Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Štefanja gora / Olševek - Štefanja gora (čez Apnišče)

Olševek - Štefanja gora (čez Apnišče)

Natisni
Izhodišče: Olševek (471 m)
Širina/Dolžina: 46,2791°N 14,4423°E
Ime poti: čez Apnišče
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 277 m
Višinska razlika po poti: 335 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1.981
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 32
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Brnik, ko pa dosežemo cesto Mengeš - Kranj, pa nadaljujemo levo proti Kranju. Po glavni cesti proti Kranju se peljemo do prvega krožišča, od koder nadaljujemo na prvi izvoz desno v smeri Šenčurja. Skozi Šenčur nadaljujemo po glavni cesti, nato pa, ko dosežemo cesto Kranj - Zgornje Jezersko, nadaljujemo desno v smeri Jezerskega. V naselju Hotemaže zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo naravnost (desno z glavne ceste) v smeri naselja Olševek. Ko prispemo v Olševek, sprva sledimo glavni cesti, iz križišča večih cest pa nadaljujemo levo, na cesto v smeri športnega društva. Pred otroškim in športnim igriščem nadaljujemo rahlo levo in nato parkiramo za obeležjem NOB.
b) Najprej se zapeljemo v Kranj, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Zgornjega Jezerskega. V naselju Hotemaže zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo naravnost (desno z glavne ceste) v smeri naselja Olševek. Ko prispemo v Olševek, sprva sledimo glavni cesti, iz križišča večih cest pa nadaljujemo levo, na cesto v smeri športnega društva. Pred otroškim in športnim igriščem nadaljujemo rahlo levo in nato parkiramo za obeležjem NOB.
c) b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj zahod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kokrici, pozneje Britofu. Še v Kokrici v neoznačenem križišču s prednostno cesto nadaljujemo levo, nato pa ko prispemo v Britof sledimo oznakam za Zgornje Jezersko. V naselju Hotemaže zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo naravnost (desno z glavne ceste) v smeri naselja Olševek. Ko prispemo v Olševek, sprva sledimo glavni cesti, iz križišča večih cest pa nadaljujemo levo, na cesto v smeri športnega društva. Pred otroškim in športnim igriščem nadaljujemo rahlo levo in nato parkiramo za obeležjem NOB.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali, ob njej pa sprva še poteka učna pot Olševek, zato ob poti opazimo nekaj učnih tabel. Učna pot v naslednjem križišču zavije levo, mi pa nadaljujemo po spodnji cesti, ki se nadaljuje naravnost, z nje pa nas markacije kmalu usmerijo levo v gozd. Vzpon nadaljujemo skozi strnjen gozd, nas pa pot deloma vodi po gozdnih kolovozih, deloma po po gozdnih stezicah, na razpotjih pa sledimo markacijam. Višje nas pot pripelje na širši kolovoz, kateremu sledimo v desno, nam pa se z njega prehodno odpre nekaj razgleda. Za razglednim delom se kolovoz prehodno strmo vzpne, nato pa se priključimo markirani poti iz Adergasa.
Nadaljujemo levo, kjer nas pot vodi mimo "šterne", nato pa se pot malo naprej položi na manjšem prevalu, kjer je razpotje, ob njem pa smerne table za Olševek, Adergas in Možjanco.
Nadaljujemo po levem kolovozu (skrajno desna pot vodi do cerkvice sv. Štefana na Štefanji gori), s katerega pa gremo že kmalu levo na dobro uhojeno, a neoznačeno stezico. Malo naprej nas pot iz gozda pripelje na travnik, s katerega se nam odpre lep pogled proti Kalškemu grebenu in Krvavcu. Ko se pot vrne v gozd, sledi le še kratek vzpon in pot nas pripelje na vrh Apnišča.
Z vrha nadaljujemo naravnost, po poti, ki se prične spuščati proti prevalu med Apniščem in Štefanjo goro. Sprva se spuščamo skozi gozd, nato prehodno preko razglednega travnika, nato pa ponovno skozi gozd. Ko smo v gozdu se priključimo na kolovoz, kateremu sledimo v desno, po njem pa v nekaj nadaljnjih korakih prispemo na označeno razpotje.
Z razpotja nadaljujemo rahlo desno na pot, na katero nas ne usmerja nobena bližnja tabla (rahlo levo naselje Štefanja Gora, ostro desno Olševek in Adergas) in se prične vzpenjati.
Pot naprej se zmerno vzpne po neizrazitem grebenu, s katerega skoraj neopazno preide na dokaj zložno pobočje. Malo naprej se pot razcepi, mi pa izberemo desno pot (pot naravnost vodi mimo kmečkega turizma in je malenkost daljša), po kateri se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do cerkvice sv. Štefana na vrhu Štefanje gore.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (maj).
zemljevid poti - Štefanja gora
Ob poti: Apnišče (740m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Olševek - Štefanja gora1
Olševek - Štefanja gora2
Olševek - Štefanja gora3
Olševek - Štefanja gora4
Olševek - Štefanja gora5
Olševek - Štefanja gora6
Olševek - Štefanja gora7
Olševek - Štefanja gora8
Olševek - Štefanja gora9
Olševek - Štefanja gora10
Olševek - Štefanja gora11
Olševek - Štefanja gora12
Olševek - Štefanja gora13
Olševek - Štefanja gora14
Olševek - Štefanja gora15
Olševek - Štefanja gora16
Olševek - Štefanja gora17
Olševek - Štefanja gora18
Olševek - Štefanja gora19
Olševek - Štefanja gora20
Olševek - Štefanja gora21
Olševek - Štefanja gora22
Olševek - Štefanja gora23
Olševek - Štefanja gora24
Olševek - Štefanja gora25
Olševek - Štefanja gora26
Olševek - Štefanja gora27
Olševek - Štefanja gora28
Olševek - Štefanja gora29
Olševek - Štefanja gora30
Olševek - Štefanja gora31
Olševek - Štefanja gora32
Diskusija o izletu Olševek - Štefanja gora (čez Apnišče)
baloncek0518. 04. 2021 06:43:56
nasmeh top pot...lepo oznacena
ŠIMETA21. 04. 2021 11:35:58
Pozdravljeni,
opozorila bi na to, da opis poti ni skladen s slikami. Prvi del poti poteka kot je objavljeno pri opisu Olševek-Apnišče (zahodna pot), opis z vrha naprej pa je pravilen nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki