Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Kalška gora / Markova raven - Kalška gora (po markirani poti)

Markova raven - Kalška gora (po markirani poti)

Natisni
Izhodišče: Markova raven (980 m)
Širina/Dolžina: 46,2969°N 14,5618°E
Ime poti: po markirani poti
Čas hoje: 5 h 30 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1067 m
Višinska razlika po poti: 1270 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 3.563
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 80
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a1) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa vožnjo nadaljujemo v smeri Kamniške Bistrice in prelaza Črnivec. Pri naselju Stahovica zapustimo glavno cesto proti prelazu Črnivec in nadaljujemo levo v smeri Kamniške Bistrice in žičnice na Veliko planino. Nekaj 10 metrov pred velikim parkiriščem Kraljev Hrib (parkirišče se nahaja v bližini spodnje postaje nihalke na Veliko planino), pa zavijemo levo na makadamsko cesto, ki se najprej spusti do reke Kamniške Bistrice, katero preko mostu tudi preči. Na drugi strani mostu prispemo v dolino Korošice, po kateri nadaljujemo z vožnjo. Že kmalu se v desno odcepi prva cesta, mi pa nadaljujemo naravnost (na Markovo raven lahko prispemo tudi po desni cesti opis a3) do naslednjega križišča, kjer pa zavijemo levo (naravnost Markova raven opis a2). V nadaljevanju se nekaj časa prečno vzpenjamo proti levi, nato pa cesta zavije ostro desno ter nas naprej vodi preko več hudournikov (v času po močnejšem deževju ali po neurju je cesta težko prevozna ali pa sploh ni). Peljemo se še nekaj kilometrov, nato pa s pobočja prispemo v dolino Korošice, kjer cesta zavije ostro desno, sredi ovinka pa se v levo odcepi širok kolovoz oz. slabša cesta. Parkiramo na primernem mestu ob cesti, ali pa se po slabši cesti zapeljemo še nekaj 10 metrov naprej do še enega manjšega "parkirišča".
a2) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa vožnjo nadaljujemo v smeri Kamniške Bistrice in prelaza Črnivec. Pri naselju Stahovica zapustimo glavno cesto proti prelazu Črnivec in nadaljujemo levo v smeri Kamniške Bistrice in žičnice na Veliko planino. Nekaj 10 metrov pred velikim parkiriščem Kraljev Hrib (parkirišče se nahaja v bližini spodnje postaje nihalke na Veliko planino), pa zavijemo levo na makadamsko cesto, ki se najprej spusti do reke Kamniške Bistrice, katero preko mostu tudi preči. Na drugi strani mostu prispemo v dolino Korošice, po kateri nadaljujemo z vožnjo. Že kmalu se v desno odcepi prva cesta, mi pa nadaljujemo naravnost (na Markovo raven lahko prispemo tudi po desni cesti opis a3) do naslednjega križišča, kjer pa tudi nadaljujemo naravnost (levo Markova raven opis a1). Nekaj časa se še zmerno vzpenjamo ob potoku Korošica, nato pa cesta postane zelo strma in deloma tudi razrita (po močnejšem deževju dostikrat tudi neprevozna). Višje se nam z desne priključi še makadamska cesta (opis a3), nato pa se po nekaj 100 metrih ponovno prične v serpentinah strmo vzpenjati. Ko prispemo do levega ovinka sredi katerega se v desno odcepi širok kolovoz oz. slabša cesta, smo na Markovi ravni. Parkiramo na primernem mestu ob cesti, ali pa se po slabši cesti zapeljemo še nekaj 10 metrov naprej do še enega manjšega "parkirišča".
a3) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa vožnjo nadaljujemo v smeri Kamniške Bistrice in prelaza Črnivec. Pri naselju Stahovica zapustimo glavno cesto proti prelazu Črnivec in nadaljujemo levo v smeri Kamniške Bistrice in žičnice na Veliko planino. Nekaj 10 metrov pred velikim parkiriščem Kraljev Hrib (parkirišče se nahaja v bližini spodnje postaje nihalke na Veliko planino), pa zavijemo levo na makadamsko cesto, ki se najprej spusti do reke Kamniške Bistrice, katero preko mostu tudi preči. Na drugi strani mostu prispemo v dolino Korošice, po kateri nadaljujemo z vožnjo. Že kmalu prispemo na prvo križišče, kjer nadaljujemo ostro desno (naravnost Markova raven opis a1 in a2). Po krajši vožnji hitro prispemo na pobočja nad reko Kamniško Bistrico, kjer na bližnjem križišču nadaljujemo levo (naravnost vodi cesta, ki se vrne na glavno cesto proti Domu v Kamniški Bistrici). Pot naprej se nekaj časa vzpenja ob hudourniškem potoku, nato pa zavije levo ter preči pobočja Mokrice. Nekoliko naprej se v desno odcepi cesta, ki se po nekaj 100 metrih konča v gozdu, mi pa nadaljujemo naravnost do mesta, kjer se priključi cesti, ki vodi po dolini Korošice (opis a2). Tu nadaljujemo rahlo desno, cesta pa se višje vzpne preko nekaj strmih serpentin. Ko prispemo do levega ovinka sredi katerega se v desno odcepi širok kolovoz oz. slabša cesta, smo na Markovi ravni. Parkiramo na primernem mestu ob cesti, ali pa se po slabši cesti zapeljemo še nekaj 10 metrov naprej do še enega manjšega "parkirišča".
b1) Iz Gornjega Grada se preko prelaza Črnivec ali iz Luč preko prelaza Volovljek peljemo proti Kamniku, mi pa se po glavni cesti peljemo do konca naselja Stahovica, kjer zavijemo desno proti Kamniški Bistrici in žičnici na Veliko planino. Nekaj 10 metrov pred velikim parkiriščem Kraljev Hrib (parkirišče se nahaja v bližini spodnje postaje nihalke na Veliko planino), pa zavijemo levo na makadamsko cesto, ki se najprej spusti do reke Kamniške Bistrice, katero preko mostu tudi preči. Na drugi strani mostu prispemo v dolino Korošice, po kateri nadaljujemo z vožnjo. Že kmalu se v desno odcepi prva cesta, mi pa nadaljujemo naravnost (na Markovo raven lahko prispemo tudi po desni cesti opis b3) do naslednjega križišča, kjer pa zavijemo levo (naravnost Markova raven opis b2). V nadaljevanju se nekaj časa prečno vzpenjamo proti levi, nato pa cesta zavije ostro desno ter nas naprej vodi preko več hudournikov (v času po močnejšem deževju ali po neurju je cesta težko prevozna ali pa sploh ni). Peljemo se še nekaj kilometrov, nato pa s pobočja prispemo v dolino Korošice, kjer cesta zavije ostro desno, sredi ovinka pa se v levo odcepi širok kolovoz oz. slabša cesta. Parkiramo na primernem mestu ob cesti, ali pa se po slabši cesti zapeljemo še nekaj 10 metrov naprej do še enega manjšega "parkirišča".
b2) Iz Gornjega Grada se preko prelaza Črnivec ali iz Luč preko prelaza Volovljek peljemo proti Kamniku, mi pa se po glavni cesti peljemo do konca naselja Stahovica, kjer zavijemo desno proti Kamniški Bistrici in žičnici na Veliko planino. Nekaj 10 metrov pred velikim parkiriščem Kraljev Hrib (parkirišče se nahaja v bližini spodnje postaje nihalke na Veliko planino), pa zavijemo levo na makadamsko cesto, ki se najprej spusti do reke Kamniške Bistrice, katero preko mostu tudi preči. Na drugi strani mostu prispemo v dolino Korošice, po kateri nadaljujemo z vožnjo. Že kmalu se v desno odcepi prva cesta, mi pa nadaljujemo naravnost (na Markovo raven lahko prispemo tudi po desni cesti opis b3) do naslednjega križišča, kjer pa tudi nadaljujemo naravnost (levo Markova raven opis b1). Nekaj časa se še zmerno vzpenjamo ob potoku Korošica, nato pa cesta postane zelo strma in deloma tudi razrita (po močnejšem deževju dostikrat tudi neprevozna). Višje se nam z desne priključi še makadamska cesta (opis b3), nato pa se po nekaj 100 metrih ponovno prične v serpentinah strmo vzpenjati. Ko prispemo do levega ovinka sredi katerega se v desno odcepi širok kolovoz oz. slabša cesta, smo na Markovi ravni. Parkiramo na primernem mestu ob cesti, ali pa se po slabši cesti zapeljemo še nekaj 10 metrov naprej do še enega manjšega "parkirišča".
b3) Iz Gornjega Grada se preko prelaza Črnivec ali iz Luč preko prelaza Volovljek peljemo proti Kamniku, mi pa se po glavni cesti peljemo do konca naselja Stahovica, kjer zavijemo desno proti Kamniški Bistrici in žičnici na Veliko planino. Nekaj 10 metrov pred velikim parkiriščem Kraljev Hrib (parkirišče se nahaja v bližini spodnje postaje nihalke na Veliko planino), pa zavijemo levo na makadamsko cesto, ki se najprej spusti do reke Kamniške Bistrice, katero preko mostu tudi preči. Na drugi strani mostu prispemo v dolino Korošice, po kateri nadaljujemo z vožnjo. Že kmalu prispemo na prvo križišče, kjer nadaljujemo ostro desno (naravnost Markova raven opis b1 in b2). Po krajši vožnji hitro prispemo na pobočja nad reko Kamniško Bistrico, kjer na bližnjem križišču nadaljujemo levo (naravnost vodi cesta, ki se vrne na glavno cesto proti Domu v Kamniški Bistrici). Pot naprej se nekaj časa vzpenja ob hudourniškem potoku, nato pa zavije levo ter preči pobočja Mokrice. Nekoliko naprej se v desno odcepi cesta, ki se po nekaj 100 metrih konča v gozdu, mi pa nadaljujemo naravnost do mesta, kjer se priključi cesti, ki vodi po dolini Korošice (opis b2). Tu nadaljujemo rahlo desno, cesta pa se višje vzpne preko nekaj strmih serpentin. Ko prispemo do levega ovinka sredi katerega se v desno odcepi širok kolovoz oz. slabša cesta, smo na Markovi ravni. Parkiramo na primernem mestu ob cesti, ali pa se po slabši cesti zapeljemo še nekaj 10 metrov naprej do še enega manjšega "parkirišča".
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po širokem kolovozu oz. slabši cesti, ki nas po nekaj 10 metrih pripelje do drugega "parkirišča" oz. obračališča, od koder nadaljujemo naravnost na nekoliko ožji kolovoz, ki zavije levo. Po nekaj minutah se kolovoz razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po desnem markiranem, po katerem pa tudi hodimo le nekaj minut saj nas markacije povedejo še nekoliko bolj desno na markirano stezo proti Kamniškemu vrhu, Krvavcu in planini Koren (odcep ni posebej označen, tako, da moramo pazljivo slediti markacijam), ki se prične vzpenjati skozi gozd. Pot naprej se vzpenja po desni strani bližnjega hudournika in se kar strmo vzpenja, mi pa po njej hodimo do naslednjega, tokrat nekoliko bolje označenega razpotja.
Na razpotju nadaljujemo desno v smeri napisa "ZA VRATA" in pot nadaljujemo skozi postopoma manj strnjen gozd, tako, da mestoma prečimo kakšno jaso, travnik ali pa krajše melišče, od koder se nam odpre lep razgled predvsem na vrhove okoli doline Korošice. Pot naprej nas pripelje pod vznožje krajše stene, kjer se desno navzgor odcepi neoznačena pot proti planini Koren in tudi prečna lovska pot proti Medvedji jami.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo po levi poti, ki po levi strani obide bližnjo pečino. Nekoliko naprej sledi rahel spust in pot nas pripelje do manjšega osvežujočega studenčka, ki pa v sušnih dneh žal presahne. V nadaljevanju preidemo na levo stran studenčka ter se ponovno pričnemo vzpenjati. Sledi vzpon skozi kratek pas ruševja, nato pa pot preide na travnato pobočje, kjer postane težje sledljiva, a v pomoč so nam sicer redke markacije. Po približno 20 minutah vzpona od studenčka prispemo do manjše lovske koče, nad katero pot zavije v levo ter se priključi bolj uhojeni in prav tako markirani poti, ki vodi od Kriške planine proti planini Koren.
Ko dosežemo omenjeno markirano pot nadaljujemo desno in se prečno vzpenjamo skozi gozd. Pot iz gozda hitro preide med grmičevje in ruševje, nato pa nas preko pašne ograje postopoma pripelje do naslednjega neoznačenega razpotja, katero pa se nahaja ravno sredi ostrega desnega ovinka.
Z omenjene serpentine se v smeri naravnost nadaljuje neoznačena stezica proti sedlu Razor (sedlo med Krvavcem in Velikim Zvohom), mi pa nadaljujemo desno po še naprej markirani poti. Sledi še kratek prečni vzpon in pot nas pripelje na južni del planine Koren, od koder se nam odpre lep pogled po osrednjem delu planine in okoliškim vrhovom. Z južnega dela planine sledi kratek spust do bližnje pastirske koče, katera se nahaja v osrednjem delu planine Koren.
Tu se naša pot nadaljuje rahlo levo (rahlo desno planina Košutna) po travnikih po dnu doline (pot je sprva slabo vidna). Pot nato postaja vse bolj strma in nas po slabih 30 minutah hoje pripelje do manjše mlake, kjer je slabše označeno razpotje. Nadaljujemo naravnost (desno Košutna) in zložni poti sledimo do naslednjega razpotja, kjer pa nadaljujemo levo v smeri Vrha Korena (naravnost Kompotela). Pot naprej se začne strmeje vzpenjati in nas po kraškem svetu hitro pripelje do mesta, kjer se priključimo poti od Velikega Zvoha proti Vrhu Korena (greben Jež-a). Nadaljujemo desno in pot nas v nekaj korakih pripelje do mesta, kjer se desno odcepi pot na Vrh Korena (1 minuta). Pot se naprej začne spuščati po pobočju, ki je deloma poraslo z rušjem. Po 15 minutah spusta pa nas pot pripelje do razpotja na Škrbini.
Tu nadaljujemo naravnost v smeri Kalškega grebena in Cojzove koče po poti, ki nas že po nekaj nadaljnjih korakih pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo rahlo desno v smeri "Kalce" (levo Kalški greben) po poti, ki se po nekaj minutah nadaljnje hoje prične vidneje spuščati. Po nekajminutnem spustu pot zavije rahlo v levo ter preči melišča pod Kalškim grebenom. Tu lahko na desni strani, ob vznožju melišč opazimo manjše jezerce imenovano Krvava lokev, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki postopoma preide na svet podov. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov po poti, ki nas vodi mimo številnih manjših brezen, nato pa ponovno pridemo na melišče. Sredi melišča, ob nekakšnem hrbtu se v levo odcepi opuščena plezalna pot na Kalški greben, mi pa nadaljujemo po markirani poti, kateri se le nekoliko naprej z desne priključi komaj opazna stezica od Žagane peči. Nadaljujemo v smeri Cojzove koče, pot pa nas postopoma pripelje na vse bolj strma ter deloma travnata pobočja. Pot se nekoliko naprej s pomočjo jeklenice vzpne čez strmo pobočje, nato pa se položi in nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na označeno razpotje.
Od razpotja, ki se nahaja na manjšem sedelcu nadaljujemo desno v smeri Kalške gore (ostro levo Kalški greben po zelo zahtevni poti, naravnost navzdol Kokrsko sedlo). Pot naprej preide na strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna travnata pobočja. Tej naprej razmeroma zložni poti, nato sledimo vse do Kalške gore, le to pa dosežemo po dobrih 5 minutah nadaljnje hoje.
zemljevid poti - Kalška gora
Ob poti: Planina Koren (1675m), Vrh Korena (1999m), Škrbina (1870m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Markova raven - Kalška gora1
Markova raven - Kalška gora2
Markova raven - Kalška gora3
Markova raven - Kalška gora4
Markova raven - Kalška gora5
Markova raven - Kalška gora6
Markova raven - Kalška gora7
Markova raven - Kalška gora8
Markova raven - Kalška gora9
Markova raven - Kalška gora10
Markova raven - Kalška gora11
Markova raven - Kalška gora12
Markova raven - Kalška gora13
Markova raven - Kalška gora14
Markova raven - Kalška gora15
Markova raven - Kalška gora16
Markova raven - Kalška gora17
Markova raven - Kalška gora18
Markova raven - Kalška gora19
Markova raven - Kalška gora20
Markova raven - Kalška gora21
Markova raven - Kalška gora22
Markova raven - Kalška gora23
Markova raven - Kalška gora24
Markova raven - Kalška gora25
Markova raven - Kalška gora26
Markova raven - Kalška gora27
Markova raven - Kalška gora28
Markova raven - Kalška gora29
Markova raven - Kalška gora30
Markova raven - Kalška gora31
Markova raven - Kalška gora32
Markova raven - Kalška gora33
Markova raven - Kalška gora34
Markova raven - Kalška gora35
Markova raven - Kalška gora36
Markova raven - Kalška gora37
Markova raven - Kalška gora38
Markova raven - Kalška gora39
Markova raven - Kalška gora40
Markova raven - Kalška gora41
Markova raven - Kalška gora42
Markova raven - Kalška gora43
Markova raven - Kalška gora44
Markova raven - Kalška gora45
Markova raven - Kalška gora46
Markova raven - Kalška gora47
Markova raven - Kalška gora48
Markova raven - Kalška gora49
Markova raven - Kalška gora50
Markova raven - Kalška gora51
Markova raven - Kalška gora52
Markova raven - Kalška gora53
Markova raven - Kalška gora54
Markova raven - Kalška gora55
Markova raven - Kalška gora56
Markova raven - Kalška gora57
Markova raven - Kalška gora58
Markova raven - Kalška gora59
Markova raven - Kalška gora60
Markova raven - Kalška gora61
Markova raven - Kalška gora62
Markova raven - Kalška gora63
Markova raven - Kalška gora64
Markova raven - Kalška gora65
Markova raven - Kalška gora66
Markova raven - Kalška gora67
Markova raven - Kalška gora68
Markova raven - Kalška gora69
Markova raven - Kalška gora70
Markova raven - Kalška gora71
Markova raven - Kalška gora72
Markova raven - Kalška gora73
Markova raven - Kalška gora74
Markova raven - Kalška gora75
Markova raven - Kalška gora76
Markova raven - Kalška gora77
Markova raven - Kalška gora78
Markova raven - Kalška gora79
Markova raven - Kalška gora80
Diskusija o izletu Markova raven - Kalška gora (po markirani poti)
pegasus9. 08. 2021 20:05:37
Simpatičen sprehod. Vračal sem se preko Krvavca in Kriške planine, kjer velja omeniti, da je direktna pot nazaj na Markovo raven zapuščena, zasuta z listjem, markacije so stare in redke in v spodnjem delu na več mestih ovirana s podrtim drevjem. Veliko manj stresno je na poti dol zaviti desno proti Kamniškemu vrhu in se nato na mestu, kjer gozdne vlake pridejo skoraj čisto do poti na pobočju, sprehoditi navzdol do avta po njih.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki