Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Bločice - Križna gora

Natisni
Izhodišče: Bločice (623 m)
Širina/Dolžina: 45,764°N 14,455°E
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 234 m
Višinska razlika po poti: 295 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 7.460
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 35
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Unec, nato pa cesti sledimo v smeri Cerknice ter naprej v smeri Bloške Police, a se po njej peljemo le do naselja Bločice, kjer se začne naša pot. Pot proti Križni gori se začne takoj z glavne ceste, a ker tu ni urejenih parkirnih mest je bolje, da parkiramo na parkirišču ob cerkvi sv. Primoža in Felicijana. Do nje pridemo tako, da sredi naselja z glavne ceste zavijemo levo v vas, nato pa dvakrat desno in že smo pri cerkvi.
b) Zapeljemo se v Velike Lašče ali Sodražico, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Nove vasi na Blokah. Iz Nove vasi se peljemo po glavni cesti proti Cerknici, mi pa se peljemo le do kraja Bločice, kjer se začne naša pot na Križno goro. Pot proti Križni gori se začne takoj z glavne ceste, a ker tu ni urejenih parkirnih mest je bolje, da parkiramo na parkirišču ob cerkvi sv. Primoža in Felicijana. Do nje pridemo tako, da sredi naselja z glavne ceste zavijemo desno v vas, nato pa še dvakrat desno in že smo pri cerkvi.
Opis poti:
S parkirišča se sprehodimo do cerkve in bližnjega pokopališča, od tam pa se spustimo do glavne ceste, katero nato previdno prečimo. Na drugi strani glavne ceste opazimo stransko cesto, ki se prične prečno spuščati med nekaj hišami (začetek poti na Križno goro ni označen, nahaja pa se nasproti hiše z rumeno fasado).
Pri bližnji hiši se cesta razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po spodnji desni cesti, ki kmalu izgubi asfaltno prevleko in se spusti do Bločiškega polja. Pot nadaljujemo po slabši cesti, ki nas v nadaljevanju vodi ob levem robu prostrane uvale. Nekoliko naprej nas sprva še redke markacije povedejo rahlo levo na kolovoz, ki se kratek čas nadaljuje vzporedno s cesto, nato pa preide v strnjen gozd, skozi katerega se prične zmerno vzpenjati. Višje se slabši kolovoz položi ter nas vodi mimo nekaj razpotij, kjer pazljivo sledimo markacijam. Pot naprej se še nekaj časa nadaljuje skozi gozd, nato pa se spusti do makadamske ceste, kateri sledimo v levo (desno Žerovnica). Po cesti hitro prispemo do označenega križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Svete Ane (levo Križna jama 1 km), a od križišča naprej po cesti hodimo le nekaj korakov, saj nas nato markacije povedejo levo v gozd na markirano stezo.
Sprva hodimo po lepo sledljivem kolovozu, ki že kmalu zavije v desno ter se povsem položi. Tu nas markacije povedejo rahlo levo na markirano, a precej slabo uhojeno stezico, ki se prične strmeje vzpenjati skozi gozd. V nadaljevanju so markacije kar pogoste, tako, da kljub slabše uhojeni poti z orientacijo ni večjih težav. Višje prehodno hodimo po nekoliko širši poti, a nas markacije kaj hitro povedejo na strmo stezico, ki se vzpenja proti Križni gori. Po nekaj minutah strmina popusti in z leve se nam priključi še označena pot od Križne jame (pot od Križne jame je na večini razpotij označena, a ni markirana).
Tu nadaljujemo naravnost oz. rahlo desno po poti, ki nas v 3 minutah zmernega vzpona pripelje na vrh Križne gore, kjer stoji cerkev Sv. Križa.
zemljevid poti - Križna gora
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Bločice - Križna gora1
Bločice - Križna gora2
Bločice - Križna gora3
Bločice - Križna gora4
Bločice - Križna gora5
Bločice - Križna gora6
Bločice - Križna gora7
Bločice - Križna gora8
Bločice - Križna gora9
Bločice - Križna gora10
Bločice - Križna gora11
Bločice - Križna gora12
Bločice - Križna gora13
Bločice - Križna gora14
Bločice - Križna gora15
Bločice - Križna gora16
Bločice - Križna gora17
Bločice - Križna gora18
Bločice - Križna gora19
Bločice - Križna gora20
Bločice - Križna gora21
Bločice - Križna gora22
Bločice - Križna gora23
Bločice - Križna gora24
Bločice - Križna gora25
Bločice - Križna gora26
Bločice - Križna gora27
Bločice - Križna gora28
Bločice - Križna gora29
Bločice - Križna gora30
Bločice - Križna gora31
Bločice - Križna gora32
Bločice - Križna gora33
Bločice - Križna gora34
Bločice - Križna gora35
Diskusija o izletu Bločice - Križna gora
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki