Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Tolsti vrh / Križe - Tolsti vrh (skozi Ježo)

Križe - Tolsti vrh (skozi Ježo)

Natisni
Izhodišče: Križe (508 m)
Širina/Dolžina: 46,3394°N 14,2979°E
Ime poti: skozi Ježo
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1207 m
Višinska razlika po poti: 1207 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.354
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 70
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Naklo, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri proti krajem Žeje, Spodnje in Zgornje Duplje do kraja Retnje, kjer zavijemo desno proti naselju Križe. V nadaljevanju se peljemo mimo obeležja NOB, športnega igrišča Križe do parkirišča ob pokopališču in župnijski cerkvi povišanja sv. Križa.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Podbrezje, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubelju in Tržiču. Pred Petrolovo bencinsko črpalko v Bistrici pri Tržiču zavijemo desno in se nato zapeljemo v Tržič. Ko se cesta spusti v dolino nadaljujemo ostro desno v smeri Pristave in Križ, v nadaljevanju pa se peljemo po glavni cesti, ki vodi proti Zgornjim in Spodnjim Dupljam, omenjeno glavno cesto pa zapustimo pri naselju Retnje, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Križe in Golnik. V nadaljevanju se peljemo mimo obeležja NOB, športnega igrišča Križe do parkirišča ob pokopališču in župnijski cerkvi povišanja sv. Križa.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti proti vzhodu, kjer nas pot vodi najprej mimo cerkve, nato pa še mimo pošte, gostilne pr Benk in pekarne do križišča pri kapelici, kjer nadaljujemo levo v smeri Pristave. Cesta nas nato vodi še mimo trgovine Tušek market Markič, nato pa že opazimo prve planinske oznake za Gozd, Kriško goro in Storžič, ki nas povedejo desno na ulico Planinska pot. Na križiščih skozi naselje sledimo markacijam, nato pa cesta izgubi asfaltno prevleko in preide v gozd. Nekaj minut višje, na križišču makadamskih cest nadaljujemo desno, nato pa postopoma prispemo iz gozda, od koder se nam odpre lep pogled proti Gorenjski. Za razglednim delom cesta postane asfaltna in nas pripelje do mesta, kjer se priključimo na cesto, ki vodi proti Gozdu. Cesti sledimo v levo, po njej pa hodimo le kratek čas, saj nas markacije povedejo desno na kolovoz.
Cesto zapustimo pri manjši informativni tabli, ki nas obvešča o odprtosti Zavetišča v Gozdu. S kolovoza nadaljujemo takoj 2 krat levo, tako, da vzpon nadaljujemo po gozdni poti, le ta pa se kmalu priključi na drug kolovoz, po katerem se v nekaj minutah vrnemo na asfaltno cesto. Nekaj korakov hodimo po cesti, nato pa se nam z leve priključi pot iz Tržiča, desno pa se nadaljuje pešpot oz. kolovoz proti Zavetišču v Gozdu (naravnost po cesti Koča na Kriški gori - strma pot).
Nadaljujemo po desni poti (kolovozu), ki sprva poteka vzporedno s cesto in nas v nadaljevanju vodi mimo korita z vodo. Nekoliko naprej kolovoz zapustimo, saj nas markacije povedejo levo na prehodno nekoliko bolj strmo pot, ki se kmalu vrne na kolovoz, le ta pa na asfaltno cesto. Cesti sledimo v desno, mi pa po njej hodimo še nekaj minut, oz. vse do mesta, ko na desni strani opazimo veliko parkirišče in ob njem Zavetišče v Gozdu.
Od zavetišča se sprehodimo do bližnje cerkve, nato pa pridemo na označeno razpotje, kjer se nam z desne priključi pot z Golnika. Nadaljujemo levo navzgor po vse slabši cesti, ki nas v nekaj minutah pripelje do razpotja.
Nadaljujemo po desnem kolovozu v smeri Storžiča, Tolstega vrha ter Male in Velike Poljane (levo Koča na Kriški gori). Kolovoz, ki se prečno vzpenja proti vzhodu ima v spodnjem delu nekaj razpotij, a so ta dobro označena, tako da z orientacijo ni večjih težav. Višje se kolovoz spremeni v postopoma vse bolj strmo pešpot, le ta pa nas iz gozda pripelje na razgledna travnata pobočja. Čez čas se pot položi in nas pripelje do prijetnega razgledišča s klopico, ob kateri pa opazimo spominsko obeležje.
Naprej pot preči strmo travnato pobočje (nevarnost zdrsa in v zimskem času tudi plazu) ter za tem preide v strnjen gozd, kjer pridemo na označeno razpotje. Nadaljujemo levo (naravnost Velika in Mala Poljana čez Štajnarico) v smeri Tolstega vrha ter pot nadaljujemo strmo navzgor. Strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna pot, ki se prečno vzpenja proti desni, pa nas višje pripelje iz gozda na razgledno travnato pobočje, kjer le ta zavije nekoliko proti levi. Sledi še nekaj minut strmega vzpona, nato pa se nam z desne priključi pot od Doma pod Storžičem in Male Poljane).
Nadaljujemo v smeri Tolstega vrha ter vzpon nadaljujemo po še naprej precej strmi poti, ki nas skozi redek pas gozda pripelje na vršno pobočje gore. Tu se pot malenkostno položi in nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh.
Križe - Zavetišče v Gozdu 1:15, Zavetišče v Gozdu - Tolsti vrh 2:15.
zemljevid poti - Tolsti vrh
Ob poti: Zavetišče v Gozdu (891m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Križe - Tolsti vrh1
Križe - Tolsti vrh2
Križe - Tolsti vrh3
Križe - Tolsti vrh4
Križe - Tolsti vrh5
Križe - Tolsti vrh6
Križe - Tolsti vrh7
Križe - Tolsti vrh8
Križe - Tolsti vrh9
Križe - Tolsti vrh10
Križe - Tolsti vrh11
Križe - Tolsti vrh12
Križe - Tolsti vrh13
Križe - Tolsti vrh14
Križe - Tolsti vrh15
Križe - Tolsti vrh16
Križe - Tolsti vrh17
Križe - Tolsti vrh18
Križe - Tolsti vrh19
Križe - Tolsti vrh20
Križe - Tolsti vrh21
Križe - Tolsti vrh22
Križe - Tolsti vrh23
Križe - Tolsti vrh24
Križe - Tolsti vrh25
Križe - Tolsti vrh26
Križe - Tolsti vrh27
Križe - Tolsti vrh28
Križe - Tolsti vrh29
Križe - Tolsti vrh30
Križe - Tolsti vrh31
Križe - Tolsti vrh32
Križe - Tolsti vrh33
Križe - Tolsti vrh34
Križe - Tolsti vrh35
Križe - Tolsti vrh36
Križe - Tolsti vrh37
Križe - Tolsti vrh38
Križe - Tolsti vrh39
Križe - Tolsti vrh40
Križe - Tolsti vrh41
Križe - Tolsti vrh42
Križe - Tolsti vrh43
Križe - Tolsti vrh44
Križe - Tolsti vrh45
Križe - Tolsti vrh46
Križe - Tolsti vrh47
Križe - Tolsti vrh48
Križe - Tolsti vrh49
Križe - Tolsti vrh50
Križe - Tolsti vrh51
Križe - Tolsti vrh52
Križe - Tolsti vrh53
Križe - Tolsti vrh54
Križe - Tolsti vrh55
Križe - Tolsti vrh56
Križe - Tolsti vrh57
Križe - Tolsti vrh58
Križe - Tolsti vrh59
Križe - Tolsti vrh60
Križe - Tolsti vrh61
Križe - Tolsti vrh62
Križe - Tolsti vrh63
Križe - Tolsti vrh64
Križe - Tolsti vrh65
Križe - Tolsti vrh66
Križe - Tolsti vrh67
Križe - Tolsti vrh68
Križe - Tolsti vrh69
Križe - Tolsti vrh70
Diskusija o izletu Križe - Tolsti vrh (skozi Ježo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki