Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Strma Reber - Firstov rep

Natisni
Izhodišče: Strma Reber (993 m)
Širina/Dolžina: 45,5545°N 14,7274°E
Čas hoje: 1 h 5 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 9 m
Višinska razlika po poti: 135 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.700
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 36
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Ribnico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kočevju. Za Dolenjo vasjo nadaljujemo desno v smeri naselij Grčarice, Gotenica in Kočevska Reka. V Kočevski Reki nadaljujemo desno v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu še enkrat nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Od prelaza sledi še kratek spust, nato pa prispemo na večje parkirišče, kjer na levi strani opazimo tudi zemljevid Kočevske planinske poti in planinske smerne table za Firstov rep in Cerk. Od križišča, kjer zapustimo glavno cesto Ribnica - Kočevje je približno 30 km, razmeroma lepe asfaltne ceste.
b) Iz Kočevja se peljemo proti MP Petrina, nato pa na koncu naselja Štalcerji nadaljujemo desno proti Kočevski Reki. V Kočevski Reki nadaljujemo levo v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Od prelaza sledi še kratek spust, nato pa prispemo na večje parkirišče, kjer na levi strani opazimo tudi zemljevid Kočevske planinske poti in planinske smerne table za Firstov rep in Cerk. Od križišča, kjer zapustimo glavno cesto Kočevje - Petrina je približno 18 km asfaltne ceste.
c) Iz Osilnice oz. Sel pri Osilnici nadaljujemo v smeri naselij Žurge, Padovo pri Osilnici, Zgornji Čačič in prelaza Strma Reber. V nadaljevanju se peljemo po sprva rahlo ovinkasti, višje pa serpentinasti cesti, ki nas po devetnajstih označenih serpentinah pripelje do križišča, ki se nahaja le nekaj 100 m pred prelazom Strma Reber. Ob križišču je veliko makadamsko parkirišče na obeh straneh ceste, "hiška", v kateri je pesek za posipanje (pesek za potrebe vzdrževalcev cest), na njej pa zemljevid Kočevske planinske poti. Parkiramo na omenjenem parkirišču. Iz središča Osilnice do izhodišča je 8,5 km.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo proti vzhodu, po cesti v smeri Cerka in Firstovega repa. Pot nas vodi po gozdni cesti, s katere pa se že po nekaj minutah v desno odcepi markirana pot.
Nadaljujemo po markirani poti (možno je nadaljevanje tudi po nemarkirani cesti, saj se markirana pot čez čas vrne na omenjeno cesto, pot po cesti pa je tudi nekoliko krajša), ki preide v strnjen gozd. Skozi gozd se najprej pričnemo zmerno vzpenjati, pri tem pa pazljivo sledimo markacijam, saj je sicer sledljiva pot razmeroma slabo uhojena. Ko se pot nekoliko višje položi, po levi strani obidemo neizrazit vrh Luknja (1079 m), do katerega se lahko po lažjem brezpotju vzpnemo v nekaj minutah, sicer pa nadaljujemo po markirani poti, ki kot napisano vrh obide po levi strani. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov, nato pa sledi nekoliko daljši spust, ki se konča, ko dosežemo makadamsko cesto.
Ko dosežemo cesto nadaljujemo desno (levo markirana pot na Cerk ter cesta po kateri se lahko vrnemo na izhodišče) v smeri Firstovega repa. Po cesti se rahlo do zmerno vzpenjamo, po njej pa hodimo do njenega konca oz. obračališča.
Na levi strani obračališča opazimo oznake za Firstov rep in prvič tudi za Loško steno, ki nas usmerijo na kolovoz, ki se postopoma prične spuščati. Ko se po nekaj minutah kolovoz konča, na levi opazimo solnico za divjad, mi pa nadaljujemo naravnost navzdol, po markirani pešpoti, po kateri v nekaj korakih prispemo do vpisne skrinjice na Firstovem repu.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (avgust).
zemljevid poti - Firstov rep
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Loška stena ( 25 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Strma Reber - Firstov rep1
Strma Reber - Firstov rep2
Strma Reber - Firstov rep3
Strma Reber - Firstov rep4
Strma Reber - Firstov rep5
Strma Reber - Firstov rep6
Strma Reber - Firstov rep7
Strma Reber - Firstov rep8
Strma Reber - Firstov rep9
Strma Reber - Firstov rep10
Strma Reber - Firstov rep11
Strma Reber - Firstov rep12
Strma Reber - Firstov rep13
Strma Reber - Firstov rep14
Strma Reber - Firstov rep15
Strma Reber - Firstov rep16
Strma Reber - Firstov rep17
Strma Reber - Firstov rep18
Strma Reber - Firstov rep19
Strma Reber - Firstov rep20
Strma Reber - Firstov rep21
Strma Reber - Firstov rep22
Strma Reber - Firstov rep23
Strma Reber - Firstov rep24
Strma Reber - Firstov rep25
Strma Reber - Firstov rep26
Strma Reber - Firstov rep27
Strma Reber - Firstov rep28
Strma Reber - Firstov rep29
Strma Reber - Firstov rep30
Strma Reber - Firstov rep31
Strma Reber - Firstov rep32
Strma Reber - Firstov rep33
Strma Reber - Firstov rep34
Strma Reber - Firstov rep35
Strma Reber - Firstov rep36
Diskusija o izletu Strma Reber - Firstov rep
grega_p25. 03. 2021
Glede na danes prehojeno pot imam nekaj komentarjev:

- po približno 10ih minutah potem, ko se markirana pot odcepi od ceste, so markacije ponekod že precej zbledele. Na enem odcepu od glavnega kolovoza je glede na snežne stopinje tudi mnogo pohodnikov pred mano zgrešilo nadaljevanje v levo, saj se označbo na drevesu že slabo vidi. Pomota traja samo 5min, ko se pot konča, pa vseeno sem tam postavil možica in dal veje na nepravo pot kot orientir.

- ko dosežemo najvišjo točko poti (v bližini Votle luknje 1079m, oziroma preden se pot začne spuščati), se splača zaviti z markirane poti 20 metrov proti desni, kjer se dobro sluti odprt teren. Razgled je fantastičen, redko kje tak v teh nadmorskih višinah. Poleg razgledov na Snežnik, Risnjak, Učko, Snježnik in Bjelolasico, je neverjeten tudi strmo odsekan padec terena v dolino Kolpe.

- ob nadaljevanju poti sem jaz prišel nižje na cesto (nekaj je bilo podrtega drevja, tako da nisem več opazil markacij), in sicer še pred mestom, kjer je razpotje za Cerk. Vseeno je jasno nadaljevanje poti.

- predlagam, da po sliki 29 na velikem ovinku obiščete velike skalne odlome na levi. Tam se tudi začne zelo kratka stezica v hrib, ki po dveh minutah pripelje na še en odličen razglednik - bolj vzhodni pogled, vključno z Loško in Koželjsko steno. Kolpa pod nami je kar 800m nižje!

Kljub nekaj medvedjim stopinjam zelo, zelo priporočam!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki