Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Streliški vrh (Hrušica) / Podkraj - Streliški vrh (Hrušica) (vzhodna pot)

Podkraj - Streliški vrh (Hrušica) (vzhodna pot)

Natisni
Izhodišče: Podkraj (798 m)
Širina/Dolžina: 45,8639°N 14,063°E
Ime poti: vzhodna pot
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 468 m
Višinska razlika po poti: 500 m
Zemljevid: Nanos 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 9.328
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 43
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Iz Logatca se peljemo proti Idriji. Le malo za vasjo Kalce pa bomo opazili cesto, ki se usmeri levo v smeri vasi Podkraj in Col. Usmerimo se na to precej ovinkasto cesto in ji sledimo do vasi Podkraj. Parkiramo na manjšem parkirišču ob cesti v neposredni bližini table za konec vasi Podkraj (ob parkirišču so tudi planinske smerne table).
S Primorske pa se najprej zapeljemo na Col, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri vasi Podkraj. Ko nas cesta pripelje do začetka vasi ne nadaljujemo desno v vas, ampak nadaljujemo po levi zgornji cesti, ki obvozi središče vasi. V bližini table za začetek Podkraja parkiramo na manjšem parkirišču ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča se usmerimo na vzpenjajoč kolovoz v smeri Svetega Duha in Javornika. Kolovoz že po nekaj korakih zavije v desno in se nato prečno vzpenja čez travnato pobočje. Višje preidemo v kratek pas gozda, za katerim nas pot pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri Javornika (levo Sv. Duh in Križna gora). Pot naprej se zložno vzpenja ob robu gozda, nato pa nas pripelje do Izakove koče (manjši zasilni bivak), le ta se nahaja nekoliko levo s poti.
Nekoliko nad bivakom pridemo na razpotje večih kolovozov. Nadaljujemo naravnost (smer Javornik) po deloma kamnitem kolovozu in mu sledimo nekaj minut, nato pa na manjšem razpotju (označeno) nadaljujemo rahlo desno po travnatem kolovozu, ki nas vodi mimo starega vojaškega bunkerja. Bunker obidemo po levi strani, nato pa nas pot pripelje ob rob pašne ograje. Nekaj časa nadaljujemo ob pašni ograji, nato pa pot naredi orientacijsko zanko. Pot zavije desno navzdol, tako rekoč v smeri, s katere prihajamo, nato pa po kratkem spustu levo v gozd. Naprej preidemo v strnjen gozd in se nekaj časa zmerno vzpenjamo po precej zaraščenem kolovozu. Sledi kratek spust in pot nas pripelje do makadamske ceste, kateri sledimo v levo. Cesta nas kmalu pripelje iz gozda na prostrana travnata pobočja, sredi katerih pridemo na označeno razpotje.
Nadaljujemo desno v smeri Javornika, po peš poti, ki se najprej zložno vzpne mimo manjšega znamenja na drevesu, nato pa se prične strmeje vzpenjati čez razmeroma razgledna travnata pobočja. Višje se pot položi in nas pripelje na večjo ravnico, južno od Streliškega vrha. Nadaljujemo rahlo levo, po markirani peš poti, ki se spusti do manjšega hudournika, za katerim naletimo na prijetno klopco. Sledi prečenje vzhodnih pobočij že omenjenega vrha, nato pa nas pot pripelje do manjšega prevala.
Na desni strani prevala opazimo manjši razgledni stolp oz. prižnico, mi pa nadaljujemo levo (naravnost navzdol Javornik) po slabše uhojeni, a dobro markirani peš poti, ki se prične vse strmeje vzpenjati. Pot skozi pas grmičevja hitro preide v gozd in se še strmeje vzpne. Po krajšem vzponu pridemo do lepe ter nekoliko izpostavljene razgledne točke (razgled na Javornik in Vodice), nato pa se pot vrne v gozd, kjer se nato nadaljuje vse do Streliškega vrha.
zemljevid poti - Streliški vrh (Hrušica)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)1
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)2
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)3
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)4
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)5
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)6
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)7
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)8
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)9
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)10
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)11
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)12
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)13
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)14
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)15
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)16
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)17
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)18
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)19
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)20
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)21
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)22
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)23
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)24
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)25
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)26
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)27
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)28
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)29
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)30
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)31
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)32
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)33
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)34
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)35
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)36
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)37
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)38
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)39
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)40
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)41
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)42
Podkraj - Streliški vrh (Hrušica)43
Diskusija o izletu Podkraj - Streliški vrh (Hrušica) (vzhodna pot)
Am Shagar29. 06. 2015
Včeraj na redko obiskanem vrhu. Pot na Javornik je v dobrem stanju. Do odcepa na makadamski cesti brez problemov in tudi naprej do začetka "vzhodne poti". Vzpon na začetku strm. Potrebno se je izgoniti podrtemu drevju (verjetno posledica zadnjega žledoloma; ne tistega velikega lani). Ko se strmina položi pa bujna podrast. Pot je prepoznavna samo na nekaterih mestih. Pomagala sva si z že zbledelimi markacijami za približno smer. Spust nazaj odsvetujem. Na vrhu je sedaj postavljen stolp za namen brežične wi-fi komunikacije. Podrli so tudi nekaj drevja, zato je razgled boljši proti Julijcem s Trgilavom. "Zahodne poti" nisem našel razen dveh markacij na stebru in bližnjemu drevesu. K sreči spust ni predstavljal posebnih orientacijskih izzivov, saj se vidijo nadaljne vzpetine. Spust bolj ali manj naravnost dol do objekta v gozdu. Nato po gozdni cesti, ki pripelja od objekta do križišča. Tam levo na gozdno cesto po kateri pridemo do odcepa, kjer smo šli z nje desno navkreber. Od tam naprej pa po označeni poti na izhodišče. Z vrha vodi tudi trasa, kjer so napeljali kabelj za stolp, vendar kam pripelje nisem niti raziskovala. Torej je sedaj bolj neoznačena steza oz. brezpotje kot označena pot, če se kdo odloči za vzpon. Pa previdno in srečno.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki