Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Planina Koren / Planina Jezerca - Planina Koren

Planina Jezerca - Planina Koren

Natisni
Izhodišče: Planina Jezerca (1410 m)
Širina/Dolžina: 46,2855°N 14,5314°E
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 265 m
Višinska razlika po poti: 345 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 7.555
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 36
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
Opis poti:
Na koncu parkirišča, kjer cesta zavije v levo, v desno pa se odcepi cesta proti bližnji planini Jezerca, bomo opazili rdeče planinske smerne table, ki nas usmerijo naravnost na markirano pešpot v smeri Kriške planine, Vrha Korena, Košutne, Kompotele in Mokrice, ki se vzpne preko pašnikov že omenjene planine. Po krajšem vzponu dosežemo kolovoz, mi pa mu sledimo v levo, kjer prečimo pobočja Kržišča (1658 m). Kolovoz, po katerem hodimo se hitro razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo naravnost po spodnjem. Prehodno se nam odpre lep pogled proti Kranju, Škofjeloškemu hribovju in Storžiču, nato pa se pot prične lahkotno spuščati. Sledi še nekaj minut hoje, nato pa prispemo do parkirišča ob spodnjem delu Kriške planine.
S parkirišča nadaljujemo v smeri planine Koren ter pot nadaljujemo po slabši makadamski cesti, ki gre skozi podvoz pod smučarsko progo. Markirana pot se za podvozom s ceste usmeri rahlo levo, tako, da se nadaljuje vzporedno s cesto ob nekakšnem smrekovem drevoredu. Ko bomo po nekaj minutah rahlega vzpona prišli na vzhodni rob Kriške planine, kjer se nahaja manjše napajališče za živali, pa nadaljujemo rahlo levo preko pašne ograje (desno planina Osredek in Kamniški vrh), a rahel vzpon še naprej nadaljujemo v približno isti smeri. Pot naprej s planine preide na nekoliko bolj strma pobočja Krvavca, preko katerih se prečno vzpnemo do razgledne točke, s katere se nam odpre lep pogled proti Kržišču (Pokovše), grebenu Kamniškega vrha, dolini Korošice, Veliki planini ter proti bližnji Košutni in Velikemu Zvohu.
Od razgledne točke, katera se nahaja nekaj korakov desno s poti, pa se pričnemo strmeje spuščati proti lovski koči nad dolino Korošice. Ko se spust preneha in se pot nadaljuje brez večjih sprememb višine, bomo prišli na vidno, a slabo označeno razpotje, kjer se v desno odcepi pot k prej omenjeni lovski koči in dalje proti dolini Korošice in dolini Kamniške Bistrice. Na omenjenem razpotju nadaljujemo rahlo levo ter se pričnemo rahlo vzpenjati skozi gozd. Pot iz gozda hitro preide med grmičevje in ruševje, nato pa nas preko pašne ograje postopoma pripelje do naslednjega neoznačenega razpotja, katero pa se nahaja ravno sredi ostrega desnega ovinka.
Z omenjene serpentine se v smeri naravnost nadaljuje neoznačena stezica proti sedlu Razor (sedlo med Krvavcem in Velikim Zvohom), mi pa nadaljujemo desno po še naprej markirani poti. Sledi še kratek prečni vzpon in pot nas pripelje na južni del planine Koren, od koder se nam odpre lep pogled po osrednjem delu planine in okoliškim vrhovom. Z južnega dela planine sledi kratek spust do bližnje pastirske koče, katera se nahaja v osrednjem delu planine Koren.
zemljevid poti - Planina Koren
Ob poti: Kriška planina (1480m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Planina Košutna ( 20 min), Mokrica (1 h 30 min), Košutna ( 50 min), Kompotela (1 h), Vrh Korena (1 h), Kalška gora (3 h 5 min), Kalški greben (2 h 30 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Jezerca - Planina Koren1
Planina Jezerca - Planina Koren2
Planina Jezerca - Planina Koren3
Planina Jezerca - Planina Koren4
Planina Jezerca - Planina Koren5
Planina Jezerca - Planina Koren6
Planina Jezerca - Planina Koren7
Planina Jezerca - Planina Koren8
Planina Jezerca - Planina Koren9
Planina Jezerca - Planina Koren10
Planina Jezerca - Planina Koren11
Planina Jezerca - Planina Koren12
Planina Jezerca - Planina Koren13
Planina Jezerca - Planina Koren14
Planina Jezerca - Planina Koren15
Planina Jezerca - Planina Koren16
Planina Jezerca - Planina Koren17
Planina Jezerca - Planina Koren18
Planina Jezerca - Planina Koren19
Planina Jezerca - Planina Koren20
Planina Jezerca - Planina Koren21
Planina Jezerca - Planina Koren22
Planina Jezerca - Planina Koren23
Planina Jezerca - Planina Koren24
Planina Jezerca - Planina Koren25
Planina Jezerca - Planina Koren26
Planina Jezerca - Planina Koren27
Planina Jezerca - Planina Koren28
Planina Jezerca - Planina Koren29
Planina Jezerca - Planina Koren30
Planina Jezerca - Planina Koren31
Planina Jezerca - Planina Koren32
Planina Jezerca - Planina Koren33
Planina Jezerca - Planina Koren34
Planina Jezerca - Planina Koren35
Planina Jezerca - Planina Koren36
Diskusija o izletu Planina Jezerca - Planina Koren
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki