planine, kjer se tudi priključimo običajni poti iz Mač.
S Spodnjega Kališča nadaljujemo rahlo levo v smeri Doma na Kališču, od koder sledi še nekaj minut hoje skozi gozd, nato pa prispemo do lepega razgledišča, s katerega se nam odpre lep pogled proti bližnjemu Domu na Kališču, Malemu Grintovcu, grebenu Laneža, Krvavcu... Od razgledišča sledi le še kratek vzpon in že smo pri Domu na Kališču.
Za Domom na Kališču opazimo planinsko smerno tablo s številnimi možnosti nadaljevanja poti. Nadaljujemo po zložni in razgledni grebenski poti v smeri Storžiča, Bašeljskega vrha..., katera se nadaljuje proti severu. Po nekaj minutah lahkotne hoje ob lepih razgledih, ki sežejo vse do Julijskih Alp, prispemo na razpotje, kjer se v levo odcepi pot proti cerkvi sv. Lovrenca nad Bašljem, planini Javornik in Kriški gori, v desno se odcepi pot na Bašeljski vrh in Mali Grintovec, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Storžiča. Sledi nekajminutno prečenje večinoma zahodnih pobočij Bašeljskega vrha, nato pa prispemo na travnati Bašeljski preval, kjer se nam z desne priključi pot z Jezerskega (v opisih izhodišče Jekarica).
Ponovno nadaljujemo naravnost v smeri Storžiča, tokrat po poti, ki se prične strmo vzpenjati skozi pas ruševja. Po približno 30 minutah vzpona od sedla stopimo na greben Storžiča, katerega pa kmalu zapustimo, saj pot preide na južna pobočja gore. Preko precej strmih južnih pobočij se vzpenjamo po strmi poti, ki je na več mestih nevarna za zdrs, še posebej v mokrem. Višje se pot nekoliko položi ter se vrne na greben, po in ob katerem se nato nadaljuje. Vse bolj razgledni poti se malo pod vrhom z leve priključijo še poti od sv. Lovrenca, planine Javornik ter poti čez Psico in skozi Žrelo. Tu nadaljujemo rahlo desno in v nekaj korakih dosežemo enega izmed najbolj obiskanih dvatisočakov v Sloveniji.
Bašelj - Kališče 2:40, Kališče - Storžič 1:30.
zemljevid poti - Storžič
Ob poti: Bolnica Košuta (900m), Planina Kališče (1450m), Dom na Kališču (1534m), Bašeljski preval (1630m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Bašelj - Storžič1
Bašelj - Storžič2
Bašelj - Storžič3
Bašelj - Storžič4
Bašelj - Storžič5
Bašelj - Storžič6
Bašelj - Storžič7
Bašelj - Storžič8
Bašelj - Storžič9
Bašelj - Storžič10
Bašelj - Storžič11
Bašelj - Storžič12
Bašelj - Storžič13
Bašelj - Storžič14
Bašelj - Storžič15
Bašelj - Storžič16
Bašelj - Storžič17
Bašelj - Storžič18
Bašelj - Storžič19
Bašelj - Storžič20
Bašelj - Storžič21
Bašelj - Storžič22
Bašelj - Storžič23
Bašelj - Storžič24
Bašelj - Storžič25
Bašelj - Storžič26
Bašelj - Storžič27
Bašelj - Storžič28
Bašelj - Storžič29
Bašelj - Storžič30
Bašelj - Storžič31
Bašelj - Storžič32
Bašelj - Storžič33
Bašelj - Storžič34
Bašelj - Storžič35
Bašelj - Storžič36
Bašelj - Storžič37
Bašelj - Storžič38
Bašelj - Storžič39
Bašelj - Storžič40
Bašelj - Storžič41
Bašelj - Storžič42
Bašelj - Storžič43
Bašelj - Storžič44
Bašelj - Storžič45
Bašelj - Storžič46
Bašelj - Storžič47
Bašelj - Storžič48
Bašelj - Storžič49
Bašelj - Storžič50
Bašelj - Storžič51
Bašelj - Storžič52
Bašelj - Storžič53
Bašelj - Storžič54
Bašelj - Storžič55
Bašelj - Storžič56
Bašelj - Storžič57
Bašelj - Storžič58
Bašelj - Storžič59
Bašelj - Storžič60
Bašelj - Storžič61
Bašelj - Storžič62
Bašelj - Storžič63
Bašelj - Storžič64
Bašelj - Storžič65
Bašelj - Storžič66
Bašelj - Storžič67
Bašelj - Storžič68
Bašelj - Storžič69
Bašelj - Storžič70
Bašelj - Storžič71
Bašelj - Storžič72
Bašelj - Storžič73
Bašelj - Storžič74
Bašelj - Storžič75
Diskusija o izletu Bašelj - Storžič (mimo bolnice Košuta)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki