Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Trbovlje - Mrzlica

Natisni
Izhodišče: Trbovlje (299 m)
Širina/Dolžina: 46,1638°N 15,0518°E
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 823 m
Višinska razlika po poti: 823 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 33.741
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 51
Število komentarjev: 9
Dostop do izhodišča:
Z regionalne ceste Hrastnik - Litija, v semaforiziranem križišču na obrobju Trbovelj zavijemo desno oz. levo, če prihajamo iz ljubljanske smeri in se zapeljemo v središče Trbovelj. Z vožnjo nadaljujemo v smeri Prebolda, a cesti sledimo le do Gornjih Trbovelj, kjer v semaforiziranem križišču nadaljujemo ostro desno. Že takoj za križiščem pridemo na označeno parkirišče, kjer parkiramo.
Opis poti:
Na koncu parkirišča, nas oznake za Mrzlico usmerijo levo na nekoliko ožjo in vzpenjajočo cesto, mi pa se po njej vzpenjamo le nekaj korakov, nato pa na levi strani opazimo planinsko pot, ki obide nekaj hiš. Pot se višje vrne na asfaltno cesto, ta pa nas ob pogledu na Kum in Trbovlje, čez čas pripelje do manjšega križišča, kjer nadaljujemo desno na makadamsko cesto. Omenjeni cesti sledimo le nekaj korakov, nato pa nas markacije usmerijo levo na pešpot, ki se vzpne ob stanovanjski hiši. Višje se vrnemo na cesto, kjer po nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo do naslednjega križišča.
Nadaljujemo rahlo desno, po vzpenjajoči cesti, le ta pa nas hitro pripelje na večje križišče, kjer nadaljujemo levo do kapelice. Pri kapelici nadaljujemo desno v smeri Mrzlice ter po nekaj korakih nadaljnje hoje stopimo v vas Čeče. Razgledna cesta se kmalu razcepi na dva dela; desna vodi v središče vasi, mi pa nadaljujemo po levi vzpenjajoči cesti, po kateri kmalu prispemo do "zadnje" hiše v vasi, kjer se asfalt konča. Nadaljujemo po širokem kolovozu, ki se najprej strmo vzpne skozi gozd, nato pa se položi in preči gozdno cesto. Pot se višje priključi omenjeni makadamski cesti, le ta pa nas vodi mimo spominskega obeležja ter nas višje pripelje do znamenja, kjer le to zapustimo. Vzpon nadaljujemo po prijetni in razgledni poti, ki se zmerno vzpenja ob robu gozda. Višje ponovno stopimo na makadamsko cesto, se po njej vzpnemo mimo spomenika NOB, nato pa jo ponovno zapustimo. Vzpon nadaljujemo po široki poti, ki nas najprej vodi čez razgledna pobočja, nato pa preide v gozd, kjer se po nekaj minutah nadaljnje hoje priključi cesti Podmeja - Mrzlica.
Nadaljujemo desno ter vzpon nadaljujemo po strmi cesti v smeri Mrzlice. Višje se cesta položi in nas iz gozda pripelje na razgledna travnata pobočja, s katerih se nam odpre lep pogled na vrhove, ki obdajajo Savinjsko dolino. Tu se nam z leve skoraj neopazno priključi pot iz doline (Marija Reka), mi pa nadaljujemo po cesti, vse do označenega razpotja, kjer imamo za nadaljevanje dve možnosti:
Če želimo najprej na vrh Mrzlice in šele nato do planinskega doma, nadaljujemo rahlo desno (sicer nadaljujemo naravnost po zmerno strmi makadamski cesti) po precej strmi poti, ki se po dobrih 10 minutah položi in nas pripelje iz gozda na večjo travnato jaso, kjer se v desno odcepi pot, ki vodi do bližnje razgledne točke "K Skalci". Tu nadaljujemo levo (odcep za vrh ni označen) in v nekaj minutah nadaljnje hoje stopimo na vrh Mrzlice.
Z vrha se nato v manj kot 5 minutah spustimo do planinskega doma na Mrzlici.
zemljevid poti - Mrzlica
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Trbovlje - Mrzlica1
Trbovlje - Mrzlica2
Trbovlje - Mrzlica3
Trbovlje - Mrzlica4
Trbovlje - Mrzlica5
Trbovlje - Mrzlica6
Trbovlje - Mrzlica7
Trbovlje - Mrzlica8
Trbovlje - Mrzlica9
Trbovlje - Mrzlica10
Trbovlje - Mrzlica11
Trbovlje - Mrzlica12
Trbovlje - Mrzlica13
Trbovlje - Mrzlica14
Trbovlje - Mrzlica15
Trbovlje - Mrzlica16
Trbovlje - Mrzlica17
Trbovlje - Mrzlica18
Trbovlje - Mrzlica19
Trbovlje - Mrzlica20
Trbovlje - Mrzlica21
Trbovlje - Mrzlica22
Trbovlje - Mrzlica23
Trbovlje - Mrzlica24
Trbovlje - Mrzlica25
Trbovlje - Mrzlica26
Trbovlje - Mrzlica27
Trbovlje - Mrzlica28
Trbovlje - Mrzlica29
Trbovlje - Mrzlica30
Trbovlje - Mrzlica31
Trbovlje - Mrzlica32
Trbovlje - Mrzlica33
Trbovlje - Mrzlica34
Trbovlje - Mrzlica35
Trbovlje - Mrzlica36
Trbovlje - Mrzlica37
Trbovlje - Mrzlica38
Trbovlje - Mrzlica39
Trbovlje - Mrzlica40
Trbovlje - Mrzlica41
Trbovlje - Mrzlica42
Trbovlje - Mrzlica43
Trbovlje - Mrzlica44
Trbovlje - Mrzlica45
Trbovlje - Mrzlica46
Trbovlje - Mrzlica47
Trbovlje - Mrzlica48
Trbovlje - Mrzlica49
Trbovlje - Mrzlica50
Trbovlje - Mrzlica51
Diskusija o izletu Trbovlje - Mrzlica
bruny31. 10. 2013
Danes zjutraj uporabila to pot s kolegom za vzpon na Mrzlico. Bližje sva bila vrhu več je bilo obiskovalcev in tudi (pločevine) na višjih izhodiščih. Predizhodišče je bila železniška postaja Trbovlje in sprehod skozi prebujajoče mesto je bil lep uvod in ogrevanje v prijetno nadaljevanje, ki se ni končalo na Mrzlici. Opis poti je korekten. Tablica na fotki 37 je žal zlomljena. S kolegom sva v zaključnem delu opravila vzpon po cesti in tudi večina takrat aktivnih tudi...in od planinskega doma stopila na vrh Mrzlice.
Becar2. 03. 2014
Pri splošnem opisu za Mrzlico piše, da je drugi najvišji vrh v zasavskem hribovju, kar ne drži. Mrzlica je ČETRTI najvišji vrh. Po vrsti si sledijo: Kum, Čemšeniška planina (Črni vrh), Javor, Mrzlica.
Tadej2. 03. 2014
Hvala za opozorilo. Sem popravil. Lp, Tadej
Becar2. 03. 2014
Sem na hitro zdajle skočil pogledat, če je še vse tako kot je bilo mežikanje. Proti vrhu presenetljivo veliko zbitega snega, medtem ko ga sosednja Sv. Planina in Javor nimata več kljub zelo podobni višini. Verjetno bo držalo, da ima Mrzlica pomenljivo ime. nasmeh Postrežba in urejenost koče pa super. Malo je tako urejenih planinskih koč.
debebarbara25. 11. 2014
Nedeljska mrzlica: sonce
baxon25. 11. 2014
Ali lahko nekdo pove koliko cca je od Kala do Mrzlice?

Hvala
otiv25. 11. 2014
Mislim, da je kake 3/4 ure.
damjan_trbovlje26. 11. 2014
Od Kala do Mrzlice je hoje od 1h do1,30h
bruny27. 11. 2014
Tukaj pravijo tako...VIR:.Lp
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki