Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Kapetanova bajta - Snežnik

Natisni
Izhodišče: Kapetanova bajta (1460 m)
Širina/Dolžina: 45,5816°N 14,4313°E
Čas hoje: 55 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 336 m
Višinska razlika po poti: 336 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 60.633
 6 osebam je objava všeč
Število slik: 33
Število komentarjev: 7
Dostop do izhodišča:
a) Iz Cerknice ali Nove vasi na Blokah se najprej zapeljemo do Bloške Police, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Loža in Babnega Polja. V naselju Pudob zavijemo desno v smeri Snežnika, Ilirske Bistrice, Knežaka in bližnjega naselja Kozarišče. V Kozariščah nadaljujemo rahlo levo v smeri Snežnika ter tudi v naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Snežnika. Ko se Kozarišče končajo, se konča tudi asfalt, mi pa takoj za mostom preko Malega Obrha nadaljujemo levo v smeri Mašuna in Knežaka. Sledi dolgotrajna vožnja po makadamski cesti, po kateri po približno 19 km od Kozarišč prispemo do križišča, kjer se nam z desne priključi cesta z Mašuna. Tu nadaljujemo levo v smeri Sviščakov, do kamor imamo še približno 10 km makadama, v križiščih pa sledimo oznakam za Sviščake. Po približno 29 km makadamske ceste prispemo do Planinskega doma na Sviščakih, za katerim na križišču nadaljujemo levo v smeri Snežnika. Z vožnjo nadaljujemo po cesti, po kateri poteka tudi markirana pot na Snežnik, mi pa se po njej peljemo še približno 4 km, oz. do mesta, kjer se z desne priključi markirana pešpot s Sviščakov. Parkiramo na primernem mestu ob označenem razpotju.
b) Zapeljemo se v Pivko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. V Knežaku na označenem križišču nadaljujemo levo v smeri Mašuna ter naselja Bač in Koritnice. Malo naprej gremo desno v smeri Mašuna in Koritnic (naravnost Bač). Za Koritnicami se cesta prične vidneje vzpenjati, nato pa nas po 18 km od glavnega križišča v Knežaku pripelje do Mašuna, od koder z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Sviščakov, do kamor imamo še približno 12 km makadamske ceste. Ko prispemo do Planinskega doma na Sviščakih kakih 50 m nadaljujemo proti Ilirski Bistrici, nato pa nadaljujemo levo v smeri Snežnika. Z vožnjo nadaljujemo po cesti, po kateri poteka tudi markirana pot na Snežnik, mi pa se po njej peljemo še približno 4 km, oz. do mesta, kjer se z desne priključi markirana pešpot s Sviščakov. Parkiramo na primernem mestu ob označenem razpotju.
c) Najprej se zapeljemo v Ilirsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Sviščakom (odcep je sredi Ilirske Bistrice ter je označen, morda je le malo slabše opazen). Sprva se vzpenjamo po asfaltni cesti, nato pa po slabih 12 km vzpona asfalt zamenja makadam. Sledi še približno 7 km makadama, nato pa prispemo do križišča v neposredni bližini Planinskega doma na Sviščakih, kjer nadaljujemo desno v smeri Snežnika. Z vožnjo nadaljujemo po cesti, po kateri poteka tudi markirana pot na Snežnik, mi pa se po njej peljemo še približno 4 km, oz. do mesta, kjer se z desne priključi markirana pešpot s Sviščakov. Parkiramo na primernem mestu ob označenem razpotju.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po slabši cesti, ki nas kmalu vodi preko leve serpentine ali pa z izhodišča nadaljujemo levo od ceste, po markirani pešpoti, ki se za omenjeno serpentino priključi omenjeni cesti. V nadaljevanju se prečno vzpenjamo po vse bolj razgledni cesti, s katere se nam odpirajo lepi razgledi, ki sežejo od Učke do Nanosa, ob lepi vidljivosti pa še dlje, vse tja do Dolomitov. Med vzponom pa pred seboj vidimo z ruševjem poraščeno pobočje Malega Snežnika ter zanimivo krajšo jugozahodno steno omenjenega vrha. Malo višje pot zavije desno in nas pripelje do konca ceste oz. obračališča.
Od konca ceste, kjer je postavljenih nekaj klopi, se nam odpre lep pogled na Veliki Snežnik, mi pa nadaljujemo po široki markirani poti, ki se nadaljuje skozi ruševje. Sledi prečni vzpon proti desni, nam pa se s poti odpirajo vedno lepši razgledi, ki sežejo preko Gorskega Kotarja vse do Velebita, lepo pa se vidijo tudi kvarnerski otoki, Učka, itd. Višje pot preide v neizrazito dolinico med obema Snežnikoma, kjer se najprej v levo odcepi Matetova pot, višje pa se nam z desne priključi še pot iz Grde drage in Mašuna (obe poti vodita preko Malega Snežnika).
Na obeh razpotjih nadaljujemo po desni poti, nas pa do Zavetišča na Velikem Snežniku loči še približno 5 minut prečnega vzpona preko nekoliko bolj strmega pobočja, kjer je v snegu večja nevarnost zdrsa.
Ko dosežemo zavetišče, pred njim nadaljujemo levo ter se v minuti nadaljnje hoje povzpnemo na najvišji ne alpski vrh v Sloveniji, s katerega se nam odpre razgled na vse strani.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (oktober).
zemljevid poti - Snežnik
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Kapetanova bajta - Snežnik1
Kapetanova bajta - Snežnik2
Kapetanova bajta - Snežnik3
Kapetanova bajta - Snežnik4
Kapetanova bajta - Snežnik5
Kapetanova bajta - Snežnik6
Kapetanova bajta - Snežnik7
Kapetanova bajta - Snežnik8
Kapetanova bajta - Snežnik9
Kapetanova bajta - Snežnik10
Kapetanova bajta - Snežnik11
Kapetanova bajta - Snežnik12
Kapetanova bajta - Snežnik13
Kapetanova bajta - Snežnik14
Kapetanova bajta - Snežnik15
Kapetanova bajta - Snežnik16
Kapetanova bajta - Snežnik17
Kapetanova bajta - Snežnik18
Kapetanova bajta - Snežnik19
Kapetanova bajta - Snežnik20
Kapetanova bajta - Snežnik21
Kapetanova bajta - Snežnik22
Kapetanova bajta - Snežnik23
Kapetanova bajta - Snežnik24
Kapetanova bajta - Snežnik25
Kapetanova bajta - Snežnik26
Kapetanova bajta - Snežnik27
Kapetanova bajta - Snežnik28
Kapetanova bajta - Snežnik29
Kapetanova bajta - Snežnik30
Kapetanova bajta - Snežnik31
Kapetanova bajta - Snežnik32
Kapetanova bajta - Snežnik33
Diskusija o izletu Kapetanova bajta - Snežnik
Gost2. 01. 2007
Lepo vspenjajoča pot, sprva skozi gozd, nato pa skozi zasneženo pot obdano z nizkim grmičevjem nas popelje najprej do Malega, nato pa do Velikega Snežnika, s katerega je čudovit razgled na okoliške hribe. Na Veliki Snežnik sva šla 26.12.06, bil je lep sončen dan in veliko obiskovalcev. Pot na Snežnik je sicer res zasnežena, vendar sneg le pričara zimsko idilo količina snega pa ni tolikšna, da bi bile dereze nujno potrebne. Igor in Mateja
AndrejaT18. 04. 2010
Ker je cesta trenutno še vedno pod snegom sva morala štartati od Sviščakov. Celotna pot je bila pokrita z južnim snegom zato je nujna nepremočljiva obutev in malce več truda za vzpon. Vreme je bilo lepo, le malce pod vrhom je močno pihalo. Razgledi so bili zelo lepi, vrhunec pa jota s klobaso in jabolčni štrudelj pri zelo prijaznih oskrbnikih v zavetišču pod vrhom jezik. Sigurne se poleti še vrneva. A&M
andrej747. 05. 2011
Mogoče ni odveč pripomniti - za tiste ki pridejo sem prvič, da je najbolje priti do Sviščakov čez Ilirsko Bistrico. Pot je časovno hitrejša in bolj udobna :-)
Valvasorska18. 05. 2015
Je pot primerna tudi za pse?
Robie19. 05. 2015
da, brez skrbi, pa še par zaplat snega je ob poti, drugače pa vode do kočeni ...
modrook1227. 06. 2020
V sredo 25.6. smo po tej poti šli na Snežnik. Pravzaprav smo zaradi sečnje gozda avto parkirali 30 min nižje. Pot je bila ok. Videlo se je morje, to je pa tudi vse. Na drugi strani je bila megla.
Pohodnica1314. 10. 2023 11:53:43
Pozor, danes malo pod Sviščaki ob makedamski cesti opažen precej velik medved.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki