Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Sveti Peter / Podgozd - Sveti Peter

Podgozd - Sveti Peter

Natisni
Izhodišče: Podgozd (209 m)
Širina/Dolžina: 45,7971°N 14,9659°E
Čas hoje: 1 h 50 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 679 m
Višinska razlika po poti: 679 m
Zemljevid: Dolenjska - Gorjanci, Kočevski Rog 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 11.080
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 32
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Žužemberk, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Dvoru in Soteski. Ko prispemo v Dvor, z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Kočevja. Za prečenjem reke Krke se cesta strmeje vzpne in nas pripelje do naselja Jama, kjer nadaljujemo levo v smeri Podgozda. Ko prispemo v Podgozd, na križiščih sledimo cesti, ob kateri so markacije oz. oznake za Sv. Petra. Parkiramo nekoliko za "zadnjo" hišo, na primernem mestu ob leseni planinski tabli za Sv. Petra.
b) Iz Novega mesta ali Bele krajine se zapeljemo do Soteske, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Žužemberku. Ko prispemo do naselja Dvor, z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Kočevja. Za prečenjem reke Krke se cesta strmeje vzpne in nas pripelje do naselja Jama, kjer nadaljujemo levo v smeri Podgozda. Ko prispemo v Podgozd, na križiščih sledimo cesti, ob kateri so markacije oz. oznake za Sv. Petra. Parkiramo nekoliko za "zadnjo" hišo, na primernem mestu ob leseni planinski tabli za Sv. Petra.
c) Najprej se zapeljemo v Kočevje, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Novega mesta in Žužemberka. Za naseljem Lašče se cesta prične strmeje spuščati proti dolini reke Krke, mi pa se po cesti ne spustimo povsem v dolino, saj v naselju Jama nadaljujemo desno proti Podgozdu. Ko prispemo v Podgozd, na križiščih sledimo cesti, ob kateri so markacije oz. oznake za Sv. Petra. Parkiramo nekoliko za "zadnjo" hišo, na primernem mestu ob leseni planinski tabli za Sv. Petra.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po markirani poti v smeri Sv. Petra, kjer nas pot najprej vodi po širokem kolovozu, s katerega pa gremo že kmalu levo, na pot, ki se nadaljuje ob gozdu. Pot, s katere se nam sprva odpre nekaj razgleda na drugo stran reke Krke, kjer lepo vidimo Plešivico, hitro preide v gozd, kjer stoji prva postaja križevega pota (do vrha se skupaj nabere 14 križev, kar je enako štirinajstim postajam križevega pota).
V nadaljevanju se vzpenjamo po stezi, ki nas vodi skozi gozd, višje pa se priključimo na kolovoz. Med vzponom po kolovozu, na razpotjih pazljivo sledimo markacijam, višje pa prečimo še makadamsko cesto. Za cesto se nekaj časa zmerno vzpenjamo, nato pa dosežemo širši kolovoz, po katerem nas do naslednje ceste vodi markirana pot, ob kateri so ves čas občasne postaje križevega pota. Pot nekaj časa nadaljujemo po vzpenjajoči se cesti, katero pa kmalu zapustimo, saj nas markacije povedejo levo na pot, ki nas po nekaj minutah pripelje do naslednje ceste. Ko stopimo na omenjeno cesto, naredimo nekaj korakov proti levi, nato pa pri 9. postaji nadaljujemo desno, ponovno na pešpot, oz. kolovoz. Nekaj minut višje še zadnjič prečimo makadamsko cesto, pot pa se v nadaljevanju najprej zmerno, nato pa strmo vzpenja. Višje se desno od poti pojavi mrežasta ograja, ob kateri se nato po strmi poti povzpnemo do Sv. Petra, na katerem se nahaja razgledni stolp, nekoliko desno od njega pa še prijetno zavetišče, ki je običajno odprto ob nedeljah.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (september).
zemljevid poti - Sveti Peter
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Podgozd - Sveti Peter1
Podgozd - Sveti Peter2
Podgozd - Sveti Peter3
Podgozd - Sveti Peter4
Podgozd - Sveti Peter5
Podgozd - Sveti Peter6
Podgozd - Sveti Peter7
Podgozd - Sveti Peter8
Podgozd - Sveti Peter9
Podgozd - Sveti Peter10
Podgozd - Sveti Peter11
Podgozd - Sveti Peter12
Podgozd - Sveti Peter13
Podgozd - Sveti Peter14
Podgozd - Sveti Peter15
Podgozd - Sveti Peter16
Podgozd - Sveti Peter17
Podgozd - Sveti Peter18
Podgozd - Sveti Peter19
Podgozd - Sveti Peter20
Podgozd - Sveti Peter21
Podgozd - Sveti Peter22
Podgozd - Sveti Peter23
Podgozd - Sveti Peter24
Podgozd - Sveti Peter25
Podgozd - Sveti Peter26
Podgozd - Sveti Peter27
Podgozd - Sveti Peter28
Podgozd - Sveti Peter29
Podgozd - Sveti Peter30
Podgozd - Sveti Peter31
Podgozd - Sveti Peter32
Diskusija o izletu Podgozd - Sveti Peter
Matjaž9692. 01. 2023 12:10:26
Pot je odlično označena, nemogoče je zgrešiti. Kmalu po začetku je na levi strani brezno, označeno je z opozorilnimi tablami. Vredno je pogledati. Čas hoje je krajši, lahko bi bilo navedeno, da je 1,5h.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki