Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Planina Kališče / Mače - Planina Kališče (po cesti)

Mače - Planina Kališče (po cesti)

Natisni
Izhodišče: Mače (600 m)
Širina/Dolžina: 46,3131°N 14,4187°E
Ime poti: po cesti
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 850 m
Višinska razlika po poti: 850 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.642
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 33
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za Mače. Ko prispemo v Mače, na označenem križišču nadaljujemo desno (levo Bašelj, naravnost cerkev sv. Miklavža (cerkev ni dostopna z avtomobilom)) ter se po ozki cesti zapeljemo nad vas, kjer se nahaja večje označeno parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. V Preddvoru opazimo oznake za Mače, ki nas usmerijo levo mimo osnovne šole na cesto, ki se vzpne do Mač. Ko prispemo v Mače, na označenem križišču nadaljujemo desno (levo Bašelj, naravnost cerkev sv. Miklavža (cerkev ni dostopna z avtomobilom)) ter se po ozki cesti zapeljemo nad vas, kjer se nahaja večje označeno parkirišče.
Opis poti:
S parkirišča se vrnemo do ceste, s katere smo zavili na parkirišče in po njej nadaljujemo vzpon v smeri Kališča. Sprva hodimo skozi gozd, cesta pa se nekaj minut višje približa potoku Suha, katerega še nekoliko naprej 2 krat tudi preči. Po približno 20 minutah prispemo na označeno razpotje, kjer se običajna pot proti Kališču nadaljuje levo, mi pa nadaljujemo desno v smeri Srednjega vrha, Kališča čez Kozjek in Zavetišča v Hudičevem borštu čez Kozjek. Vse slabša cesta nas malo naprej pripelje do tovorne žičnice, ki pelje proti Domu na Kališču, mi pa na prvem razpotju za tovorno žičnico nadaljujemo po levem nemarkiranem kolovozu (desno Srednji vrh in Kališče čez Kozjek). Pot nadaljujemo po kolovozu oz. široki vlaki, kateri na razpotjih sledimo po "glavnem" kolovozu. V zmernem vzponu v nekaj minutah dosežemo pas rastišča čemaža ter pas redkega gozda, od koder se nam odpre nekaj razgleda. Sledi še kratek prečni vzpon in priključimo se običajni poti iz Mač.
Markirano pot dosežemo na manjšem sedlu severno od Gore (994 m), mi pa ji sledimo v smeri Kališča. Nekaj minut se vzpenjamo skozi strnjen smrekov gozd, nato pa se priključimo na slabšo cesto, po kateri nekaj minut nadaljujemo vzpon. Cesto zapustimo, ko na desni strani opazimo nadaljevanje planinske poti (odcep je dobro označen). Pot naprej preide na bolj strmo pobočje ter se v številnih okljukih razmeroma strmo vzpenja. Višje se gozd prehodno razredči in odpre se nam lep razgled proti jugu. Na delu redkega gozda nam prijeten počitek omogoči tudi lesena klop, malo naprej pa nas "preseneti" še delujoča ura na drevesu. V nadaljevanju nekoliko več časa prečimo proti desni, tako, da dosežemo gozdnat južni greben Kališča. Na omenjenem grebenu pot zavije ostro levo, nato pa se v nekaj okljukih vzpne do Spodnjega Kališča, od koder se nam odpre lep razgled na Storžič.
zemljevid poti - Planina Kališče
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Kališču, Bašeljski vrh (1 h), Mali Grintovec, Storžič (1 h 45 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Mače - Planina Kališče1
Mače - Planina Kališče2
Mače - Planina Kališče3
Mače - Planina Kališče4
Mače - Planina Kališče5
Mače - Planina Kališče6
Mače - Planina Kališče7
Mače - Planina Kališče8
Mače - Planina Kališče9
Mače - Planina Kališče10
Mače - Planina Kališče11
Mače - Planina Kališče12
Mače - Planina Kališče13
Mače - Planina Kališče14
Mače - Planina Kališče15
Mače - Planina Kališče16
Mače - Planina Kališče17
Mače - Planina Kališče18
Mače - Planina Kališče19
Mače - Planina Kališče20
Mače - Planina Kališče21
Mače - Planina Kališče22
Mače - Planina Kališče23
Mače - Planina Kališče24
Mače - Planina Kališče25
Mače - Planina Kališče26
Mače - Planina Kališče27
Mače - Planina Kališče28
Mače - Planina Kališče29
Mače - Planina Kališče30
Mače - Planina Kališče31
Mače - Planina Kališče32
Mače - Planina Kališče33
Diskusija o izletu Mače - Planina Kališče (po cesti)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki