Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Drnulk - Vrh Skopice

Natisni
Izhodišče: Drnulk (761 m)
Širina/Dolžina: 46,06707°N 13,8088°E
Čas hoje: 1 h 20 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 102 m
Višinska razlika po poti: 175 m
Zemljevid: Goriška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 7.114
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 35
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Idrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu. Ko prispemo v Dolenjo Trebušo zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti Čepovanu. V naslednjem križišču, kjer se v levo odcepi cesta na Oblakov Vrh, nadaljujemo desno ter se naprej peljemo mimo cerkve v Dolenji Trebuši. Še nekoliko višje, pa se cesta ponovno razcepi na dva dela. Tokrat nadaljujemo rahlo desno (rahlo levo Gorenja Trebuša), prečimo reko Trebuščico ter se v nadaljevanju pričnemo strmo vzpenjati proti prelazu Drnulk. Za prelazom se makadamska cesta prične spuščati in nas po nekaj 10 m nadaljnje vožnje pripelje do manjšega križišča ob katerem parkiramo. Ob izhodišču so oznake za Vrše in Skopico. Od gostilne Podkorito v Dolenji Trebuši do izhodišča je približno 8,5 km vožnje.
b) Z Mosta na Soči ali Podbrda se zapeljemo do Bače pri Modreju, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Postaji in dalje proti Čepovanu. Sprva precej strma cesta se višje položi in nas pripelje v Čepovanski dol. Tu se cesta nekaj časa nadaljuje brez večjih sprememb višine, nato pa nas, še preden prispemo v središče kraja, pripelje na križišče, kjer se v levo odcepi cesta proti prelazu Drnulk in Dolenji Trebuši. Nadaljujemo proti prelazu Drnulk ter cesti sledimo še približno 2 km, oz. do križišča, kjer se v levo odcepi slabša gozdna cesta proti pašniku Vrše. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Od Postaje do izhodišča je približno 14 km.
c) Najprej se zapeljemo v Novo Gorico oz. do Solkana, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Lokvam, Grgarju, Čepovanu in Sveti gori. Malo nad kamnolom prispemo do križišča, od koder z vožnjo nadaljujemo proti Grgarju in Čepovanu. V nadaljevanju nas cesta pripelje v Čepovanski dol, skozi katerega se še nadalje rahlo do zmerno vzpenja. Nekoliko naprej prispemo v središče kraja Čepovan, mi pa cesti skozi Čepovanski dol sledimo le še do naslednjega križišča. V križišču nadaljujemo desno proti prelazu Drnulk in Dolenji Trebušiter ter cesti sledimo še približno 2 km, oz. do križišča, kjer se v levo odcepi slabša gozdna cesta proti pašniku Vrše. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Od Solkana do izhodišča je približno 20 km.
d) Iz smeri Ajdovščine pa se najprej zapeljemo do Predmeje, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Lokvam in dalje Čepovanu. Od Lokvi se cesta prične strmeje spuščati proti Čepovanu. V Čepovanu nadaljujemo desno ter nato na koncu strnjenega dela kraja ponovno desno, tokrat v smeri prelaza Drnulk in Dolenje Trebuše. Nadaljujemo proti prelazu Drnulk ter cesti sledimo še približno 2 km, oz. do križišča, kjer se v levo odcepi slabša gozdna cesta proti pašniku Vrše. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Od Predmeje do izhodišča je približno 19 km.
Opis poti:
S križišča v bližini prelaza Drnulk, se usmerimo na slabšo gozdno cesto v smeri Velikih ter Malih Vrš ter Skopice. Cesta se kmalu strmeje vzpne in nas popelje v gozd. Višje se cesta položi, pot pa nas iz gozda pripelje na prostrane ter občasno razgledne pašnike Velikih Vrš. Na razpotju, kjer slabša cesta zavije desno, pa nadaljujemo levo v smeri SVPB (slovenska vojaška partizanska bolnišnica Pavla) in Malih Vrš. Pot nadaljujemo po postopoma vse slabšem kolovozu, ki se pri bližnjih ruševinah nekdanje stanovanjske hiše dokončno konča. Pot naprej nas vodi mimo bukovega drevoreda do večjega razglednega travnika, na koncu katerega zavijemo rahlo levo.
V nadaljevanju prečimo pašno ograjo, pot pa nas povede v gozd, kjer opazimo prve markacije (pot do sedaj je bila le označena, a ne markirana). Ko stopimo v gozd, pot z nekakšne male planote preide na pobočja ter se nadaljuje prečno proti desni. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov, nato pa prispemo do ruševin nekdanje partizanske bolnice Pavle. Tu na manjšem razpotju nadaljujemo desno ter po nekaj 10 metrih prispemo do informativne table in bližnjega spomenika NOB.
Le malo naprej od informativne table stopimo na novejšo gozdno cesto, mi pa ji sledimo v desno. Pot naprej nas vodi mimo travnika z lovsko opazovalnico, mi pa po nekaj 10 m nadaljnje hoje prispemo na manjši preval, kjer se v desno odcepi pot na Vrh Skopice. Nadaljujemo po planinski poti, po kateri v 2 minutah nadaljnje hoje stopimo na razgleden vrh.
Z vrha se lahko po grebenu spustimo še do bližnjega razgledišča, s katerega se nam odpre še lep pogled v dolino.
zemljevid poti - Vrh Skopice
Ob poti: Velike Vrše (909m), Male Vrše (888m), Partizanska bolnišnica Pavla (860m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Drnulk - Vrh Skopice1
Drnulk - Vrh Skopice2
Drnulk - Vrh Skopice3
Drnulk - Vrh Skopice4
Drnulk - Vrh Skopice5
Drnulk - Vrh Skopice6
Drnulk - Vrh Skopice7
Drnulk - Vrh Skopice8
Drnulk - Vrh Skopice9
Drnulk - Vrh Skopice10
Drnulk - Vrh Skopice11
Drnulk - Vrh Skopice12
Drnulk - Vrh Skopice13
Drnulk - Vrh Skopice14
Drnulk - Vrh Skopice15
Drnulk - Vrh Skopice16
Drnulk - Vrh Skopice17
Drnulk - Vrh Skopice18
Drnulk - Vrh Skopice19
Drnulk - Vrh Skopice20
Drnulk - Vrh Skopice21
Drnulk - Vrh Skopice22
Drnulk - Vrh Skopice23
Drnulk - Vrh Skopice24
Drnulk - Vrh Skopice25
Drnulk - Vrh Skopice26
Drnulk - Vrh Skopice27
Drnulk - Vrh Skopice28
Drnulk - Vrh Skopice29
Drnulk - Vrh Skopice30
Drnulk - Vrh Skopice31
Drnulk - Vrh Skopice32
Drnulk - Vrh Skopice33
Drnulk - Vrh Skopice34
Drnulk - Vrh Skopice35
Diskusija o izletu Drnulk - Vrh Skopice
suzys17. 07. 2016
Zelo lep popoldanski izlet. Razgledni pašniki na Vešah in pogledi na gore v daljavi.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki