Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Kamnik / Matke - Kamnik (južna pot)

Matke - Kamnik (južna pot)

Natisni
Izhodišče: Matke (450 m)
Širina/Dolžina: 46,2011°N 15,1215°E
Ime poti: južna pot
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 411 m
Višinska razlika po poti: 411 m
Zemljevid: Posavsko hribovje - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 13.546
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 12
Število komentarjev: 6
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Celje se usmerimo na izvoz Šempeter in cesti naprej sledimo v smeri Šempetra. V Šempetru pa zavijemo desno v smeri vasi Šešče pri Preboldu in se naprej peljemo proti vasi Matke. Ko pridemo v Matke, vožnjo nadaljujemo ob potoku do križišča, kjer piše Matke levo in desno (hišne številke levo 56, desno 55). Tu nadaljujemo levo (naravnost) in cesti sledimo do parkirišča ob cesti v bližini čebelnjaka.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po asfaltirani cesti, a le do mesta, kjer cesta preči manjši potoček. Tu nadaljujemo naravnost, po kolovozu, ki se vzpenja ob potoku polnih pnevmatik. Kolovoz nato preči potoček in se za tem, kar strmo vzpne do hiše, pri kateri stopimo na cesto. Sledi 10 minut hoje do razpotja poti (tu opazimo prve kažipote in markacije), kjer nadaljujemo levo v smeri Kamnika. Pot naprej poteka po zložnem kolovozu, katerega pa po nekaj minutah zapustimo. Tu nas markirana peš pot usmeri levo navzgor na strma poraščena pobočja. Pot naprej poteka kar po pobočju naravnost navzgor tako, da je pot zelo strma in v mokrem nevarna za zdrs. Po dobre pol ure strmega vzpona pa stopimo na vrh, kjer pred seboj zagledamo manjši bivak.
zemljevid poti - Kamnik
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Matke - Kamnik1
Matke - Kamnik2
Matke - Kamnik3
Matke - Kamnik4
Matke - Kamnik5
Matke - Kamnik6
Matke - Kamnik7
Matke - Kamnik8
Matke - Kamnik9
Matke - Kamnik10
Matke - Kamnik11
Matke - Kamnik12
Diskusija o izletu Matke - Kamnik (južna pot)
navdušena17. 07. 2016
Pot bi lahko opisali kot zahtevno označeno pot. Pri vrhu je res zelo strma, ponekod poti skoraj ni, tudi nobene jeklenice, ki bi nam bila v pomoč. Zlasti za spust - ni primerna!
Samorog26. 02. 2021
Prosim, da obe poti na Kamnik označite vsaj za delno zahtevni, če ne celo zahtevni. Že res, da ni nobenih pomagal v obliki klinov in jeklenic, a vendar manko teh ne bi smel bit razlog, da se pot označi kot lahka. Predvsem južna pot je pod vrhom precej strma in si je občasno treba pomagati tudi z rokami. Kadar je mokro in spolzko, je tudi zelo nevarna za zdrs. Kamnik je lep hrib, ki pa ga ne gre podcenjevati. Sem domačin in nanj sem se vzpel precejkrat. Če ste Andrejevo (Ovčarsko) pot na Golavo označili za delno zahtevno, bi morali južno pot na Kamnik označiti kot zahtevno, severno pa kot delno zahtevno. Predvsem v spomladanskem času pa velja biti previden, saj se prebujajo kače in modrasi domujejo tudi na Kamniku.
Tadej8. 03. 2021
Hvala za opozorilo. Sem spremenil težavnost obeh poti v delno zahtevno.
CarpeDiem24730. 04. 2022 16:57:55
Danes osvojila Gozdnik in me v kratkem mika Kamnek. Če pravilno razumem bo v primeru krožnega pohoda iz Matk, najprimernejši vzpon po južni smeri in spust po severni?
zokipoki1. 05. 2022 19:19:56
CarpeDiem247, južna je v zgornjem delu bolj strma, če je pa razmočeno, pa drsi na obeh. Lp
Samorog14. 06. 2022 14:45:57
Južna pot na Kamnik je obnovljena in po novem opremljena tudi s štirimi jeklenicami, ki so z vidika varnosti zagotovo še kako dobrodošle. Sam hrib s tem posegom morda malce izgubi svoj nekoliko divji šarm, a varnost je vsekakor na prvem mestu.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki