Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Gojače - Veliki Rob

Natisni
Izhodišče: Gojače (215 m)
Širina/Dolžina: 45,9038°N 13,7976°E
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1022 m
Višinska razlika po poti: 1050 m
Zemljevid: Goriška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 4.459
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 60
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
S hitre ceste oz. avtoceste Nova Gorica - Razdrto se usmerimo na izvoz Selo, nato pa z vožnjo nadaljujemo po vzporedni stari cesti proti Ajdovščini. Pri koncu kraja Selo zavijemo levo ter se čez most preko avtoceste zapeljemo do bližnje obrtne cone. Tu nadaljujemo naravnost, nato pa prispemo do križišča v Gojačah, kjer ponovno nadaljujemo naravnost. Naprej se peljemo mimo pokopališča, za katerim nadaljujemo rahlo desno, nato pa v naslednjem križišču, ki se nahaja le malo naprej od bližnje cerkve, ponovno rahlo desno. Cesta se nato nekoliko strmeje vzpne in nas mimo zadnjih hiš v vasi pripelje do lovske koče LD Čaven (Gojače). Parkiramo na velikem makadamskem parkirišču v bližini lovske koče.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na kolovoz, ob katerem opazimo oznake za sv. Pavla, Kucelj in Čaven. Kolovoz, ki gre že takoj v gozd, se prične zmerno vzpenjati in nas v 5 minutah hoje pripelje do označenega razpotja, kjer se nam z leve priključi pot iz sosednje vasi Malovše.
Tu nadaljujemo desno ter se po lepo sledljivem a nemarkiranem kolovozu, ki se nadaljuje skozi vse bolj redek gozd, povzpnemo do naslednjega označenega razpotja. Tokrat nadaljujemo po levem kolovozu (desno sv. Pavel in Vrtovin), ob katerem so oznake za Kucelj in sv. Pavel. Le nekaj 10 m višje se priključimo širšemu kolovozu in mu sledimo v desno (levo Črniče). V nadaljevanju se približno 10 minut vzpenjamo po omenjenem kolovozu, nato pa prispemo na naslednje razpotje, kjer nas oznake za Kucelj usmerijo desno na nekoliko ožji kolovoz, kateremu se že kmalu z desne priključi pot, po kateri bi prišli, če bi nekoliko nižje nadaljevali v smeri sv. Pavla in Vrtovina. Naprej nekaj časa prečimo v desno, nato pa nas pot pripelje do večjega korita. Od tu še kratek čas nadaljujemo skozi pas grmičevja, nato pa nas pot pripelje do mesta, kjer nadaljujemo levo v smeri Kuclja (desno Školj sv. Pavla).
Pot naprej nas vodi skozi pas grmičevja, nato pa nas hitro pripelje v gozd, kjer prispemo na naslednje označeno razpotje. Ponovno nadaljujemo v smeri Kuclja ter vzpon nadaljujemo po poti, ki višje preči makadamsko cesto. Pot naprej se zmerno vzpenja ter že kmalu ponovno preči cesto. Pri tokratnem prečenju ceste se nam odpre lep pogled proti Velikemu robu, pot pa se takoj vrne v gozd, skozi katerega se še nekaj minut zmerno vzpenja. Višje pot zavije v desno ter se za kratek čas spusti do bližnjega razpotja, kjer se priključimo poti iz Vrtovina.
Pot naprej se prične strmo vzpenjati skozi gozd, skozi katerega se v nadaljevanju kar nekaj časa vzpenjamo. Višje prečimo Srednječavensko pot, nad katero se gozd počasi prične redčiti. Še nekoliko višje se pot povsem približa stari cestni povezavi med Vipavsko dolino in planoto Trnovskega gozda.
Ravno na mestu, kjer se povsem približamo omenjeni cesti oz. kolovozu, pa zapustimo planinsko pot, ki vodi na Kucelj ter vzpon nadaljujemo po cesti, po kateri se pričnemo prečno vzpenjati proti levi. Po dobrih 10 minutah hoje se cesta položi in nas pripelje ob rob planote, kjer se nam z desne priključi pot, ki vodi od Koče na Čavnu preko Kuclja na Veliki rob.
Od tu še nekaj 10 m nadaljujemo po slabši cesti, nato pa nas oznake za Veliki rob usmerijo levo na peš pot, ki se postopoma prične vzpenjati po južnih obronkih Trnovskega gozda. Občasno precej razgledna pot se višje grebenu umakne nekoliko v desno in za krajši čas preide v strnjen gozd, kjer se nam z desne strani priključi pot iz Krnice. Po krajšem spustu se pot ponovno prične vzpenjati, le ta pa nas iz gozda pripelje v pas ruševja, kjer se nato nadaljuje po in ob občasno precej strmem grebenu. Tej poti, s katere se nam odpirajo lepi razgledi, nato sledimo vse do Velikega roba.
zemljevid poti - Veliki Rob
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kucelj na Čavnu
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Gojače - Veliki Rob1
Gojače - Veliki Rob2
Gojače - Veliki Rob3
Gojače - Veliki Rob4
Gojače - Veliki Rob5
Gojače - Veliki Rob6
Gojače - Veliki Rob7
Gojače - Veliki Rob8
Gojače - Veliki Rob9
Gojače - Veliki Rob10
Gojače - Veliki Rob11
Gojače - Veliki Rob12
Gojače - Veliki Rob13
Gojače - Veliki Rob14
Gojače - Veliki Rob15
Gojače - Veliki Rob16
Gojače - Veliki Rob17
Gojače - Veliki Rob18
Gojače - Veliki Rob19
Gojače - Veliki Rob20
Gojače - Veliki Rob21
Gojače - Veliki Rob22
Gojače - Veliki Rob23
Gojače - Veliki Rob24
Gojače - Veliki Rob25
Gojače - Veliki Rob26
Gojače - Veliki Rob27
Gojače - Veliki Rob28
Gojače - Veliki Rob29
Gojače - Veliki Rob30
Gojače - Veliki Rob31
Gojače - Veliki Rob32
Gojače - Veliki Rob33
Gojače - Veliki Rob34
Gojače - Veliki Rob35
Gojače - Veliki Rob36
Gojače - Veliki Rob37
Gojače - Veliki Rob38
Gojače - Veliki Rob39
Gojače - Veliki Rob40
Gojače - Veliki Rob41
Gojače - Veliki Rob42
Gojače - Veliki Rob43
Gojače - Veliki Rob44
Gojače - Veliki Rob45
Gojače - Veliki Rob46
Gojače - Veliki Rob47
Gojače - Veliki Rob48
Gojače - Veliki Rob49
Gojače - Veliki Rob50
Gojače - Veliki Rob51
Gojače - Veliki Rob52
Gojače - Veliki Rob53
Gojače - Veliki Rob54
Gojače - Veliki Rob55
Gojače - Veliki Rob56
Gojače - Veliki Rob57
Gojače - Veliki Rob58
Gojače - Veliki Rob59
Gojače - Veliki Rob60
Diskusija o izletu Gojače - Veliki Rob
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki