Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Koča na Blegošu / Črni kal - Koča na Blegošu (čez Prvo ravan)

Črni kal - Koča na Blegošu (čez Prvo ravan)

Natisni
Izhodišče: Črni kal (1103 m)
Širina/Dolžina: 46,1724°N 14,1243°E
Ime poti: čez Prvo ravan
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 288 m
Višinska razlika po poti: 325 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 4.460
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 26
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi. Še preden prispemo v Gorenjo vas, pa v semaforiziranem križišču zavijemo desno v Poljane nad Škofjo Loko, nato pa sledimo oznakam za naselje Javorje. Vzpenjajoča se cesta nas višje pripelje v omenjeno vas, nato pa na naslednjih križiščih sledimo oznakam za Blegoš. V nadaljevanju se vozimo po ožji, a še naprej asfaltni cesti. Za naseljem Gorenja Žetina se asfalt konča, nas pa do Črnega kala, kjer je večje parkirišče in križišče večih cest, loči le še nekaj minut prečnega vzpona.
b) Iz Žirov, Sovodnja ali Horjula se zapeljemo v Gorenjo vas, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Malo za Gorenjo vasjo, v semaforiziranem križišču zavijemo levo v Poljane nad Škofjo Loko, nato pa sledimo oznakam za naselje Javorje. Vzpenjajoča se cesta nas višje pripelje v omenjeno vas, nato pa na naslednjih križiščih sledimo oznakam za Blegoš. V nadaljevanju se vozimo po ožji, a še naprej asfaltni cesti. Za naseljem Gorenja Žetina se asfalt konča, nas pa do Črnega kala, kjer je večje parkirišče in križišče večih cest, loči le še nekaj minut prečnega vzpona.
c) Iz Železnikov se peljemo proti Podbrdu, nato pa pred naseljem Zali Log zavijemo levo v smeri Davče. Na nekaj 100 metrov oddaljenem križišču, ob sotočju Davče in Muštrove grape, nadaljujemo po levi cesti, ki nas višje vodi skozi zaselek Potok, za njim, pa še preden prečimo Matevžkovo grapo, nadaljujemo ostro levo, na cesto, po kateri se prečno vzpnemo do parkirišča na Črnem kalu.
d) S Petrovega Brda ali Sorice se spustimo do Podrošta, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom. Za naseljem Zali Log zavijemo desno v smeri Davče. Na nekaj 100 metrov oddaljenem križišču, ob sotočju Davče in Muštrove grape, nadaljujemo po levi cesti, ki nas višje vodi skozi zaselek Potok, za njim, pa še preden prečimo Matevžkovo grapo, nadaljujemo ostro levo, na cesto, po kateri se prečno vzpnemo do parkirišča na Črnem kalu.
Opis poti:
S parkirišča se sprehodimo do bližnjega obeležja NOB, nato pa nadaljujemo po cesti v smeri Blegoša čez Prvo ravan. Kmalu za tablo se cesta še enkrat razcepi, mi pa nadaljujemo naravnost (desno Koča na Blegošu), po cesti preko katere je zapornica. Pot nadaljujemo po makadamski cesti, ki je zaprta za javni promet, le ta pa se prečno vzpenja. Na manjšem desnem ovinku se v levo odcepi kratka pot do razgledne točke in obeležja NOB, mi pa nadaljujemo po cesti, s katere se nam občasno odpre lep razgled na okoliške gore, predvsem na Koprivnik in Mladi vrh. Ko se cesta položi prispemo na Prvo ravan, kjer se nam z leve priključita še markirani poti iz Jelovice in Čabrač.
Tu na označenem razpotju nadaljujemo desno, na pešpot v smeri Blegoša. Po krajšem vzponu prispemo na naslednje razpotja, kjer se v levo odcepi pot h Koči na Blegošu.
Nadaljujemo v omenjeni smeri (naravnost Blegoš), kjer v nadaljevanju prečimo zaraščeno jaso, nato pa se pot vrne v gozd. Sledi prečenje večinoma južnih pobočij Blegoša, nato pa pot zavije desno, kjer se nam z leve priključi neoznačena poz z Leskovice, v desno pa se odcepi nemarkirana pot na Blegoš.
Nadaljujemo naravnost, še naprej po kolovozu, ki se v nadaljevanju prične zložno spuščati. Ko po nekaj minutah nadaljnje hoje stopimo iz gozda, že pred seboj vidimo Kočo na Blegošu, do katere nas loči le še kratek sprehod.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (september).
zemljevid poti - Koča na Blegošu
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Blegoš (0 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Črni kal - Koča na Blegošu1
Črni kal - Koča na Blegošu2
Črni kal - Koča na Blegošu3
Črni kal - Koča na Blegošu4
Črni kal - Koča na Blegošu5
Črni kal - Koča na Blegošu6
Črni kal - Koča na Blegošu7
Črni kal - Koča na Blegošu8
Črni kal - Koča na Blegošu9
Črni kal - Koča na Blegošu10
Črni kal - Koča na Blegošu11
Črni kal - Koča na Blegošu12
Črni kal - Koča na Blegošu13
Črni kal - Koča na Blegošu14
Črni kal - Koča na Blegošu15
Črni kal - Koča na Blegošu16
Črni kal - Koča na Blegošu17
Črni kal - Koča na Blegošu18
Črni kal - Koča na Blegošu19
Črni kal - Koča na Blegošu20
Črni kal - Koča na Blegošu21
Črni kal - Koča na Blegošu22
Črni kal - Koča na Blegošu23
Črni kal - Koča na Blegošu24
Črni kal - Koča na Blegošu25
Črni kal - Koča na Blegošu26
Diskusija o izletu Črni kal - Koča na Blegošu (čez Prvo ravan)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki