Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Sveta Marija Magdalena (Gore) / Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore) (zahodna pot)

Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore) (zahodna pot)

Natisni
Izhodišče: Ledinsko Razpotje (702 m)
Širina/Dolžina: 46,0281°N 14,0477°E
Ime poti: zahodna pot
Čas hoje: 1 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 149 m
Višinska razlika po poti: 200 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 817
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 30
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. V Žireh oz. na koncu Žirov (Stare Žiri), zapustimo glavno cesto proti Rovtam in Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo do Šentjošta nad Horjulom, od pa z vožnjo nadaljujemo proti Smrečju. Ko dosežemo glavno cesto Podlipa - Žiri, ji sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo do Žirov. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
c) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Vrhnika, nato pa, ko dosežemo staro cesto Ljubljana - Logatec, nadaljujemo v smeri Logatca, a le kratek čas, saj že v naslednjem križišču nadaljujemo desno v smeri Horjula. Cesta naprej nas še kratek čas vodi skozi Vrhniko, pozneje skozi obrobje Stare Vrhnike, nato pa že kmalu zapustimo cesto proti Horjulu in z vožnjo nadaljujemo rahlo levo v smeri Smrečja. Za Smrečjem se cesta prične spuščati proti Račevi in Žirem. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
d) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Logatec, ko pa dosežemo staro cesto Logatec - Vrhnika ji sledimo v desno (prvi izvoz iz krožišča), po njej pa se peljemo le kratek čas, saj nas nato oznake za Rovte in Žiri usmerijo levo. Za Rovtami se cesta prične spuščati proti Žirem, ko pa dosežemo omenjeni kraj, pa že kmalu zavijemo levo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
e) S ceste Idrija - Spodnja Idrija, takoj za koncem Idrije zavijemo desno (če prihajamo iz smeri Spodnje Idrije, še pred Idrijo zavijemo levo) čez most preko reke Idrijce proti trgovini Eurospin. Na drugi strani mostu prispemo v naselje Mokraška vas, mi pa se držimo glavne ceste, ki vodi proti Ledinskemu Razpotju in Žirem. Višje nas cesta vodi preko nekaj serpentin, nato pa prispemo v naselje Ledinsko Razpotje, kjer na prvem križišču zavijemo desno in parkiramo na na nekoliko večjem parkirišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
Opis poti:
Z izhodišča se usmerimo na cesto v smeri Idršek - Gore, Zagodov vrh in Idrije ter pot nadaljujemo po Idrijsko - Cerkljanski planinski poti (ICPP). Pot nas sprva vodi mimo Kmečkega hrama Fortuna, kjer se v desno odcepi markirana pešpot proti Idriji, mi pa po asfaltni cesti hodimo do bližnjega križišča, kjer nadaljujemo po rahlo desni cesti (rahlo levo Idršek in vzhodna pot). Cesta malo višje preide v gozd, skozi katerega se prične strmeje vzpenjati. Višje se asfalt prehodno konča, cesta pa nas iz gozda pripelje na občasno razgledna pobočja Cajnega vrha, od koder se nam odpre lep pogled na Idrijsko hribovje. Sledi prečenje omenjenega vrha, nato pa cesta ponovno postane asfaltna, postopoma pa preide na pobočja Marutnika. Sledi rahel spust, nato pa prispemo do mesta, kjer se nam priključi vzhodna pot (poti se združita jugovzhodno od Marutnika).
Nadaljujemo po asfaltni cesti, ki se najprej rahlo spusti, nato pa se ob lepih razglednih rahlo vzpne do naselja Gore. Ko dosežemo omenjeno naselje hodimo skozi vas, nato pa na manjšem križišču desno na cesto, po kateri se v 2 do 3 minutah povzpnemo do cerkve sv. Marije Magdalene.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (januar).
zemljevid poti - Sveta Marija Magdalena (Gore)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)1
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)2
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)3
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)4
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)5
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)6
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)7
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)8
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)9
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)10
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)11
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)12
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)13
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)14
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)15
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)16
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)17
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)18
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)19
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)20
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)21
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)22
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)23
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)24
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)25
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)26
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)27
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)28
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)29
Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)30
Diskusija o izletu Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore) (zahodna pot)
rokeg17. 03. 2020
Čas je precej pretiran. Hoje je v priemrjavi z Marutnikom 1h in 5 minut
valerija1129. 04. 2020
Pri podatku čas hoje je zagotovo tiskarski škrat.
Rabimo dobro uro zmerne hoje(4,5 km).
Tadej10. 04. 2020
Hvala obema za opozorilo. Sem Popravil.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki