Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Storžič / Planina Vetrh - Storžič (čez Javorniški preval)

Planina Vetrh - Storžič (čez Javorniški preval)

Natisni
Izhodišče: Planina Vetrh (1185 m)
Širina/Dolžina: 46,3967°N 14,3858°E
Ime poti: čez Javorniški preval
Čas hoje: 3 h 20 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, zahtevna označena pot
Višinska razlika: 947 m
Višinska razlika po poti: 1050 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 8.570
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 71
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Tržič, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Dovžanovi soteski. Proti koncu Tržiča zapustimo cesto proti Dovžanovi soteski in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Loma pod Storžičem. Nad Lomom pod Storžičem, pri desni serpentini zapustimo glavno cesto, ki vodi višje proti Grahovšam in Domu pod Storžičem in z vožnjo nadaljujemo levo v smeri naselja Potarje. Po asfaltni cesti se peljemo do križišča pod turistično kmetijo pr Tič, kjer nadaljujemo levo proti planini Konjščica. Sledi vožnja po makadamski cesti, s katere se kmalu v levo odcepi cesta h kmetiji Pinč. Tu gremo desno po zgornji cesti, ki postane vidno slabša, po njej pa se peljemo kar nekaj časa do naslednjega križišču. Iz križišča nadaljujemo naravnost po spodnji cesti (desno navzgor planina Konjščica), katera malo naprej preči potok Vetrnik. V naslednjem križišču gremo levo, nato pa po 50 metrih parkiramo na označenem parkirišču ob robu planine Vetrh. Iz križišča pri tovarni Lepenka v Tržiču do izhodišča je približno 11 km, od tega 6 km makadama.
b) a) Najprej se zapeljemo v Tržič, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Dovžanovi soteski. V nadaljevanju se peljemo skozi Dovžanovo sotesko, Dolino, do Jelendola, kjer v trikotnem križišču nadaljujemo po desni cesti proti Medvodju. Nekaj kilometrov naprej se v levo odcepi cesta proti planini Zali potok, mi pa se ob Tržiški Bistrici peljemo še nekaj časa, točneje do prve vozne ceste v desno, ki preko mostu preči Tržiško Bistrico. Za mostom se pričnemo vzpenjati po slabši makadamski cesti, ki je na posameznih delih pogosto v precej slabem stanju. V križiščih nadaljujemo naravnost, nato pa, ko se cesta položi hitro prispemo do označenega parkirišča na obrobju planine Vetrh, kjer parkiramo. Iz križišča pri tovarni Lepenka v Tržiču do izhodišča je približno 12,5 km, od tega 3,7 km zelo slabe makadamske ceste, makadama pa je še nekaj več.
Opis poti:
Na vzhodni strani parkirišča opazimo kolovoz, ki se skozi gozd vzpne do bližnje gozdne ceste, kateri sledimo v levo. Po cesti hitro prispemo do desne serpentine, s katere se nam odpre lep pogled proti Košuti, Plešivcu in okoliškim goram. V nadaljevanju se nam sprva med drevesi še odpre nekaj razgleda, nato pa pot preide v dokaj strnjen gozd, skozi katerega se vzpenja po zahodnih pobočjih Pečice (1421 m) in pozneje Maljevca (1502 m). Po pobočjih Maljevca ne hodimo dolgo, saj nas cesta pripelje v dolinico potoka Vetrnik. Preko mostu cesta hitro preide na levi breg potoka, nato pa se nekaj minut vzpenjamo neposredno ob potoku. Ko višje cesta še enkrat preči potok (tokrat brez mostu), pa jo zapustimo in pred prečenjem potoka nadaljujemo desno na širši kolovoz, ki se prične vzpenjati skozi gozd. Na razcepu kolovozov nadaljujemo rahlo levo, nato pa se nekaj minut višje vrnemo na makadamsko cesto, kateri pa sledimo v desno.
Med hojo po cesti hitro prispemo na označeno razpotje, s katerega nadaljujemo naravnost v smeri planine Javornik (desno Bela peč, planina Konjščica in koča pr Zdravc). Od razpotja nadaljujemo po kolovozu, nato pa se skozi pas gozda vzpnemo do planine Javornik, katero dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.
S planine Javornik nadaljujemo desno v smeri Javorniškega prevala (levo Stegovnik) ter pot nadaljujemo po razglednem kolovozu. Širok kolovoz, ki se prečno spušča nas nižje pripelje v gozd, še nekoliko naprej pa na označeno razpotje na Javorniškem prevalu.
Z omenjenega prevala nadaljujemo naravnost v smeri Storžiča (ostro levo Stegovnik vzhodna pot, rahlo levo Kanonir in Tržiški graben, desno Dom pod Storžičem) ter pot nadaljujemo po poti, ki se rahlo vzpenja skozi gozd. V nadaljevanju sprva še zložna pot nas hitro popelje na strma pobočja Škarjeve peči, preko katerih se še nekaj časa prečno vzpenjamo, nato pa pot zavije rahlo proti levi in se prične strmo vzpenjati. Sledi prečni vzpon proti desni, kjer nam je zaradi strmine in pogosto vlažnih tal v pomoč jeklenica. Sledi vzpon ob jeklenici, na nekaj mestih pa so nam v pomoč tudi skobe in klini. Zavarovan del se po nekaj minutah konča, pot pa še nekaj časa poteka prečno po občasno precej strmih pobočjih. Višje se nam občasno odpre nekaj razgleda, pobočje postane manj strmo, pot pa nas pripelje do označenega razpotja, kjer se priključimo vidno bolje uhojeni poti od Doma pod Storžičem - pot čez Škarjev rob.
Nadaljujemo naravnost, nato pa se prečno vzpenjamo po zahodnih pobočjih grebena Škarjev rob, od koder imamo lep pogled proti poti pred nami in Storžiču. Višje nas pot pripelje na omenjen greben, s katerega se nam odpre še pogled na jezersko stran, kjer lepo vidimo najvišje vrhove Kamniško Savinjskih Alp. V nadaljevanju se vzpenjamo skozi pas ruševja, nato pa preidemo na melišča, kjer lahko v zgodnjem poletju še naletimo na snežišča. Sledi vzpon ob robu melišča, nato pa prispemo do tehnično zahtevnejšega dela poti, kjer najprej prečimo rahlo izpostavljeno grapo (če je pod snegom je brez uporabe zimske opreme velika nevarnost zdrsa), nato pa se vzpenjamo po strmi dolinici, ki je izpostavljena padajočemu kamenju. V zgornjem delu dolinice so nam v pomoč varovala, pot pa nato zavije nekoliko v desno. Sledi še približno 10 minut vzpona po precej strmem pobočju in vse bolj razgledna pot nas pripelje na vrh Storžiča.
zemljevid poti - Storžič
Ob poti: Planina Javornik (1550m), Javorniški preval (1467m), Škarjeva peč (1671m), Škarjev rob (1804m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Vetrh - Storžič1
Planina Vetrh - Storžič2
Planina Vetrh - Storžič3
Planina Vetrh - Storžič4
Planina Vetrh - Storžič5
Planina Vetrh - Storžič6
Planina Vetrh - Storžič7
Planina Vetrh - Storžič8
Planina Vetrh - Storžič9
Planina Vetrh - Storžič10
Planina Vetrh - Storžič11
Planina Vetrh - Storžič12
Planina Vetrh - Storžič13
Planina Vetrh - Storžič14
Planina Vetrh - Storžič15
Planina Vetrh - Storžič16
Planina Vetrh - Storžič17
Planina Vetrh - Storžič18
Planina Vetrh - Storžič19
Planina Vetrh - Storžič20
Planina Vetrh - Storžič21
Planina Vetrh - Storžič22
Planina Vetrh - Storžič23
Planina Vetrh - Storžič24
Planina Vetrh - Storžič25
Planina Vetrh - Storžič26
Planina Vetrh - Storžič27
Planina Vetrh - Storžič28
Planina Vetrh - Storžič29
Planina Vetrh - Storžič30
Planina Vetrh - Storžič31
Planina Vetrh - Storžič32
Planina Vetrh - Storžič33
Planina Vetrh - Storžič34
Planina Vetrh - Storžič35
Planina Vetrh - Storžič36
Planina Vetrh - Storžič37
Planina Vetrh - Storžič38
Planina Vetrh - Storžič39
Planina Vetrh - Storžič40
Planina Vetrh - Storžič41
Planina Vetrh - Storžič42
Planina Vetrh - Storžič43
Planina Vetrh - Storžič44
Planina Vetrh - Storžič45
Planina Vetrh - Storžič46
Planina Vetrh - Storžič47
Planina Vetrh - Storžič48
Planina Vetrh - Storžič49
Planina Vetrh - Storžič50
Planina Vetrh - Storžič51
Planina Vetrh - Storžič52
Planina Vetrh - Storžič53
Planina Vetrh - Storžič54
Planina Vetrh - Storžič55
Planina Vetrh - Storžič56
Planina Vetrh - Storžič57
Planina Vetrh - Storžič58
Planina Vetrh - Storžič59
Planina Vetrh - Storžič60
Planina Vetrh - Storžič61
Planina Vetrh - Storžič62
Planina Vetrh - Storžič63
Planina Vetrh - Storžič64
Planina Vetrh - Storžič65
Planina Vetrh - Storžič66
Planina Vetrh - Storžič67
Planina Vetrh - Storžič68
Planina Vetrh - Storžič69
Planina Vetrh - Storžič70
Planina Vetrh - Storžič71
Diskusija o izletu Planina Vetrh - Storžič (čez Javorniški preval)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki