Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Strelovec / Podbreg - Strelovec

Podbreg - Strelovec

Natisni
Izhodišče: Podbreg (720 m)
Širina/Dolžina: 46,4198°N 14,6455°E
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, lahka označena pot
Višinska razlika: 1043 m
Višinska razlika po poti: 1050 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3.050
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 48
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. Za Solčavo ter 300 metrov pred krajinskim parkom Logarska dolina, bomo opazili oznake za parkirišče, ki nas usmerijo levo na večje parkirišče Podbreg, kjer parkiramo. Odcep z glavne ceste je v bližini oznake ceste 13,5 km.
b) Iz Črne na Koroškem se preko prelaza Spodnje Sleme zapeljemo v Solčavo, od tam pa nadaljujemo desno v smeri Logarske doline. Za Solčavo ter 300 metrov pred krajinskim parkom Logarska dolina, bomo opazili oznake za parkirišče, ki nas usmerijo levo na večje parkirišče Podbreg, kjer parkiramo. Odcep z glavne ceste je v bližini oznake ceste 13,5 km.
c) Preko prelaza Pavličev Vrh se zapeljemo v Slovenijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. Ko prispemo do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v krajinski park Logarska dolina, nadaljujemo naravnost, nato pa po 300 metrih desno na večje parkirišče za avtodome, kjer parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po glavni cesti proti Logarski dolini, nato pa nekaj metrov za tem, ko preko mostu prečimo potok Jezera nadaljujemo levo na makadamsko cesto. Makadamska cesta nas hitro pripelje do drugega mostu, kjer za potokom Črna (potok Črna je drugi izvir Savinje) nadaljujemo desno, sprva še po makadamski cesti, ki pa se hitro spremeni v širok kolovoz. Pot naprej nas vodi po strmem kolovozu, kateremu na razpotjih sledimo v tisti smeri, kjer se nadaljuje "glavni" kolovoz. Višje, na razpotju na višini približno 1200 metrov nadaljujemo po desnem kolovozu, ki v nadaljevanju preči pobočja med Icmanikovo in Logarsko pečjo proti desni. Kolovoz se kmalu konča, mi pa od konca kolovoza nadaljujemo po slabši stezici oz. stečini, ki še naprej v isti smeri preči pobočja. Po manj kot 5 minutah prečnega vzpona dosežemo drug kolovoz (do sem lahko tudi po omenjenem kolovozu), ki se v zadnjem delu strmo vzpenja po nekakšnem grebenu, mi pa ga dosežemo v bližini njegovega konca. Od konca kolovoza (konec kolovoza je na višini približno 1350 do 1400 m) nadaljujemo po vidni stezici, ki preči pobočja proti desni, že kmalu pa se stezica priključi stari markirani poti, po kateri se vzpnemo do grape, kjer se opuščena markirana pot strmo vzpne ob grapi. Nekaj minut se strmo vzpenjamo, nato pa, ko izstopimo iz grape nadaljujemo rahlo desno, kjer opazimo še eno obledelo markacijo, steza pa se tu konča. Nadaljujemo čez poseko do bližnjega Icmanikovega stanu, kjer dosežemo markirano pot Plesnikova planina - Strelovec.
Za stanom stopimo na novejši kolovoz, s katerega se kmalu rahlo v desno odcepi markirana pot, mi pa nadaljujemo po kolovozu, saj je steza v zgornjem delu neprehodna zaradi vejevja, ki so ga odložili ob izgradnji bližnje gozdne ceste. Po kolovozu se v nekaj minutah povzpnemo do Icmanikove planine, kjer je označeno razpotje in od koder se nam odpre lep razgled.
Z razpotja na planini nadaljujemo desno (levo Logarska peč 5 minut, naravnost po gozdni cesti prispemo do kmetije Knez) na neizrazit greben, po katerem nadaljujemo zložen vzpon. Sprva se vzpenjamo vzporedno z novejšo cesto, ki je desno pod nami, nato pa pot postaja vse bolj strma in se postopoma oddalji od ceste. Strma pot nas višje pripelje do slabše opaznega razpotja, ki se nahaja v pasu bujne vegetacije, mi pa nadaljujemo na levo, za spoznanje slabše uhojeno stezico, ki se vzpne greben Strelovca severovzhodno od vrha (desna pot preči pobočja proti desni in doseže greben Strelovca jugozahodno od vrha, slednja pot je tudi za kakih 15 minut daljša). Ko dosežemo greben nadaljujemo desno ter se v nekaj korakih povzpnemo na razgleden vrh.
Podbreg - Icmanikova planina 2:15, Icmanikova planina - Strelovec 45 minut.
zemljevid poti - Strelovec
Ob poti: Icmanikova planina (1520m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Podbreg - Strelovec1
Podbreg - Strelovec2
Podbreg - Strelovec3
Podbreg - Strelovec4
Podbreg - Strelovec5
Podbreg - Strelovec6
Podbreg - Strelovec7
Podbreg - Strelovec8
Podbreg - Strelovec9
Podbreg - Strelovec10
Podbreg - Strelovec11
Podbreg - Strelovec12
Podbreg - Strelovec13
Podbreg - Strelovec14
Podbreg - Strelovec15
Podbreg - Strelovec16
Podbreg - Strelovec17
Podbreg - Strelovec18
Podbreg - Strelovec19
Podbreg - Strelovec20
Podbreg - Strelovec21
Podbreg - Strelovec22
Podbreg - Strelovec23
Podbreg - Strelovec24
Podbreg - Strelovec25
Podbreg - Strelovec26
Podbreg - Strelovec27
Podbreg - Strelovec28
Podbreg - Strelovec29
Podbreg - Strelovec30
Podbreg - Strelovec31
Podbreg - Strelovec32
Podbreg - Strelovec33
Podbreg - Strelovec34
Podbreg - Strelovec35
Podbreg - Strelovec36
Podbreg - Strelovec37
Podbreg - Strelovec38
Podbreg - Strelovec39
Podbreg - Strelovec40
Podbreg - Strelovec41
Podbreg - Strelovec42
Podbreg - Strelovec43
Podbreg - Strelovec44
Podbreg - Strelovec45
Podbreg - Strelovec46
Podbreg - Strelovec47
Podbreg - Strelovec48
Diskusija o izletu Podbreg - Strelovec
pohodnik3820. 06. 2021 21:22:19
Opis te poti bo potrebno dopolniti saj je v tem koncu veliko novih gozdnih vlak ki se odcepijo na vse strani in na koncu če nisi pripravljen se lahko zaide.Vlake so sedaj že speljane čisto do Icmankove planine.Pot opravil 17.6. sicer sem obiskal še Podbrežnikovo planino....

SLIKE in osebni vtisi z poti

Lp! Tonenasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki