Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Dom na Kališču / Potoče - Dom na Kališču (mimo sv. Jakoba, pod Potoško goro in čez Babo)

Potoče - Dom na Kališču (mimo sv. Jakoba, pod Potoško goro in čez Babo)

Natisni
Izhodišče: Potoče (520 m)
Širina/Dolžina: 46,3058°N 14,432°E
Ime poti: mimo sv. Jakoba, pod Potoško goro in čez Babo
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 1014 m
Višinska razlika po poti: 1170 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.819
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 134
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo, nato pa po nekaj 10 m, nasproti podjetja Jelovica nadaljujemo desno v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. Na koncu Preddvora, le nekaj 10 m preden se cesta priključi glavni cesti Zgornje Jezersko - Kranj, pa nadaljujemo levo v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.
Opis poti:
Nekaj korakov pred začetkom parkirišča, ob ograji Doma starejših občanov Preddvor, bomo opazili planinske smerne table, mi pa se usmerimo na pot v smeri Senčnice Josipine Turnograjske. Pot se začne ob že omenjeni ograji, nato pa se nadaljuje skozi gozd. Skozi gozd se nekaj minut kar strmo vzpenjamo, nato pa se pot položi in nas pripelje do Senčnice Josipine Turnograjske, kjer se nahaja tudi vpisna skrinjica z vpisno knjigo.
Z vrha sledi kratek spust po gozdni poti, nato pa dosežemo gozdno cesto, kateri sledimo v levo, po njej pa se še kratek čas lahkotno spuščamo. Kaj kmalu dosežemo drugo širšo cesto (cesta, ki vodi od parkirišča v bližini Doma starejših občanov Preddvor in ki obide Senčnico Josipine Turnograjske), katero prečkamo rahlo proti levi, kjer ob vstopu v gozd opazimo rdeče planinske smerne table (do sem lahko tudi po prej omenjeni cesti).
Nadaljujemo v smeri razvalin Novega gradu (Pusti grad) ter pešpoti proti sv. Jakobu in Potoški gori. Pot naprej se zmerno vzpenja po gozdnati dolini, nato pa se razcepi na dva dela.
Nadaljujemo rahlo desno v smeri sv. Jakoba, Potoške gore in Javorovega vrha (levo Novi grad (Pusti grad) in Juhantova pot) po poti, ki se iz dolinice postopoma umika vse bolj v desno. Markirana pot, ki se občasno strmeje vzpne v nadaljevanju nekajkrat preči gozdno cesto, ki vodi proti sv. Jakobu, Planinski koči pri Franciju in Planinski koči Iskra na Jakobu. Ko višje, pri znamenju rdeče barve ponovno stopimo na cesto, pa po njej nadaljujemo levo. Nekaj 10 m hodimo po cesti, nato pa nadaljujemo rahlo desno v smeri Planinske koče Iskra na Jakobu (naravnost Planinska koča pri Franciju). Sledi še nekaj minut vzpona in z desne se nam priključi pot "po cesti". Nadaljujemo levo in pot nas iz gozda pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po levi spodnji poti v smeri sv. Jakoba (desno Potoška gora, Javorov vrh...). Sledi le še nekaj minut rahlega vzpona in pot nas najprej pripelje do cerkve sv. Jakoba, nekaj korakov naprej pa še do Planinske koče Iskra na Jakobu.
Od koče in cerkve se vrnemo do zadnjega razpotja, od tam pa nadaljujemo do bližnje ceste, po kateri se pričnemo spuščati, nato pa že po nekaj korakih prispemo do mesta, kjer nas oznake za izvir pod Potoško goro (tudi Mežnarjeva voda) usmerijo na pešpot, ki se nadaljuje vzporedno s cesto. Pot nas najprej vodi po rahlo izpostavljeni umetni polički, nato pa preide v gozd, skozi katerega se lahkotno spušča. Pot se kmalu preneha spuščati, nato pa nas v rahlem vzponu pripelje do izvira pod Potoško goro.
Za izvirom se nahaja označeno razpotje, kjer se desno navzdol nadaljuje ena od markiranih poti, ki vodijo proti Potočam, mi pa nadaljujemo rahlo levo na neoznačeno stezico, ki se prične prečno vzpenjati. Že kmalu prispemo do prve koče na Mihčevih kopiščih, katero obidemo po desni strani. Le nekaj minut naprej prispemo do druge ter tretje koče, pri slednji (koča pri Pleškoti) je tudi primeren prostor za počitek.
Tudi tretjo kočo obidemo po desni strani, nato pa nadaljujemo po poti, ki preide v pas gozda. Ko stopimo iz gozda se pot razcepi, mi pa nadaljujemo naravnost po sprva nekoliko slabše vidni stezici (levo Potoška gora). Če nadaljujemo po levi poti bomo po nekaj metrih opazili oznake za Čemšenik in Babo, ki nas usmerjajo desno, vendar na tem delu ni lepega prehoda, zato omenjeno pot zapustimo na omenjenem razpotju nekaj korakov nižje.
Pot proti Čemšeniku in Babi hitro preide v gozd ter se prične lahkotno spuščati. Sledi nekaj minut spusta, nato pa pot preči manjši hudourniški graben (na delu okrog hudournika je obsežno rastišče čemaža), za katerim se položi oz. se prične rahlo vzpenjati. V nadaljevanju pot preči še krajšo jaso, nato pa, ko ponovno stopimo iz gozda prispemo na deloma travnata pobočja Babe, kjer najprej prispemo do lesenega vikenda, kjer se priključimo poti od Doma na Čemšeniku. Tu, za kočo nadaljujemo levo ter po nekaj korakih vzpona prispemo do vpisne skrinjice na Babi.
Od vpisne skrinjice nadaljujemo po lepo sledljivi stezici, ki se nadaljuje po občasno razglednem grebenu, s katerega se nam sprva odpre lep pogled proti Cjanovci, Kočni, Grintovcu, Kalškemu grebenu in drugim okoliškim hribom. Pot naprej se sprva nadaljuje po levi strani grebena, nato pa za neizrazitim sedelcem preide na desna (vzhodna) pobočja Potoške gore. Sledi nekajminutni prečni vzpon, nato pa se priključimo markirani poti, ki vodi od Doma Čemšenik.
Nadaljujemo navzgor ter razmeroma hitro prispemo na sedlo med Potoško goro na levi in predvrhom Javorovega vrha na desni.
Na sedlu je označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno (levo Potoška gora, rahlo levo Planinska koča Iskra na Jakobu (po eni od omenjenih poti lahko sestopimo) v smeri Javorjevega vrha. Pot se nadaljuje po gozdnatem grebenu, le neizrazitemu predvrhu se umakne v desno. Sledi rahel vzpon, od koder se nam ponovno odpre nekaj razgleda, nato pa se pot vrne v gozd in se razcepi.
Tu nadaljujemo levo v smeri Srednjega vrha, Kališča in Storžiča (naravnost Javorov vrh 15 minut) po poti, ki nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do prijetnega studenčka. Sledi pol urno prečenje pobočij pod Javorovim vrhom, ki se konča na sedlu med omenjenim vrhom in Cjanovco.
Tu na označenem razpotju nadaljujemo levo v smeri Hudičevega boršta (naravnost Srednji vrh in Cjanovca, ostro desno Javorov vrh) po poti, ki v nadaljevanju preči pobočja proti levi, med tem pa se nekajkrat rahlo vzpne in spet spusti. Po približno 15 minutah hoje od zadnjega razpotja stopimo iz gozda na travnata pobočja Zaplate, preko katerih nadaljujemo prečenje. Tehnično nezahtevna pot nas vodi po občasno bolj strmih pobočjih, kjer je predvsem v mokrem na nekaj mestih nevarna za zdrs. V zadnjem delu preden stopimo v gozd nam je v pomoč tudi jeklenica, pot pa se za njo povsem položi. Ko stopimo v gozd imamo do zavetišča le še kratek sprehod.
Od zavetišča nadaljujem o proti zahodu, kjer hitro prispemo do izvira v Hudičevem borštu, takoj za njim pa na označeno razpotje, kjer nadaljujemo naravnost (levo navzdol Mačenska pot v Mače). Sledi krajše prečenje travnatega pobočja, nato pa pot preide v gozd in nas pripelje na razpotje, kjer se v desno odcepi pot proti Dolgi njivi, Cjanovci, Srednjemu vrhu in Malemu Grintovcu, mi pa nadaljujemo naravnost. Pot naprej še kratek čas preči pobočja proti levi, nato pa nas za prečenjem grape pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo desno proti Kališču (spodnja pot vodi v Mače).
Pot naprej še vedno preči pobočja proti levi. Med prečenjem bomo prišli do manjšega melišča, s katerega se nam odpre prvi pogled proti dolini. Sledi še kratko prečenje in pot nas pripelje v dolino Suhe, kjer se nam z leve priključi še nemarkirana pot iz Mač.
Nadaljujemo v smeri Kališča ter vzpon nadaljujemo po postopoma vse bolj strmi poti. Pot naprej se še nekaj časa vzpenja skozi strnjen gozd, nato pa nas pripelje ob vznožje skalnatih pečin ter le nekoliko višje na greben, kjer le nekaj metrov s poti opazimo manjšo kočo. Tu pot zavije desno in se strmo vzpne čez krajši skalnat skok. Pot se tu položi in se le nekaj metrov naprej priključi običajni poti, ki vodi na Kališče.
Nadaljujemo v smeri Kališča in vzpon nadaljujemo po zmerno strmi poti, po kateri v 5 minutah nadaljnje hoje prispemo do Planinskega doma na Kališču.
Potoče - sv. Jakob 1:15, sv. Jakob - Mihčeva kopišča 30 minut, Mihčeva kopišča - Baba 25 minut, Baba - Hudičev boršt 1:30, Hudičev boršt - Kališče 1:20.
zemljevid poti - Dom na Kališču
Ob poti: Planinska koča Iskra na Jakobu (961m), Izvir pod Potoško goro (960m), Mihčeva kopišča (1100m), Baba (1119m), Zavetišče v Hudičevem borštu (1328m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Bašeljski vrh, Mali Grintovec, Storžič
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Potoče - Dom na Kališču1
Potoče - Dom na Kališču2
Potoče - Dom na Kališču3
Potoče - Dom na Kališču4
Potoče - Dom na Kališču5
Potoče - Dom na Kališču6
Potoče - Dom na Kališču7
Potoče - Dom na Kališču8
Potoče - Dom na Kališču9
Potoče - Dom na Kališču10
Potoče - Dom na Kališču11
Potoče - Dom na Kališču12
Potoče - Dom na Kališču13
Potoče - Dom na Kališču14
Potoče - Dom na Kališču15
Potoče - Dom na Kališču16
Potoče - Dom na Kališču17
Potoče - Dom na Kališču18
Potoče - Dom na Kališču19
Potoče - Dom na Kališču20
Potoče - Dom na Kališču21
Potoče - Dom na Kališču22
Potoče - Dom na Kališču23
Potoče - Dom na Kališču24
Potoče - Dom na Kališču25
Potoče - Dom na Kališču26
Potoče - Dom na Kališču27
Potoče - Dom na Kališču28
Potoče - Dom na Kališču29
Potoče - Dom na Kališču30
Potoče - Dom na Kališču31
Potoče - Dom na Kališču32
Potoče - Dom na Kališču33
Potoče - Dom na Kališču34
Potoče - Dom na Kališču35
Potoče - Dom na Kališču36
Potoče - Dom na Kališču37
Potoče - Dom na Kališču38
Potoče - Dom na Kališču39
Potoče - Dom na Kališču40
Potoče - Dom na Kališču41
Potoče - Dom na Kališču42
Potoče - Dom na Kališču43
Potoče - Dom na Kališču44
Potoče - Dom na Kališču45
Potoče - Dom na Kališču46
Potoče - Dom na Kališču47
Potoče - Dom na Kališču48
Potoče - Dom na Kališču49
Potoče - Dom na Kališču50
Potoče - Dom na Kališču51
Potoče - Dom na Kališču52
Potoče - Dom na Kališču53
Potoče - Dom na Kališču54
Potoče - Dom na Kališču55
Potoče - Dom na Kališču56
Potoče - Dom na Kališču57
Potoče - Dom na Kališču58
Potoče - Dom na Kališču59
Potoče - Dom na Kališču60
Potoče - Dom na Kališču61
Potoče - Dom na Kališču62
Potoče - Dom na Kališču63
Potoče - Dom na Kališču64
Potoče - Dom na Kališču65
Potoče - Dom na Kališču66
Potoče - Dom na Kališču67
Potoče - Dom na Kališču68
Potoče - Dom na Kališču69
Potoče - Dom na Kališču70
Potoče - Dom na Kališču71
Potoče - Dom na Kališču72
Potoče - Dom na Kališču73
Potoče - Dom na Kališču74
Potoče - Dom na Kališču75
Potoče - Dom na Kališču76
Potoče - Dom na Kališču77
Potoče - Dom na Kališču78
Potoče - Dom na Kališču79
Potoče - Dom na Kališču80
Potoče - Dom na Kališču81
Potoče - Dom na Kališču82
Potoče - Dom na Kališču83
Potoče - Dom na Kališču84
Potoče - Dom na Kališču85
Potoče - Dom na Kališču86
Potoče - Dom na Kališču87
Potoče - Dom na Kališču88
Potoče - Dom na Kališču89
Potoče - Dom na Kališču90
Potoče - Dom na Kališču91
Potoče - Dom na Kališču92
Potoče - Dom na Kališču93
Potoče - Dom na Kališču94
Potoče - Dom na Kališču95
Potoče - Dom na Kališču96
Potoče - Dom na Kališču97
Potoče - Dom na Kališču98
Potoče - Dom na Kališču99
Potoče - Dom na Kališču100
Potoče - Dom na Kališču101
Potoče - Dom na Kališču102
Potoče - Dom na Kališču103
Potoče - Dom na Kališču104
Potoče - Dom na Kališču105
Potoče - Dom na Kališču106
Potoče - Dom na Kališču107
Potoče - Dom na Kališču108
Potoče - Dom na Kališču109
Potoče - Dom na Kališču110
Potoče - Dom na Kališču111
Potoče - Dom na Kališču112
Potoče - Dom na Kališču113
Potoče - Dom na Kališču114
Potoče - Dom na Kališču115
Potoče - Dom na Kališču116
Potoče - Dom na Kališču117
Potoče - Dom na Kališču118
Potoče - Dom na Kališču119
Potoče - Dom na Kališču120
Potoče - Dom na Kališču121
Potoče - Dom na Kališču122
Potoče - Dom na Kališču123
Potoče - Dom na Kališču124
Potoče - Dom na Kališču125
Potoče - Dom na Kališču126
Potoče - Dom na Kališču127
Potoče - Dom na Kališču128
Potoče - Dom na Kališču129
Potoče - Dom na Kališču130
Potoče - Dom na Kališču131
Potoče - Dom na Kališču132
Potoče - Dom na Kališču133
Potoče - Dom na Kališču134
Diskusija o izletu Potoče - Dom na Kališču (mimo sv. Jakoba, pod Potoško goro in čez Babo)
trajbar15. 07. 2015
Mihčeva kopišča se začnejo šele pri sliki 63.Na sliki 64 je ostanek mihčevega senika,na križpotju pod Babo pa je Kramarjeva bajta.Tam kjer je slikan čemaž pa je mihčev graben po katerem pride navzgor stara pot iz Potoč.Po njej so hodili kosci včasih kosit pobočja Potoške gore.Pozimi pa so po grabnu "lifrali" les v dolino.nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki