Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Navrše / Predmeja - Navrše (Pot po Robu)

Predmeja - Navrše (Pot po Robu)

Natisni
Izhodišče: Predmeja (875 m)
Širina/Dolžina: 45,9437°N 13,8763°E
Ime poti: Pot po Robu
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: -18 m
Višinska razlika po poti: 315 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 4.219
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 66
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz osrednje Slovenije se najprej zapeljemo v Logatec, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Na Kalcah pri Logatcu zavijemo levo v smeri Cola, nato pa z vožnjo nadaljujemo po ovinkasti cesti proti Colu. Na Colu zavijemo desno ter nato po 100 m levo v smeri Predmeje. Naprej se peljemo po občasno nekoliko ožji ter tudi deloma še ovinkasti cesti do Predmeje. Na Predmeji bomo opazili oznake za Pot po Robu ter ob njih spomenik "Materi Gori" in veliko makadamsko parkirišče.
b) S hitre ceste Razdrto - Nova Gorica se usmerimo na izvoz Ajdovščina in cesti naprej sledimo proti vasi Lokavec (do Lokavca pridemo iz centra Ajdovščine, ali pa s stare ceste Ajdovščina - Nova Gorica, kjer pri kraju Cesta zavijemo desno). Iz Lokavca z vožnjo nadaljujemo po vzpenjajoči ovinkasti cesti v smeri Predmeje. Ko se cesta nekoliko položi, pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno proti Predmeji in Colu. Po cesti proti Colu se peljemo le 100 m, nato pa na desni strani opazimo večje parkirišče in planinske oznake za Pot po Robu.
Opis poti:
Z izhodišča se najprej sprehodimo do razgledne točke, nato pa nadaljujemo levo v smeri "Pot po Robu". Sprva slabše vidna pot se najprej rahlo spusti, nato pa preide v gozd, skozi katerega se postopoma prične zmerno vzpenjati. Hitro se povzpnemo skoraj na vrh 889 m visokega vrha (na zemljevidih brez imena), nato pa se pričnemo spuščati. Pot po Robu se nadaljuje preko travnatih senožeti, sredi katerih rastejo posamezni grmički. Nekoliko naprej pot zavije rahlo v desno ter nas pripelje ob rob strmih in deloma tudi prepadnih pobočij. Pot in pobočje se nato položita, mi pa nadaljujemo po stezi, ki preči številne travnike (spomladi in poleti so travniki polni cvetja). Občasno slabše sledljiva pot, ki nekaj časa poteka po pobočjih nevarnih za zdrs, pa nas višje pripelje do skalnatega pomola, ki se prepadno spušča proti Vipavski dolini. Pot naprej se prehodno vrne v planotast svet, nato pa se prične strmo vzpenjati ob robu pečin (predvsem v mokrem je tudi nevarnost zdrsa). Pot nas nato pripelje iz grmičevja na razgledno travnato pobočje, preko katerega se v nekaj minutah povzpnemo na vrh Dolskega maja.
Z Dolskega maja nadaljujemo po markirani in občasno nekoliko bolj zaraščeni poti proti jugovzhodu. Pot se hitro spusti v gozd, skozi katerega nekaj časa nadaljujemo. Čez čas se pot položi in nas pripelje iz gozda na spet bolj razgledna pobočja. Nadaljujemo ob robu planote po spet bolj razgledni poti, ki se nadaljuje brez večjih sprememb višine. Nekoliko naprej prečimo pas gozda, pot pa nas za tem pripelje do lesenega stebrička s smernimi in informativnimi tablami. Tu nadaljujemo nekoliko v desno proti razgledišču Otliški maj (pot naravnost obide vrh Otliški maj). Pot naprej se strmeje vzpne in nas v 5 minutah nadaljnje hoje pripelje na razgleden vrh.
Z Otliškega maja se spustimo po razglednem travnatem pobočju ter se hitro priključimo poti, ki je po levi strani obšla omenjeni vrh. Nadaljujemo v isti smeri ter le malo naprej prispemo na označeno razpotje, kjer se nam z desne priključi pot od izvira Hublja.
Nadaljujemo v smeri Sinjega vrha in Otliškega okna, nas pa pot pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi pot h kamnitemu polžu, do katerega je le minuta hoda. Nadaljujemo naravnost ter v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje prispemo do informativnih tabel ob Otliškem oknu. Od tabel se lahko spustimo do okna skozi katerega se nam odpre lep razgled na Vipavsko dolino.
Od okna nadaljujemo po poti v smeri Sinjega vrha. Pot naprej hitro pride iz gozda in nas pripelje na razgledna pobočja, po katerih se ob robu pečin vzpenjamo v jugovzhodni smeri. Po približno 10 minutah hoje od okna pa se pot razcepi na dva dela. Na mestu, kjer pašna ograja naredi oster levi ovinek zapustimo široko pot in se usmerimo desno na slabšo a markirano pot, ki nas po petih minutah vzpona pripelje na Navrše.
zemljevid poti - Navrše
Ob poti: Dolski maj (912m), Otliški maj (847m), Otliško okno (800m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sinji vrh ( 40 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Predmeja - Navrše1
Predmeja - Navrše2
Predmeja - Navrše3
Predmeja - Navrše4
Predmeja - Navrše5
Predmeja - Navrše6
Predmeja - Navrše7
Predmeja - Navrše8
Predmeja - Navrše9
Predmeja - Navrše10
Predmeja - Navrše11
Predmeja - Navrše12
Predmeja - Navrše13
Predmeja - Navrše14
Predmeja - Navrše15
Predmeja - Navrše16
Predmeja - Navrše17
Predmeja - Navrše18
Predmeja - Navrše19
Predmeja - Navrše20
Predmeja - Navrše21
Predmeja - Navrše22
Predmeja - Navrše23
Predmeja - Navrše24
Predmeja - Navrše25
Predmeja - Navrše26
Predmeja - Navrše27
Predmeja - Navrše28
Predmeja - Navrše29
Predmeja - Navrše30
Predmeja - Navrše31
Predmeja - Navrše32
Predmeja - Navrše33
Predmeja - Navrše34
Predmeja - Navrše35
Predmeja - Navrše36
Predmeja - Navrše37
Predmeja - Navrše38
Predmeja - Navrše39
Predmeja - Navrše40
Predmeja - Navrše41
Predmeja - Navrše42
Predmeja - Navrše43
Predmeja - Navrše44
Predmeja - Navrše45
Predmeja - Navrše46
Predmeja - Navrše47
Predmeja - Navrše48
Predmeja - Navrše49
Predmeja - Navrše50
Predmeja - Navrše51
Predmeja - Navrše52
Predmeja - Navrše53
Predmeja - Navrše54
Predmeja - Navrše55
Predmeja - Navrše56
Predmeja - Navrše57
Predmeja - Navrše58
Predmeja - Navrše59
Predmeja - Navrše60
Predmeja - Navrše61
Predmeja - Navrše62
Predmeja - Navrše63
Predmeja - Navrše64
Predmeja - Navrše65
Predmeja - Navrše66
Diskusija o izletu Predmeja - Navrše (Pot po Robu)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki