Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Grgar - Sveta Gora (po cesti)

Natisni
Izhodišče: Grgar (286 m)
Širina/Dolžina: 45,999°N 13,6741°E
Ime poti: po cesti
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 395 m
Višinska razlika po poti: 400 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1.490
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 33
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Novo Gorico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu in Kobaridu. Glavni cesti proti Tolminu sledimo le do Solkana, kjer v semaforiziranem križišču nadaljujemo desno v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se rahlo v levo nadaljuje cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam (rahlo desno Trnovo in Lokve). Po krajšem spustu prispemo v Grgar, kjer v križišču ob spomeniku NOB nadaljujemo naravnost do bližnjega športnega igrišča ob osnovni šoli, ob katerem parkiramo na večjem parkirišču.
b) Iz Tolmina ali Mosta na Soči se peljemo po glavni cesti proti Novi Gorici, nato pa le malo pred Novo Gorico, točneje v semaforiziranem križišču v Solkanu zavijemo levo v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se rahlo v levo nadaljuje cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam (rahlo desno Trnovo in Lokve). Po krajšem spustu prispemo v Grgar, kjer v križišču ob spomeniku NOB nadaljujemo naravnost do bližnjega športnega igrišča ob osnovni šoli, ob katerem parkiramo na večjem parkirišču.
c) Iz Goriških Brd se zapeljemo v Solkan, kjer v prvem križišču za novim Solkanskim mostom nadaljujemo naravnost v smeri Svete Gore. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se rahlo v levo nadaljuje cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam (rahlo desno Trnovo in Lokve). Po krajšem spustu prispemo v Grgar, kjer v križišču ob spomeniku NOB nadaljujemo naravnost do bližnjega športnega igrišča ob osnovni šoli, ob katerem parkiramo na večjem parkirišču.
Opis poti:
S parkirišča se vrnemo do spomenika NOB, od tam pa nadaljujemo po levi cesti (gledano iz smeri dostopa do izhodišča, če smo prišli iz smeri Nove Gorice), kateri se z desne že kmalu priključi "bližnjica" (s parkirišča nam ni potrebno iti do spomenika, saj do tu vodi krajša cesta, ki se začne nekoliko pred parkiriščem ter se nadaljuje proti zahodu). Kratek čas hodimo po pločniku, nato pa na mestu, kjer glavna cesta zavije desno nadaljujemo naravnost na ožjo asfaltno cesto. Dobrih 50 metrov hodimo po omenjeni cesti, nato pa opazimo oznake za Sveto Goro, ki usmerjajo na levo cesto, mi pa nadaljujemo naravnost, po cesti, ki se nadaljuje skozi naselje. Med tem, ko hodimo skozi naselje hitro prispemo do rojstne hiše Uršule Ferligoj (Uršuli se je leta 1539 prikazala nebeška Kraljica). Malo naprej se hiše v Grgarju končajo, mi pa na manjšem križišču nadaljujemo po levi cesti v smeri Slatne in Svete Gore. Na naslednjem križišču, ob vodnem zajetju ponovno nadaljujemo levo v smeri Svete Gore (desno Slatna), pot pa še naprej nadaljujemo po makadamski cesti, ki se nekoliko naprej prehodno rahlo spusti, nato pa preči potok Slatna. Na drugi strani potoka se cesta prične bolj vzpenjati, po njej pa za levim ovinkom prispemo do križišča na prevalu Preški vrh.
Na prevalu je razpotje večih poti, mi pa nadaljujemo po levi cesti v smeri Svete Gore. Sledi še približno 20 minut vzpona ob občasnih lepih razgledih in pot nas pripelje do velikega parkirišča pod Sveto Goro. S parkirišča nadaljujemo po kamnitih stopnicah in se po njih vzpnemo na vrh Svete Gore.
zemljevid poti - Sveta Gora
Ob poti: Preški vrh (540m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vodice
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Grgar - Sveta Gora1
Grgar - Sveta Gora2
Grgar - Sveta Gora3
Grgar - Sveta Gora4
Grgar - Sveta Gora5
Grgar - Sveta Gora6
Grgar - Sveta Gora7
Grgar - Sveta Gora8
Grgar - Sveta Gora9
Grgar - Sveta Gora10
Grgar - Sveta Gora11
Grgar - Sveta Gora12
Grgar - Sveta Gora13
Grgar - Sveta Gora14
Grgar - Sveta Gora15
Grgar - Sveta Gora16
Grgar - Sveta Gora17
Grgar - Sveta Gora18
Grgar - Sveta Gora19
Grgar - Sveta Gora20
Grgar - Sveta Gora21
Grgar - Sveta Gora22
Grgar - Sveta Gora23
Grgar - Sveta Gora24
Grgar - Sveta Gora25
Grgar - Sveta Gora26
Grgar - Sveta Gora27
Grgar - Sveta Gora28
Grgar - Sveta Gora29
Grgar - Sveta Gora30
Grgar - Sveta Gora31
Grgar - Sveta Gora32
Grgar - Sveta Gora33
Diskusija o izletu Grgar - Sveta Gora (po cesti)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki