Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Preval Vrh Ravni - Porezen

Natisni
Izhodišče: Preval Vrh Ravni (826 m)
Širina/Dolžina: 46,1562°N 13,9449°E
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 804 m
Višinska razlika po poti: 830 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 4.020
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 58
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v center Cerknega (do sem s ceste Idrija - Most na Soči, ali iz Gorenje vasi in Žirov preko prelaza Kladje, ali pa iz Zalega Loga preko Davče...), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Zakojce. Le nekaj metrov za tem, ko smo se usmerili v smeri Zakojce, pa se v levo odcepi cesta proti vasi Zakriž, skozi katero vodi strma bližnjica, mi pa nadaljujemo po cesti, ki se nadaljuje ob potoku Zapoška. Višje nas cesta vodi skozi vasi Trebenče, Gorje, nato pa po prečenju pobočij, po zgornji strani obidemo vas Zakriž, kjer se nam priključi prej omenjena bližnjica. Nekoliko naprej cesta zavije še bolj v desno, nato pa še po nekaj kilometrih prečenja prispemo do začetka vasi Jesenica, kjer opazimo prve oznake za preval Vrh Ravni, Kojco in Porezen, ki nas usmerijo desno. Po približno 100 m cesta zavije ostro desno, še približno 200 m naprej pa zavijemo levo v smeri Porezna, prevala Vrh Ravni, Zakojce... Ko prispemo na preval Vrh Ravni parkiramo na primernem mestu ob križišču številnih poti.
b) Iz Mosta na Soči oz. Bače pri Modreju se peljemo proti Idriji, nato pa za krajem Reka, tik preden prečimo potok Jesenica nadaljujemo ostro levo, v naslednjem križišču pa ostro desno v smeri Orehovške grape. Po nekaj kilometrih razmeroma strme ceste prispemo do vasice Orehek, malo nad vasjo pa se priključimo prečni cesti pod Kojco, kateri sledimo v desno. Na koncu vasi Jesenica zavijemo ostro levo v smeri preval Vrh Ravni, Kojce in Porezna. Po približno 100 m cesta zavije ostro desno, še približno 200 m naprej pa zavijemo levo v smeri Porezna, prevala Vrh Ravni, Zakojce... Ko prispemo na preval Vrh Ravni parkiramo na primernem mestu ob križišču številnih poti.
c) Iz Bače pri Modreju se peljemo proti Podbrdu, nato pa v kraju Grahovo ob Bači zavijemo v smeri Zakojce in Bukovega. V nadaljevanju se kar nekaj časa peljemo po ovinkasti ter vzpenjajoči se cesti, nato pa na označenem križišču nadaljujemo levo v smeri Zakojce (desno Cerkno, Bukovo, Jesenica...). Iz Zakojce sledimo oznakam za preval Vrh Ravni, kjer nato na primernem mestu tudi parkiramo.
d) Najprej se zapeljemo v Podbrdo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu. V naselju Hudajužna zapustimo glavno cesto, nato pa z vožnjo nadaljujemo po strmi cesti proti Zakojci. Ko višje dosežemo glavno cesto ji sledimo v levo (desno Bukovo), po njej pa hitro prispemo do vasi Zakojca. Iz Zakojce sledimo oznakam za preval Vrh Ravni, kjer nato na primernem mestu tudi parkiramo.
Opis poti:
S prevala Vrh Ravni nadaljujemo v smeri Porezna in planine Otavnik ter pot nadaljujemo po vzpenjajoči se makadamski cesti, ki nas v nadaljevanju vodi po pobočjih vrha Na krogu (1050 m). Višje cesta preide na severna pobočja Ritovščice (1156 m), kjer se pri manjšem kamnolomu spremeni v širok kolovoz. Sledi prečni vzpon skozi gozd, ki nas vodi nad strugo Otavnika, nato pa stopimo iz gozda, kjer pred seboj zagledamo lovsko kočo, do katere se vzpnemo v dveh serpentinah.
Od lovske koče nadaljujemo po kolovozu, ki se vzpne na južni greben Otavnika. Omenjeni, deloma z gozdom poraščen greben kmalu zapustimo, saj pot zavije rahlo v levo, kjer se nato prečno vzpenja preko vse bolj razglednega pašnika. Po nekaj minutah prečnega vzpona prispemo na zgornji del planine Otavnik, kjer na levi opazimo lovsko opazovalnico, naravnost na drugo stran grebena pa pastirsko kočo.
S planine nadaljujemo v smeri Porezna, tako da bližnjo pastirsko kočo obidemo po zgornji desni strani. Za pastirsko kočo pot preide v pas gozda ter se v rahlem spustu nadaljuje po severozahodnih pobočjih Otavnika. Ko se spust konča prispemo na sedlo med Poreznom in Otavnikom, pot pa malo višje zavije levo ter se prične prečno vzpenjati po bolj strmem pobočju Porezna. Široka pot, ki v kopnem ne predstavlja večje nevarnosti, nas ob lepih pogled na Zakojško grapo in okoliške gore, v nekaj minutah pripelje do razpotja na zahodnem grebenu Porezna.
Z razpotja nadaljujemo desno (levo Hudajužna in Podbrdo, rahlo desno Dom na Poreznu) ter pot nadaljujemo ob grebenu. Nekaj časa se zmerno vzpenjamo, nato pa nas pot pripelje nazaj na greben, kjer se najprej položi, nato pa se prične strmo vzpenjati. Sledi nekaj minut precej strmega vzpona, kjer je predvsem v mokrem in snegu potrebno nekaj več pazljivosti. Malo pod vrhom se pot položi, mi pa ob lepih razgledih, ki sežejo vse do Triglava hitro prispemo na vrh Porezna.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (december).
zemljevid poti - Porezen
Ob poti: Lovska koča LD Otavnik (1090m), Planina Otavnik (1268m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Poreznu ( 5 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Preval Vrh Ravni - Porezen1
Preval Vrh Ravni - Porezen2
Preval Vrh Ravni - Porezen3
Preval Vrh Ravni - Porezen4
Preval Vrh Ravni - Porezen5
Preval Vrh Ravni - Porezen6
Preval Vrh Ravni - Porezen7
Preval Vrh Ravni - Porezen8
Preval Vrh Ravni - Porezen9
Preval Vrh Ravni - Porezen10
Preval Vrh Ravni - Porezen11
Preval Vrh Ravni - Porezen12
Preval Vrh Ravni - Porezen13
Preval Vrh Ravni - Porezen14
Preval Vrh Ravni - Porezen15
Preval Vrh Ravni - Porezen16
Preval Vrh Ravni - Porezen17
Preval Vrh Ravni - Porezen18
Preval Vrh Ravni - Porezen19
Preval Vrh Ravni - Porezen20
Preval Vrh Ravni - Porezen21
Preval Vrh Ravni - Porezen22
Preval Vrh Ravni - Porezen23
Preval Vrh Ravni - Porezen24
Preval Vrh Ravni - Porezen25
Preval Vrh Ravni - Porezen26
Preval Vrh Ravni - Porezen27
Preval Vrh Ravni - Porezen28
Preval Vrh Ravni - Porezen29
Preval Vrh Ravni - Porezen30
Preval Vrh Ravni - Porezen31
Preval Vrh Ravni - Porezen32
Preval Vrh Ravni - Porezen33
Preval Vrh Ravni - Porezen34
Preval Vrh Ravni - Porezen35
Preval Vrh Ravni - Porezen36
Preval Vrh Ravni - Porezen37
Preval Vrh Ravni - Porezen38
Preval Vrh Ravni - Porezen39
Preval Vrh Ravni - Porezen40
Preval Vrh Ravni - Porezen41
Preval Vrh Ravni - Porezen42
Preval Vrh Ravni - Porezen43
Preval Vrh Ravni - Porezen44
Preval Vrh Ravni - Porezen45
Preval Vrh Ravni - Porezen46
Preval Vrh Ravni - Porezen47
Preval Vrh Ravni - Porezen48
Preval Vrh Ravni - Porezen49
Preval Vrh Ravni - Porezen50
Preval Vrh Ravni - Porezen51
Preval Vrh Ravni - Porezen52
Preval Vrh Ravni - Porezen53
Preval Vrh Ravni - Porezen54
Preval Vrh Ravni - Porezen55
Preval Vrh Ravni - Porezen56
Preval Vrh Ravni - Porezen57
Preval Vrh Ravni - Porezen58
Diskusija o izletu Preval Vrh Ravni - Porezen
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki