Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Jelovec / Luče - Jelovec

Luče - Jelovec

Natisni
Izhodišče: Luče (522 m)
Širina/Dolžina: 46,3553°N 14,7482°E
Čas hoje: 4 h 5 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 1286 m
Višinska razlika po poti: 1315 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.360
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 76
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Šentrupert, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Logarske doline. Na začetku kraja Luče, le nekaj metrov preden cesta preči reko Savinjo, bomo na levi strani ceste opazili večje makadamsko parkirišče, kjer parkiramo.
b) Do izhodišča lahko pridemo tudi preko prelaza Volovljek (Kranjski Rak). V tem primeru v Lučah zavijemo desno v smeri proti Mozirju ter nato le nekaj 10 m za mostom preko reke Savinje parkiramo na pri opisu a omenjenem parkirišču.
Opis poti:
Med parkiriščem in mostom preko reke Savinje, bomo ob cesti opazili napis za Kočo na Loki, ki nas usmeri na pot, ki se sprva strmo vzpne po stopnicah. Pot se kmalu položi, nato pa se nadaljuje po grebenu, ki se strmo spušča proti reki Savinji. Naprej preidemo v strnjen gozd, pot pa nas hitro pripelje do kapelice, za katero je manjše razpotje.
Nadaljujemo po desni poti, ki se prične vse strmeje vzpenjati, nato pa se položi ter zavije v desno. Sledi kratko prečenje proti desni, nato pa stopimo iz gozda na obsežno senožet. V nadaljevanju slabo vidna pot, se prečno vzpne čez omenjeno senožet, nato pa nas pripelje do manjšega zaselka, kjer ponovno opazimo markacije. Pot naprej nas vodi mimo nekaj hiš ter nas nad njimi povede v pas grmičevja, skozi katerega se vzpnemo do bližnje ceste. Omenjeno cesto le prečimo, saj nas smerne table, ki se nahajajo ob manjšem znamenju usmerijo na pešpot, ki se naprej zmerno vzpenja skozi gozd. Nekoliko višje se nam odpre lep pogled na Raduho, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki nas le malo višje pripelje do ceste, le ta pa že po nekaj metrih na označeno križišče. Nadaljujemo rahlo levo ter vzpon nadaljujemo po cesti v smeri Raduhe. Naprej se kar nekaj časa vzpenjamo po cesti, ki ima nekaj markiranih bližnjic (markacije na tem delu so zelo redke), nato pa pridemo do novejše ceste, kjer se sredi levega ovinka v desno odcepi širok markiran kolovoz. Vzpon nadaljujemo po omenjenem kolovozu, ki nas višje ponovno pripelje na omenjeno cesto, mi pa po njej hodimo le še nekaj 10 korakov, nato pa na levi strani opazimo markirano pot, ki vodi proti planinama Loka in Arta (odcep z novejše ceste ni označen). Naprej se prečno vzpenjamo vzporedno s cesto, pot pa nas le malo naprej pripelje do velike klopi ob kateri je označeno razpotje.
Nadaljujemo po desni poti (levo planina Arta), ki se še nekaj časa prečno vzpenja, nato pa nas pripelje do ceste, ki vodi proti Snežni jami. Omenjeno cesto dosežemo ravno pri križišču, kjer se v desno odcepi za javni promet zaprta gozdna cesta, ki vodi proti planini Loka. Usmerimo se na omenjeno cesto, po kateri se v 15 minutah zmernega vzpona povzpnemo do Koče na Loki pod Raduho.
Od koče nadaljujemo rahlo desno po markirani poti v smeri sedla Durce (rahlo levo Raduha, desno Smrekovec in Travnik). Naprej se sprva zložno vzpenjamo po desni strani grabna (po levi strani grabna poteka pot na Raduho) po poti, ki se začne postopoma strmeje vzpenjati. Po približno 10 minutah hoje od koče, pa nas pot pripelje na manj opazno razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno po slabše vidni poti (naravnost Durce). Po nekaj korakih nadaljnje hoje, bomo na drevesu opazili planinske smerne table z oznakami Lanež in Durce preko Laneža, ki nas usmerijo levo navzgor na strmo, a markirano brezpotje (v megli je orientacija precej težavna). Po nekaj minutah vzpona čez strmo travnato pobočje, nas "pot" pripelje do pašne ograje, kjer nadaljujemo levo. Le nekaj korakov naprej markirana pot preči omenjeno ograjo in se za tem obrne nekoliko proti levi (tu je steza že bolje vidna).
Vzpon nadaljujemo po razgledni poti, ki nas mimo napajališča za živali pripelje v manjšo dolinico med Lanežem in Jelovcem. Zmerno strma pot, ki naprej poteka po prijetni dolinici, pa nas kmalu pripelje na neizrazito sedelce med prej omenjenima vrhovoma.
Tu se usmerimo desno in nadaljujemo po travnatem pobočju do manjšega sedelca na južni strani Jelovca. Od tu nadaljujemo levo in prečimo pobočja po desni (vzhodni) strani grebena. Ozka stezica v nadaljevanju poteka skozi ruševje in se na nekaj mestih tudi rahlo spusti. Kmalu bomo pred seboj zagledali vrh, na katerem stoji križ. Pot še naprej poteka skozi ruševje in nas kmalu pripelje na razgleden vrh.
Luče - Koča na Loki 3:00, Koča na Loki - Jelovec 1:05.
zemljevid poti - Jelovec
Ob poti: Koča na Loki pod Raduho (1534m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Luče - Jelovec1
Luče - Jelovec2
Luče - Jelovec3
Luče - Jelovec4
Luče - Jelovec5
Luče - Jelovec6
Luče - Jelovec7
Luče - Jelovec8
Luče - Jelovec9
Luče - Jelovec10
Luče - Jelovec11
Luče - Jelovec12
Luče - Jelovec13
Luče - Jelovec14
Luče - Jelovec15
Luče - Jelovec16
Luče - Jelovec17
Luče - Jelovec18
Luče - Jelovec19
Luče - Jelovec20
Luče - Jelovec21
Luče - Jelovec22
Luče - Jelovec23
Luče - Jelovec24
Luče - Jelovec25
Luče - Jelovec26
Luče - Jelovec27
Luče - Jelovec28
Luče - Jelovec29
Luče - Jelovec30
Luče - Jelovec31
Luče - Jelovec32
Luče - Jelovec33
Luče - Jelovec34
Luče - Jelovec35
Luče - Jelovec36
Luče - Jelovec37
Luče - Jelovec38
Luče - Jelovec39
Luče - Jelovec40
Luče - Jelovec41
Luče - Jelovec42
Luče - Jelovec43
Luče - Jelovec44
Luče - Jelovec45
Luče - Jelovec46
Luče - Jelovec47
Luče - Jelovec48
Luče - Jelovec49
Luče - Jelovec50
Luče - Jelovec51
Luče - Jelovec52
Luče - Jelovec53
Luče - Jelovec54
Luče - Jelovec55
Luče - Jelovec56
Luče - Jelovec57
Luče - Jelovec58
Luče - Jelovec59
Luče - Jelovec60
Luče - Jelovec61
Luče - Jelovec62
Luče - Jelovec63
Luče - Jelovec64
Luče - Jelovec65
Luče - Jelovec66
Luče - Jelovec67
Luče - Jelovec68
Luče - Jelovec69
Luče - Jelovec70
Luče - Jelovec71
Luče - Jelovec72
Luče - Jelovec73
Luče - Jelovec74
Luče - Jelovec75
Luče - Jelovec76
Diskusija o izletu Luče - Jelovec
povhica9. 01. 2017
Hvala za nov namig. Krasne fotografije. Posebej lepa se mi zdi pot od planine dalje. Koliko pa je hoje po makedamski cesti od Luč?
ziki11. 01. 2017
Po moje se vrh na sliki74 in 75 ne imenuje Jelovc ,ampak Kup "na Kupu" Jelovc pa je pobočje proti planini Jevorje
geppo12. 01. 2017
Ko sem se prvič povzpel na Jelovec ( 1808m nmv )sem iskal po zemljevidih ime za ta vrh s križem. Kjer koli sem iskal, sem naletel na ime Jelovec. Tudi Planina Javorje je bila opisana kot Javorje in ne Jevorje.
Mogoče sedaj ti uporabljaš ledinska imena?
lp
klemzi8812. 01. 2017
Ziki ima prav!
Janez Seliškar19. 02. 2023 10:18:03
Včeraj so me podučili, da se vrh na posnetkih 74 in 75 imenuje Kup.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki