Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Češka koča na Spodnjih Ravneh / Ravenska Kočna - Češka koča na Spodnjih Ravneh (čez Štularjevo planino)

Ravenska Kočna - Češka koča na Spodnjih Ravneh (čez Štularjevo planino)

Natisni
Izhodišče: Ravenska Kočna (980 m)
Širina/Dolžina: 46,3892°N 14,5319°E
Ime poti: čez Štularjevo planino
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 562 m
Višinska razlika po poti: 562 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 95.301
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 19
Število komentarjev: 25
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega. Na Zgornjem Jezerskem pa bomo le malo za črpalko opazili cesto, ki se z glavne odcepi v desno (smer Planšarsko jezero). Cesta nas nato vodi mimo omenjenega jezera in se za njim za krajši čas strmo vzpne. Višje se cesta položi in na začetku velikega travnika izgubi asfaltno prevleko. Na koncu travnika je manjše parkirišče ob cesti, kjer parkiramo.
Opis poti:
V bližini parkirišča opazimo oznake za Češko kočo. Kolovozna pot nas hitro pripelje v gozd, kjer se le komaj znatno vzpenja. Po nekaj minutni hoji pridemo na razpotje, kjer nadaljujemo po desnem bolj strmem kolovozu. Le ta se hitro spremeni v strmo peš pot, ki se vzpenja ob hudourniku navzgor. Nekoliko višje pot preči hudournik in se še naprej vzpenja v njegovi bližini. Strmina nato popusti in pot nas pripelje na opuščeno Štularjevo planino.
Pot gre nato ponovno v gozd in z leve se nam priključi pot od spodnje postaje tovorne žičnice. Le nekaj deset metrov naprej pa se nam z desne priključi pot iz sosednje doline Makekove Kočne. Pot nato preide iz gozda na strma pobočja, ki so odlično zavarovana. Tudi brez varoval pot ni posebej težavna. Vse bolj razgledna pot nas nato čez lestev kmalu pripelje v Mrzlo dolino. Tu se po neizraziti dolinici navzdol spušča hladen zrak. V jutranjih urah lahko opazimo, da je na tem mestu nekoliko hladneje (ob vetrovnem vremenu razlike ni). Naprej sledi le še nekaj minut lahkotne hoje do Češke koče.
zemljevid poti - Češka koča na Spodnjih Ravneh
Ob poti: Štularjeva planina (1270m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kranjska koča na Ledinah, Vratca ( 45 min), Štruca (3 h 55 min), Dolgi hrbet (3 h 30 min), Kokrska Kočna (4 h), Skuta (4 h 15 min), Jezerska Kočna, Grintovec
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Ravenska Kočna - Češka koča na Spodnjih Ravneh1
Ravenska Kočna - Češka koča na Spodnjih Ravneh2
Ravenska Kočna - Češka koča na Spodnjih Ravneh3
Ravenska Kočna - Češka koča na Spodnjih Ravneh4
Ravenska Kočna - Češka koča na Spodnjih Ravneh5
Ravenska Kočna - Češka koča na Spodnjih Ravneh6
Ravenska Kočna - Češka koča na Spodnjih Ravneh7
Ravenska Kočna - Češka koča na Spodnjih Ravneh8
Ravenska Kočna - Češka koča na Spodnjih Ravneh9
Ravenska Kočna - Češka koča na Spodnjih Ravneh10
Ravenska Kočna - Češka koča na Spodnjih Ravneh11
Ravenska Kočna - Češka koča na Spodnjih Ravneh12
Ravenska Kočna - Češka koča na Spodnjih Ravneh13
Ravenska Kočna - Češka koča na Spodnjih Ravneh14
Ravenska Kočna - Češka koča na Spodnjih Ravneh15
Ravenska Kočna - Češka koča na Spodnjih Ravneh16
Ravenska Kočna - Češka koča na Spodnjih Ravneh17
Ravenska Kočna - Češka koča na Spodnjih Ravneh18
Ravenska Kočna - Češka koča na Spodnjih Ravneh19
Diskusija o izletu Ravenska Kočna - Češka koča na Spodnjih Ravneh (čez Štularjevo planino)
jozo25. 06. 2008
Danes 25.06.2008 sem bil z družino na Češki koči.Prekrasno vreme in čudovita tura, toplo priporočam.
TincaPRR4. 07. 2009
Tudi jaz končno po nekaj letih ponovno tukajnasmeh Še vedno je lepo. Sončka sicer ni bilo prav veliko, temperatura za hojo pa ravno pravšnja. Se pa splača tole turco združit še z obiskom katerega od "bližnjih" vrhov - ob lepem vremenu seveda. Uživajte!
urshy18. 08. 2009
Svetujte mi, kakšna je ta pot za nekoga, ki se boji višine in prepadov? Berem, da je pot lepa, lahka, ampak nihče še ni omenjal te težave.
Hvala!
gabi18. 08. 2009
Na tej poti so nekako še najbolj nadležni "Hudičevi kvanci" - del poti z zajlami in izdelanimi stopnicami. Pot je še kar široka. Če gledaš pod noge in se prav oprijemaš, ne bi smelo biti nobenih problemov. Pogled navzdol niti ni tako prepaden, kot se na posameznih fotkah morda zdi.
Ravno danes pa sem bila na Češki koči z Makekove Kočne, ki se mi zdi malo manj oblegana pot - na njej pa je še pred "Kvanci" dejansko odsek poti, ki je precej ozek in se od roba spušča precej strmo navzdol. Zatorej pojdi raje kar z Ravenske proti Češki, še najbolje v spremstvu izkušenega planinca.
lovro19. 08. 2009
Po tej poti bi šel najprej na Češko kočo in naprej na Kranjsko kočo-Jezersko sedlo-Veliko Babo. Nikjer ne najdem opisane poti med Češko in Kranjsko kočo. Ali obstaja označena pot? Če obstaja kakšna je glede zahtevnosti. Hvala za odgovor
spelii19. 08. 2009
Pot med Češko kočo in Kranjsko kočo je markirana. Na poti so klini in zajle, potrebno pa je prečiti snežišče v razdalji 20-30 m. Od snežišča naprej je bolj izpostavljen plazalni del, vendar so varovala urejena. Kar pogumno na pot. Lp
pohodnica5319. 08. 2009
Urshy sama nikakor, če se bojiš višine in prepadov; tudi jaz imam tovrstne težave, pa sem prišla le do sredine lestve na sliki, nato pa me je premagal "moj strah pred globino"; iz lastne izkušnje pa ti bi vseeno rekla, vsaj poskusi, obvezno seveda v spremstvu kot svetuje Gabi in le dokler se sama počutiš varno; če ne gre do konca, do koče, greš pač prej nazaj..... pa kam drugam, kjer te ni strah; in srečno mežikanje
Kriška19. 08. 2009
Tudi jaz sem med "vrtoglavci", vendar sem kljub temu prehodila že marsikatero "prepadno" pot - z majhnim trikom: na mestih, ki bi lahko pri meni povzročila vrtoglavico, gledam izključno pod noge. Tako sem žal marsikdaj ob lep razgled s kakšnega mesta, ampak nič zato, saj je na vsaki poti dovolj točk, kjer se lahko brez problemov ustavim in razgledam.
Poskusi še ti tako, res pa je, da je bolje, da ne hodiš sama - če je nekdo s teboj se boš takoj počutila bolj varno, pa bo tudi možnosti za napad vrtoglavice manj.
aljazek21. 08. 2009
Spelii, premalo si opozorila na to snežišče, ki je dosti bolj nevarno od odprtih predelov. Brez opreme kar zašvicaš pri utrjanju stopinj v zamrznjen sneg.
joža x21. 08. 2009
v slovenskih hribih je ogromno poti in lahko osvoljivih vrhov brez prepadov.
spelii23. 08. 2009
Aljazek vem, da je prečenje snežišča kar nevarno in zahteva izkušenost pohodnika. Sem ga prečila brez opreme (če misliš na dereze), sneg pa ni bilo tako pomrznjen. Potrebna pa je res velika previdnost.
klavdy629. 08. 2009
Kljub napovedanemu deževnemu vremenu je bilo danes na Češki koči še kar nekaj obiskovalcev. Tako lepega izleta ne zmoti tudi dež.
urshy24. 09. 2009
Mi lahko prosim nekdo realno pove kakšna je pot na Češko kočo za nekoga s strahom pred višino in dobi vrtoglavico? Je kakšen prepaden del, tak da je daljši?
Hvala za odgovoremežikanje
Bojangr24. 09. 2009
Gabi je zelo realno povedala kakšna je pot.
Sicer ti nek odgovor ponudijo tudi priložene fotografije.
Pa še nekaj zanimivosti; ko sem se vračal s Češke koče sem srečal naglušnega možaka, ki je šel na pot z berglami, pa še v letih je že bil.V knjigi "Jezerska kronika" pa sem zasledil, da je 92 letna domačinka v spremstvu vnuka to pot zmogla brez problema.
Kriška24. 09. 2009
Urshy, precej odgovorov si že dobila, fotografije tudi povedo svoje, ampak bom kjub temu napisala še par besed. Če te je zelo strah bolj zračnih pogledov, potem ne hodi tja, čeprav je potka dovolj široka, nikjer ni strmo odsekanega prepada ob njej, je pa res, da je pot marsikje speljana čisto po robu pobočja (ki pa ni povsem prepadno odrezano in je večinoma tudi poraščeno z drevjem ali nizkim grmičevjem. Če si morda že prehodila pot od Ljubelja skozi Bornove tunele na Prevalo (tudi ta pot je dovolj široka, lepo speljana, vendar gre ves čas po robu "prepadov", potem boš tole na Češko kočo tudi. Če pa morda tam nisi zmogla, potem tudi tele ne boš.
urshy25. 09. 2009
Hvala vam za odgovore. MOž se je namreč ustrašil ravno dve slik, ki sta tu gor objavljeni. Še vedno mislim, da ne bo problemov, sploh zdaj, ko mu bom pokazala vaše komentarje. jezik
Bojangr25. 09. 2009
Osebno menim, da ni razloga za strah, saj je pot , tam kjer je potrebno, odlično varovana.Bi pa predlagal, da se odpravita na Češko kočo od Kazine /preko Makekove Kočne/, nazaj pa pojdeta preko Štularjeve planine, Jezera in po cesti do Kazine, kjer imata parkiran avto.To je lepa krožna tura in razgledi so prekrasni.
ciklama8. 05. 2011
Včeraj sva šla z možem do Češke koče, pot je povsem kopna in odlično vzdrževana. Vreme je bilo brez napake in celo nekaj obiskovalcev se je našlo. Poizkusila sem še malo dalje proti Vratcam, a zaradi predirajočega snega nisem prišla daleč. Skratka to je bil dan za uživanje!
roger30. 03. 2012
Živjo, zanima me kakšne so razmere na tej poti. Ali je še kaj snega, kako je s snežiščem, ki ga je potrebno prečiti?
roger30. 03. 2012
Aha pozabil sem vprašati kdaj se odpre Češka koča nasmeh
cepe24. 07. 2012
Zdravo, opisana pot je lepa le en popravek iz začetka bi podal. Na omenjenem travniku ni dovoljeno parkirati je znak in policija deli kazni za vetrobransko steklo. Parking je više proti tovorni žicnici tako , da je za tiste z avtomobilom ugodnejša pot od žicnice.
darjan9831. 09. 2013
cepe HVALA nasmeh))
kanin44426. 08. 2014
Zelo lepa tura
MajaLu25. 07. 2017
Čudovita nedelja v družbi štirinožnega prijatelja, ki je rabil malo pomoči samo na najbolj strmi lestvi.
Kljub temu, da mislim, da ni več možno, še vedno kdaj srečam koga v opankah (običajno ne govori slovensko) zavijanje z očmi
KSG22. 10. 2020
Zelo lepa pot: v eno smer čez Štularjevo planino, v povratku pa v smeri tovorne žičnice. Če poleti niste dovolj zgodnji, je že težko najti parkirišče. Nekaj mojih foto vtisov s poti letos poleti in nekaj malega o koči preberite na: https://bit.ly/3kmcOP8.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki