Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Mali Grintovec / Laško - Mali Grintovec (mimo sv. Lovrenca)

Laško - Mali Grintovec (mimo sv. Lovrenca)

Natisni
Izhodišče: Laško (740 m)
Širina/Dolžina: 46,3256°N 14,3969°E
Ime poti: mimo sv. Lovrenca
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1073 m
Višinska razlika po poti: 1225 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 667
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 70
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Ko prispemo v Bašelj se najprej na začetku levega ovinka v smeri naravnost nadaljuje ožja cesta, ki vodi do parkirišča pri brunarici TD Bašelj (v opisih izhodišče Bašelj), mi pa od omenjenega križišča po glavni cesti nadaljujemo še dobrih 100 m do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno po cesti proti Gamsovemu raju in zaselku Laško. Le kakih 50 m naprej nadaljujemo po levi cesti, katera se postopoma prične zmerno vzpenjati. Pri zaselku Laško ponovno nadaljujemo levo, nato pa se asfalt konča in z vožnjo nadaljujemo po strmi makadamski cesti, kateri sledimo do parkirišča, ob manjšem križišču. Ob križišču se nahajajo rdeče planinske smerne table.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo, Zgornjo Belo (v Zgornji Beli se priključimo cesti iz Preddvora) do Bašlja, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, kjer se v smeri naravnost nadaljuje ožja cesta, ki vodi do parkirišča pri brunarici TD Bašelj (v opisih izhodišče Bašelj), mi pa od omenjenega križišča po glavni cesti nadaljujemo še dobrih 100 m do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno po cesti proti Gamsovemu raju in zaselku Laško. Le kakih 50 m naprej nadaljujemo po levi cesti, katera se postopoma prične zmerno vzpenjati. Pri zaselku Laško ponovno nadaljujemo levo, nato pa se asfalt konča in z vožnjo nadaljujemo po strmi makadamski cesti, kateri sledimo do parkirišča, ob manjšem križišču. Ob križišču se nahajajo rdeče planinske smerne table.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na strm kolovoz v smeri Lovrenca. Po kratkem strmem vzponu nas kolovoz pripelje do razpotja, kjer se desno odcepi peš pot do cerkve sv. Lovrenca. Mi nadaljujemo po spodnji kolovozni poti, ki se spet prične strmeje vzpenjati in nas po 15 minutah hoje od izhodišča pripelje do Doma na Lovrencu.
Pri domu nadaljujemo po poti proti Storžiču in že po nekaj korakih nas pot pripelje iz gozda na travnike pod cerkvijo. Cerkev sv. Lovrenca dosežemo v nekaj minutah hoje po travniku.
Nadaljujemo po travniku mimo cerkve in pot nas kmalu pripelje v gozd. V nadaljevanju se široka pot rahlo spusti in na neizrazito sedelce, kjer se nam priključi pot z nekoliko višjega izhodišča. Naprej nadaljujemo v smeri Storžiča še naprej po široki poti, ki pa se rahlo vzpenja. Pot kmalu postane ožja in se nato kar nekaj časa strmo vzpenja skozi gozd. Višje nas pot le pripelje iz gozda in odprejo se nam lepi razgledi na južna pobočja Storžiča. Strmina še naprej ne popušča vse do klopce na razpotju.
Levo vodi označena pot proti Javorniku in Poljani, mi pa se usmerimo desno proti Kališču. Pot od razpotja postane nekoliko ožja in manj uhojena. V nadaljevanju dolgo časa prečimo pobočja proti vzhodu. Na poti se izmenjuje gozd ter travnata pobočja, ki so na nekaj mestih tudi precej strma. Ob prečenju se pot občasno nekoliko strmeje vzpne, nekajkrat pa se tudi rahlo spusti. V drugem delu prečenja nas pot pripelje do izvira pod Bašeljskim sedlom. Tu pot zavije rahlo v desno in še naprej preči pobočja vse dokler nas ne pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Bašeljskega vrha in Malega Grintovca (levo Storžič, desno Dom na Kališču).
Pot naprej se strmeje vzpne skozi pas ruševja ter nas ob lepih pogled na sosednji Mali Grintovec pripelje na z ruševjem porasel greben Bašeljskega vrha, kjer v naslednjih nekaj minutah prispemo na naslednje dobro označeno razpotje. Na razpotju se v desno odcepi pot na Mali Grintovec in Srednji vrh, mi pa nadaljujemo naravnost in ob pogledu na Storžič nadaljujemo vzpon. Poti, ki poteka po in ob z ruševjem poraslim grebenom, se malo pod vrhom priključi še pot z Jekarice in Bašeljskega prevala. Tu nadaljujemo desno in po nekoliko ožjem grebenu v minuti nadaljnje hoje dosežemo Bašeljski vrh, s katerega se nam odpre lep razgled proti goram nad Jezerskim, razgled pa seže vse do Košute, Obirja in Labotniških Alp v Avstriji.
Z Bašeljskega vrha se pričnemo razmeroma strmo spuščati proti vzhodu do severovzhodu, po poti, ki poteka po in ob grebenu, ki je večinoma porasel z ruševjem, na delu, kjer ni pa je potrebno malo več pazljivosti. Po približno 15 minutah se spust konča in pot nas pripelje na Mačensko sedlo, kjer se nam priključi markirana pot s Kališča in nemarkirana pot po dolini Suhe.
Nadaljujemo naravnost v smeri Malega Grintovca, po poti, ki se prične razmeroma strmo vzpenjati po zahodnem pobočju omenjene gore. Po približno pol ure hoje od Mačenskega sedla pridemo na označeno razpotja, kjer se nam z desne priključi pot z Dolge njive. Nadaljujemo levo ter po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje prispemo na vrh Malega Grintovca.
Laško - Bašeljski vrh 3:45 minut, Bašeljski vrh - Mali Grintovec 45 minut.
zemljevid poti - Mali Grintovec
Ob poti: Dom na Lovrencu (Bašelj) (835m), Sveti Lovrenc (Bašelj) (892m), Izvir pod Bašeljskim prevalom (1510m), Bašeljski vrh (1744m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Laško - Mali Grintovec1
Laško - Mali Grintovec2
Laško - Mali Grintovec3
Laško - Mali Grintovec4
Laško - Mali Grintovec5
Laško - Mali Grintovec6
Laško - Mali Grintovec7
Laško - Mali Grintovec8
Laško - Mali Grintovec9
Laško - Mali Grintovec10
Laško - Mali Grintovec11
Laško - Mali Grintovec12
Laško - Mali Grintovec13
Laško - Mali Grintovec14
Laško - Mali Grintovec15
Laško - Mali Grintovec16
Laško - Mali Grintovec17
Laško - Mali Grintovec18
Laško - Mali Grintovec19
Laško - Mali Grintovec20
Laško - Mali Grintovec21
Laško - Mali Grintovec22
Laško - Mali Grintovec23
Laško - Mali Grintovec24
Laško - Mali Grintovec25
Laško - Mali Grintovec26
Laško - Mali Grintovec27
Laško - Mali Grintovec28
Laško - Mali Grintovec29
Laško - Mali Grintovec30
Laško - Mali Grintovec31
Laško - Mali Grintovec32
Laško - Mali Grintovec33
Laško - Mali Grintovec34
Laško - Mali Grintovec35
Laško - Mali Grintovec36
Laško - Mali Grintovec37
Laško - Mali Grintovec38
Laško - Mali Grintovec39
Laško - Mali Grintovec40
Laško - Mali Grintovec41
Laško - Mali Grintovec42
Laško - Mali Grintovec43
Laško - Mali Grintovec44
Laško - Mali Grintovec45
Laško - Mali Grintovec46
Laško - Mali Grintovec47
Laško - Mali Grintovec48
Laško - Mali Grintovec49
Laško - Mali Grintovec50
Laško - Mali Grintovec51
Laško - Mali Grintovec52
Laško - Mali Grintovec53
Laško - Mali Grintovec54
Laško - Mali Grintovec55
Laško - Mali Grintovec56
Laško - Mali Grintovec57
Laško - Mali Grintovec58
Laško - Mali Grintovec59
Laško - Mali Grintovec60
Laško - Mali Grintovec61
Laško - Mali Grintovec62
Laško - Mali Grintovec63
Laško - Mali Grintovec64
Laško - Mali Grintovec65
Laško - Mali Grintovec66
Laško - Mali Grintovec67
Laško - Mali Grintovec68
Laško - Mali Grintovec69
Laško - Mali Grintovec70
Diskusija o izletu Laško - Mali Grintovec (mimo sv. Lovrenca)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki