Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Sveti Duh (Pedrovo) / Branik - Sveti Duh (Pedrovo) (po kolovozu)

Branik - Sveti Duh (Pedrovo) (po kolovozu)

Natisni
Izhodišče: Branik (87 m)
Širina/Dolžina: 45,8608°N 13,7861°E
Ime poti: po kolovozu
Čas hoje: 1 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 278 m
Višinska razlika po poti: 305 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 3.459
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 30
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Senožeče, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri vasi Štorje. V Štorjah nadaljujemo desno v smeri Branika (naravnost Sežana in Trst) ter se v nadaljevanju peljemo skozi vasi Kazlje, Dobravlje in Ponikve. V križišču nekaj kilometrov za Ponikvami nadaljujemo desno proti vasi Kobdilj (levo Kopriva in Dutovlje), od tam pa sledimo oznakam za Štanjel in Branik. Po nekaj kilometrih spusta prispemo v Branik, kjer se nam z leve priključi še cesta iz Komna. Le malo naprej od omenjenega križišča, pa bomo na desni opazili večje parkirišče, kjer parkiramo (parkirišče se nahaja v bližini pošte in trgovine Mercator).
b) Najprej se zapeljemo v Ajdovščino, nato pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Novi Gorici. Ko prispemo do naselja Potoče zapustimo glavno cesto in za vožnjo nadaljujemo levo v smeri kraja Branik. Cesta nas hitro pripelje do mostu preko reke Vipave, za katerim pa postopoma postane bolj ovinkasta. Po krajšem vzponu sledi še krajši spust in prispemo do Branika. Ko dosežemo glavno cesto nadaljujemo levo ter nato po nekaj 10 metrih nadaljnje vožnje zavijemo levo na večje parkirišče (parkirišče se nahaja v bližini pošte in trgovine Mercator).
c) Iz Nove Gorice ali njene okolice se zapeljemo v Dornberk, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Branika. Parkiramo v središču Branika na večjem urejenem parkirišču (parkirišče se nahaja v bližini pošte in trgovine Mercator).
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po pločniku, ki nas vodi ob glavni cesti proti Štanjelu, Kopru in Sežani, ob njej pa opazimo več spomenikov, med drugim tudi spomenik Simonu Gregorčiču. Nekoliko naprej na prehodu za pešce prečimo glavno cesto, mi pa nato nadaljujemo v isti smeri. Na nekoliko večjem križišču nadaljujemo naravnost v smeri Komna (rahlo levo po glavni cesti Štanjel, Koper in Sežana), mi pa po pločniku hodimo še nekaj minut, nato pa nas oznake za železniško postajo usmerijo desno na nekoliko ožjo cesto. Po cesti proti železniški postaji hodimo do prvega desnega ovinka, od tam pa nadaljujemo naravnost proti tovarni pohištva bor-Les.
Od bor-Lesa nadaljujemo naravnost po slabši cesti, katera nas hitro pripelje do vznožja železniške proge. Tu cesta zavije levo ter se kratek čas nadaljuje vzporedno s progo, nato pa zavije desno, kjer nas vodi pod ločnim mostom. Takoj za mostom gremo desno po širšem kolovozu, le ta pa nekaj 10 korakov naprej zavije levo ter se prične prečno vzpenjati (pot do tu ni bila markirana, v nadaljevanju pa nas bodo spremljale "markacije" v obliki rdečega kroga sredi katerega je zelen metulj). V nadaljevanju se prečno vzpenjamo nad potokom Petnik, pot pa nas višje pripelje na greben, kjer se nam z desne priključi še druga pot iz Branika (pot mimo zaselka Cvetrož). Od razpotja hodimo po grebenu še nekaj korakov, nato pa prispemo do mesta, kjer se kolovoz razcepi na dva dela. Nadaljujemo po desnem kolovozu (levi vodi direktno do vasi Pedrovo in je bolje markiran), kateri se takoj ponovno razcepi. Na drugem razpotju nadaljujemo levo, nato pa nekoliko višje rahlo desno (možno tudi naravnost). V nadaljevanju se zmerno vzpenjamo skozi gozd po kolovozu, kateri se višje priključi drugemu kolovozu. Tu nadaljujemo levo do bližnje opuščene bajte, kjer opazimo markacijo. Za bajto se kolovoz prehodno spusti in se ponovno približa strugi potoka Petnik. Omenjeni potok prečimo v dolgem loku, nato pa se na drugi strani pričnemo prečno vzpenjati proti vasi Pedrovo, katero dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje. Ko pridemo do vasi, le to dosežemo pri zadnji hiši, nadaljujemo levo (desno Trstelj) ter se skozi vas spustimo do konca oz. začetka vasi, kjer na desni strani opazimo cerkvico Svetega Duha.
zemljevid poti - Sveti Duh (Pedrovo)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Stjenkova koča na Trstelju, Trstelj
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)1
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)2
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)3
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)4
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)5
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)6
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)7
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)8
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)9
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)10
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)11
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)12
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)13
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)14
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)15
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)16
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)17
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)18
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)19
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)20
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)21
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)22
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)23
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)24
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)25
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)26
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)27
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)28
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)29
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)30
Diskusija o izletu Branik - Sveti Duh (Pedrovo) (po kolovozu)
darh12. 03. 2014
V nedeljo smo se tudi mi iz Branika povzpeli do Pedrovega, le da smo večinoma izbirali alternativno pot tu opisani, torej mimo Cvetroža in potem levo po bolje markirani poti do Pedrovega. Poleg tega smo pot nadaljevali še naprej do vrha Šumke in se vrnili naokrog mimo gradu Rihenberk. Tu je objavljen podrobnejši opis naše poti s slikami.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki