Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Krofička / Na Razpotju - Krofička (lovska pot)

Na Razpotju - Krofička (lovska pot)

Natisni
Izhodišče: Na Razpotju (770 m)
Širina/Dolžina: 46,392°N 14,6273°E
Ime poti: lovska pot
Čas hoje: 3 h 40 min
Zahtevnost: zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 1313 m
Višinska razlika po poti: 1313 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 16.139
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 43
Število komentarjev: 13
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali čez Kranjski rak) in naprej proti Logarski dolini. Kmalu za vasjo Solčava pridemo na križišče, kjer se levo odcepi cesta v Logarsko dolino. Zavijemo levo proti Logarski dolini (plačilo cestnine) in se peljemo po cesti do oznak za kočo na Klemenči jami. Parkiramo na parkirišču v bližini penziona Na Razpotju. Pred penzionom je dovoljeno parkiranje le gostom.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na gozdno cesto v smeri Klemenče jame. Po nekaj minutah hoje se levo odcepi široka pot h Klemenči jami. Usmerimo se na to pot, ki se začne vzpenjati. Kar precej strma pot nas kmalu pripelje na strma pobočja, kjer s pomočjo jeklenice prečimo rahlo izpostavljeno grapo. Pot, ki se še naprej vzpenja nas kmalu pripelje do mesta, kjer nam stena zapre pot. Pred seboj zagledamo jamo in nad njo markacijo, ki nas usmeri v jamo. Ko stopimo v jamo vidimo, da ne gre za jamo, ampak lepo narejen predor po katerem nadaljujemo. V predoru nam je v pomoč jeklenica, ki pa jo bolj potrebujemo pri sestopu kot pri vzponu. Na drugi strani po široki poti v rahlem vzponu prečimo izpostavljeno polico. Pot naprej gre v gozd in se še naprej vzpenja po strmih pobočjih, ki so v mokrem nevarna za zdrs. Naprej preko mostička prečimo še eno grapo, nato pa nas pot pripelje na manj strm del poti, kjer se nam priključi pot od doma Planincev. Nadaljujemo rahlo navzgor po široki poti, ki nas kmalu pripelje iz gozda. Sledi le še krajši vzpon po travnatem pobočju do koče na Klemenči jami.
Od koče nadaljujemo naravnost v smeri Ojstrice po poti, ki gre po nekaj deset metrih v gozd. Pot, ki se zmerno do strmo vzpenja skozi gozd nas višje pripelje pod skalne pečine, ki pa niso pretirano krušljive. Pot se nato pečinam umakne v desno in nas pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo levo v smeri Ojstrice po Kopinškovi poti (desno Škarje). Naprej preidemo iz gozda na razgledna z rušjem in posameznimi macesni porasla pobočja, s katerih se nam odpre lep pogled proti severni steni Ojstrice. Naprej postanemo pozorni saj se kmalu v levo, z markirane poti na Ojstrico odcepi neoznačena lovska pot na Krofičko. Ko opazimo možic (približno 10 minut preden Kopinškova pot preide na drugo stran grebena) se usmerimo levo na slabo vidno stezico, ki nas čez deloma kamnito in deloma travnato pobočje obdano z rušjem in posameznimi drevesi pripelje pod vznožje severozahodnih pečin Krofičke. Naprej se vzpnemo po široki gruščnati grapi, s katere se kmalu desno odpre lep zavarovan in izpostavljen prehod (glej možice). Sledi kratek zelo strm vzpon, ki ga premagamo s pomočjo jeklenice in pot nas pripelje na sprva ozek in izpostavljen greben. Greben, ki je rahlo porasel z rušjem se nato hitro razširi in nas s pomočjo nekaj varoval pripelje do verjetno najtežjega dela poti. S pomočjo jeklenice (delno poškodovana 12.6.2008) se povzpnemo po skoraj navpičnem in izpostavljenem kaminu, ki je visok približno 10m. Strmina nato nenadoma popusti in pot nas pripelje na sončne travnike (pobočje se imenuje Zadnji travnik), kjer se pot postopoma izgubi. Vzpon nadaljujemo prečno v smeri sever do severovzhod po postopoma vse bolj strmem pobočju. Ko pridemo do že precej strmega pobočja, pa prenehamo s prečnim vzponom in pot nadaljujemo po zelo strmem pobočju naravnost navzgor. Če se želimo izogniti zadnjemu strmemu vzponu lahko malo pod vrhom nadaljujemo nekoliko v desno in se na vrh povzpnemo po nekoliko manj strmi "poti", ki nas pripelje na vrh po desni (vzhodni) strani. PS: od mesta, kjer zapustimo markirano pot na Ojstrico, le ta postane tehnično in orientacijsko težavna. V megli odsvetujem vzpon, zaradi padajočega kamenja pa je dobro imeti s seboj tudi čelado.
Na Razpotju - Klemenča jama 1:10, Klemenča jama - Krofička 2:30.
zemljevid poti - Krofička
Ob poti: Koča na Klemenči jami (1208m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Matkov kot
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Na Razpotju - Krofička1
Na Razpotju - Krofička2
Na Razpotju - Krofička3
Na Razpotju - Krofička4
Na Razpotju - Krofička5
Na Razpotju - Krofička6
Na Razpotju - Krofička7
Na Razpotju - Krofička8
Na Razpotju - Krofička9
Na Razpotju - Krofička10
Na Razpotju - Krofička11
Na Razpotju - Krofička12
Na Razpotju - Krofička13
Na Razpotju - Krofička14
Na Razpotju - Krofička15
Na Razpotju - Krofička16
Na Razpotju - Krofička17
Na Razpotju - Krofička18
Na Razpotju - Krofička19
Na Razpotju - Krofička20
Na Razpotju - Krofička21
Na Razpotju - Krofička22
Na Razpotju - Krofička23
Na Razpotju - Krofička24
Na Razpotju - Krofička25
Na Razpotju - Krofička26
Na Razpotju - Krofička27
Na Razpotju - Krofička28
Na Razpotju - Krofička29
Na Razpotju - Krofička30
Na Razpotju - Krofička31
Na Razpotju - Krofička32
Na Razpotju - Krofička33
Na Razpotju - Krofička34
Na Razpotju - Krofička35
Na Razpotju - Krofička36
Na Razpotju - Krofička37
Na Razpotju - Krofička38
Na Razpotju - Krofička39
Na Razpotju - Krofička40
Na Razpotju - Krofička41
Na Razpotju - Krofička42
Na Razpotju - Krofička43
Diskusija o izletu Na Razpotju - Krofička (lovska pot)
Jany25. 08. 2008
Tudi sam sem poskusil na Krofičko po nemarkirani Lovski poti. Do vzpona na Zadnji travnik je šlo brez težav od tod dalje pa nikakor nisem našel prehoda skozi ruševje na vrh. Po neuspelih poskusih sem se vrnil po isti poti, ki pa je ob sestopu še nevarnejša kot pri vzponu.

Ker vsekakor nameravam v kratkem vso zadevo ponoviti, prosim za pomoč oz. podrobnejši opis drugega dela poti od travnikov do vrha.

Hvala in LP
Tadej25. 08. 2008
Če pogledaš sliko, ki je na spodnji povezavi si lahko že od daleč pogledaš najugodnejši prehod med rušjem. Na sliki se vidita dva vrhova (Krofička glavni vrh je desni).
http://www.hribi.net/slika.asp?pot=29764
fpetel128. 10. 2008
zgleda kr zahtevno tam ko je poškodovana jeklenica. A se lahk samovaruješ na tistem mestu, al vsaj gor potegneš?
Tadej29. 10. 2008
Jeklenica še vedno drži, je pa zaradi dveh utrganih klinov precej majava. Malo več previdnosti pa gre. Kar se samovarovanja tiče pa mislim, da ti bo samo v napoto.
garmont3. 07. 2011
Danes sem se povzpel po tej poti . Tudi sam nisem našel prehoda skozi rušje, zato sem se odpravil proti vrhu Krofičke skozi škrbino ( na drugi strani je zavarovana pot ). Pot je res izpostavljena , tako, da sem pod škrbino uporabil vrv ( hvala za prusik na vrhu ).Prej omenjena varovala pa so OK.
Lp
krasovc3. 07. 2011
Tud sam sem mel probleme. Sicer poteka pot (ce lahko tako recemo) malo bolj na desno od tiste kjer ste sli vi, recimo enih 300 mt bolj naprej. To sem opazil ko sem, prej, sestopil prav kjer ste sli vi gor, pa sam sem bil in ni blo kar tako.
Za naslednje racunate da zadnji del gre kot ravna crta proti vrhu (ni lahko a se da, malo je za poplezat)
Punklc29. 08. 2011
Včeraj sem bil na Krofički, ravno po tej poti. Čez Škrbino je pot še kar izpostavljena, vendar varovana. Jeklenica iz zgornje slike majava, samovarovanje bi bilo po moje res le v napoto. Paziti je potrebno, da predno se obsiš na tole jeklenico, da si jo dobro napneš, ker je na sredini višine ovita okoli zabitega klina. Ko pridete na čistino, se odpre lepa pot čez travnike in ruševje proti vrhu. Ko boste pod vrhom (skoraj do konca travnikov)lahko izberete dve poti. Ena gre direkt pod steno Krofičke. Tam bodo potrebne plezalne veščine, drugo, t.j. v desno, sem ubral sam. Pot čez travnike je že nekoliko načeta (vidna). Potrebno se je držati desne smeri in pred prvim ruševjem se najde možic. Kar je mene motilo je to, da sem se moral kljub ruševju ves čas držati desno in iskati nadaljno pot tudi čez ruševje (malo sem zašel). Na koncu te moje poti ter na sliki zgoraj, se dobro vidi vzpon proti vrhu, ki je nekoliko krušljiv. Tik pred vrhom je kratek odcep v levo in že smo zgoraj. Varen korak želim!
b.temlin28. 11. 2011
27.11.2011 smo bili po lovski bolj brezpotju na Krofički. Malo težav pred vstopom na pot pod Škrbino, nismo bili sigurni vstopa. Nadaljevanje, po vzponu po visečih jeklenicah smo pa šli diagonalno po pobočju proti sedlu po vrhom Krofičke, nato direktno proti vrhu malo plezarije in nad zadnjimi borovci desno pa na vrh. Snega ni nikjer, je pa bila zaledenela in zasnežena markirana pot ob spustu. Vzpon je zelo zanimiv, ni za vzpon v megli in začetnike, z redkimi možici si nismo nič kaj dosti pomagali, vreme fantastično-kratki rokavi, fotografije na WWW.pdmaticams-drustvo.si.
Avanturistični kozorog21. 06. 2012
21.06.2012 - Odcep lepo viden, na poti je možic. (cca.10 min pred Šrbino - 1800 m.n.v.) Čez prvo škrbino lepo nadelana pot s klini in jeklenicami. Višje sta klina še vedno izruvana, vendar ne povzročata težav. Potem diagonalno prečimo travnike, pri steni prvih 50 m.n.v. ob steni, nato v desno do gostega ruševja. Do vrha ruševja plezamo s vsemi štirimi ob ruševju s iskanjem lepih oprimkov in prehodov, a večinoma naravnost navzgor. Vrh je na desno. Srečno
Matjaz_652. 07. 2012
še nekaj mojih fotk mežikanje
pohodnik3824. 08. 2013
Super pot,zahtevna z lepimi razgledi skratka užitek.

VIDEO-Lovska pot na Krofičko 2083m
pohodnik3810. 09. 2013
Še nekaj slikic in osebnih vtisov z te lepe odmaknjene poti.

Po lovski poti na Krofičko
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki