Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Štruca / Suhadolnik - Štruca (čez Kokrsko sedlo)

Suhadolnik - Štruca (čez Kokrsko sedlo)

Natisni
Izhodišče: Suhadolnik (901 m)
Širina/Dolžina: 46,3352°N 14,5102°E
Ime poti: čez Kokrsko sedlo
Čas hoje: 5 h 25 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot, lahko brezpotje
Višinska razlika: 1556 m
Višinska razlika po poti: 1700 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 7.743
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 71
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega, a le do vasi Kokra. V omenjeni vasi bomo le nekaj metrov preden cesta preči most čez reko Kokro, opazili cesto, ki pelje proti Suhadolniku. Odcep ceste se nahaja, ko smo na desni strani reke (levi breg), oznaka ceste pa je približno 7 km. Tej cesti nato sledimo do parkirišča, ki se nahaja približno 300 m pred kmetijo Suhadolnik.
Opis poti:
Na začetku parkirišča opazimo planinske smerne table, ki nas usmerijo na cesto, po kateri v manj kot 5 minutah hoje prispemo do manjšega križišča ob kmetiji Suhadolnik. Tu nadaljujemo po desni cesti, mi pa ji sledimo še približno 5 minut, oz. do mesta, kjer nas markacije povedejo na vzpenjajoč kolovoz. Naprej se kratek čas vzpenjamo po kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo desno na pešpot, ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Višje se vrnemo na kolovoz, le ta pa nas le nekaj metrov naprej pripelje do gozdne ceste, kateri nato sledimo do njenega konca (do sem potrebujemo približno pol ure).
Na koncu ceste pa se markirana pot razcepi na dva dela. Nadaljujemo po levi poti (desno nekoliko lažja "Stara pot"), ki se naprej vzpenja po zložnem kolovozu. Nekoliko naprej nas markacije usmerijo rahlo desno na hudourniške nanose peska, pot pa se na drugi strani nadaljuje skozi gozd, kjer se prične vse strmeje vzpenjati. Višje pridemo do manjše votline, pot pa za njo postane tehnično zahtevna. S pomočjo jeklenice se vzpnemo stopnjo višje, pot pa se nato nadaljuje po strmem pobočju, kjer nam je občasno v pomoč kakšen klin. Višje pot zavije v desno, se prečno vzpne čez strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna pobočja ter nas nato pripelje do odlično zavarovanega prehoda. S pomočjo lesenih stopnic oz. lestve ter pomoči jeklenice, se vzpnemo po strmem pobočju, ki bi bilo brez omenjenih varoval zelo nevarno. Višje nam je v pomoč še nekaj klinov, pot pa se za tem položi ter preči kratko izpostavljeno pobočje, kjer nam je v pomoč zasilna ograja. Le nekoliko naprej pridemo do naslednje lestve, ob kateri pa ni jeklenice, a prehod ni posebej zahteven. Sledi kratek spust v manjšo grapo in jo za tem tudi prečimo. Na drugi strani grape se strmo vzpnemo (v pomoč nam je nekaj skob), nato pa se pot počasi položi in nas v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje do mesta, kjer se priključi nekoliko lažji "Stari poti".
Sledi kratek prečni vzpon in pot nas pripelje do večje ravnice, kjer je nekoč stala "stara koča". Čez visoke trave se sprehodimo na drugo stran ravnice, kjer prispemo na označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost (levo Kočna čez Grdi graben) po zmerno strmi poti, ki se naprej vzpne skozi pas grmičevja. Višje se pot prehodno povsem položi, nato pa nas pripelje med rušje, kjer se prične strmeje vzpenjati. Tej nekoliko bolj strmi poti, s katere se nam odpirajo vedno lepši razgledi, sledimo vse do Cojzove koče na Kokrskem sedlu.
S sedla nadaljujemo levo v smeri Grintovca, Kočne in Skute. Pot se takoj nad sedlom strmo vzpne in nas nekoliko višje pripelje do razpotja, kjer se desno odcepi pot k bivaku pod Grintovcem in Skuti (naravnost Grintovec čez Streho in Kočna). Usmerimo se na to sprva nekoliko slabše vidno stezico, ki nas v zmernem vzponu pripelje do slikovitega prehoda čez Mala vratca. Za ozkim prehodom Malih vratc, pa se pot začne spuščati po strmem in občasno nekoliko izpostavljenem pobočju. Ob koncu spusta, ki nam vzame približno 100 višinskih metrov nam je v pomoč nekaj klinov. Sledi prečenje grape in nato vzpon po visokogorskem svetu do bivaka pod Grintovcem.
Od bivaka nadaljujemo po markirani poti, ki nas hitro pripelje na razpotje. Nadaljujemo naravnost v smeri Skute in Grintovca (desno Kamniško sedlo, Rinke in Turska gora) po razmeroma zložni poti, ki nas kmalu pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo desno v smeri Skute (naravnost Mlinarsko sedlo) po poti, ki nas čez kraški svet Velikih podov pripelje do vznožja zmerno strme stene. Tu se pot postavi pokonci in s pomočjo naravnih oprimkov premagamo krajšo steno med Dolgim hrbtom in Štruco (v mokrem velika nevarnost zdrsa). Na vrhu vzpona se nam z leve priključi pot z Dolgega hrbta. Nadaljujemo desno po markirani poti, katero le malo naprej zapustimo. Na mestu, kjer se markirana pot začne spuščati, nadaljujemo desno (smer jug) in vzpon nadaljujemo po lažjem brezpotju. Brezpotje je kratko in ob lepem vremenu orientacijsko nezahtevno.
Suhadolnik - Cojzova koča 2:30, Cojzova koča - bivak pod Grintovcem 1:15, bivak pod Grintovcem - Štruca 1:40.
zemljevid poti - Štruca
Ob poti: Cojzova koča na Kokrskem sedlu (1793m), Mala vratca (1935m), Bivak pod Grintovcem (2100m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Suhadolnik - Štruca1
Suhadolnik - Štruca2
Suhadolnik - Štruca3
Suhadolnik - Štruca4
Suhadolnik - Štruca5
Suhadolnik - Štruca6
Suhadolnik - Štruca7
Suhadolnik - Štruca8
Suhadolnik - Štruca9
Suhadolnik - Štruca10
Suhadolnik - Štruca11
Suhadolnik - Štruca12
Suhadolnik - Štruca13
Suhadolnik - Štruca14
Suhadolnik - Štruca15
Suhadolnik - Štruca16
Suhadolnik - Štruca17
Suhadolnik - Štruca18
Suhadolnik - Štruca19
Suhadolnik - Štruca20
Suhadolnik - Štruca21
Suhadolnik - Štruca22
Suhadolnik - Štruca23
Suhadolnik - Štruca24
Suhadolnik - Štruca25
Suhadolnik - Štruca26
Suhadolnik - Štruca27
Suhadolnik - Štruca28
Suhadolnik - Štruca29
Suhadolnik - Štruca30
Suhadolnik - Štruca31
Suhadolnik - Štruca32
Suhadolnik - Štruca33
Suhadolnik - Štruca34
Suhadolnik - Štruca35
Suhadolnik - Štruca36
Suhadolnik - Štruca37
Suhadolnik - Štruca38
Suhadolnik - Štruca39
Suhadolnik - Štruca40
Suhadolnik - Štruca41
Suhadolnik - Štruca42
Suhadolnik - Štruca43
Suhadolnik - Štruca44
Suhadolnik - Štruca45
Suhadolnik - Štruca46
Suhadolnik - Štruca47
Suhadolnik - Štruca48
Suhadolnik - Štruca49
Suhadolnik - Štruca50
Suhadolnik - Štruca51
Suhadolnik - Štruca52
Suhadolnik - Štruca53
Suhadolnik - Štruca54
Suhadolnik - Štruca55
Suhadolnik - Štruca56
Suhadolnik - Štruca57
Suhadolnik - Štruca58
Suhadolnik - Štruca59
Suhadolnik - Štruca60
Suhadolnik - Štruca61
Suhadolnik - Štruca62
Suhadolnik - Štruca63
Suhadolnik - Štruca64
Suhadolnik - Štruca65
Suhadolnik - Štruca66
Suhadolnik - Štruca67
Suhadolnik - Štruca68
Suhadolnik - Štruca69
Suhadolnik - Štruca70
Suhadolnik - Štruca71
Diskusija o izletu Suhadolnik - Štruca (čez Kokrsko sedlo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki