Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Blegoš / Zali Log - Blegoš (čez Črni Kal)

Zali Log - Blegoš (čez Črni Kal)

Natisni
Izhodišče: Zali Log (522 m)
Širina/Dolžina: 46,2059°N 14,1109°E
Ime poti: čez Črni Kal
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1040 m
Višinska razlika po poti: 1100 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 11.969
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 79
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom in naprej proti Zalemu Logu. Kakih 100 m pred Zalim Logom, bomo prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Davči. Tu zavijemo levo, prečimo most preko reke Selške Sore in parkiramo na primernem prostoru ob transformatorju.
b) Do izhodišča lahko pridemo tudi iz smeri Tolmina. V tem primeru se najprej zapeljemo v Podbrdo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom. V prvem križišču za Zalim Logom zavijemo desno in nato parkiramo na primernem prostoru ob transformatorju.
Opis poti:
Na bližnjem kozolcu ob transformatorju opazimo oznake za Blegoš, ki nas usmerijo na cesto ob kateri smo parkirali. Cesta se sprva zložno vzpenja ob reki Davči ter nas naprej vodi skozi zaselek Zalega Loga. V drugem delu zaselka pridemo na nekoliko večje križišče, kjer se v desno odcepi cesta proti Davči, smučišču Cerkno in Cerknemu, mi pa nadaljujemo naravnost preko mostu do spomenika NOB. Pri spomeniku se pod električno napeljavo rahlo v desno odcepi markiran kolovoz (odcep je neoznačen), ki vodi na Blegoš (Blegoš čez Potok), mi pa nadaljujemo naravnost po asfaltirani cesti, ki se naprej zmerno vzpenja ob potoku Muštrova grapa. Po nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo do manjšega križišča, kjer nas oznake za pohodniško pot ter domačiji Pr' Muster in Pr' Dobret usmerijo levo na ožjo cesto, ki se postopoma prične strmeje vzpenjati. Nekoliko višje asfaltirana cesta zavije ostro levo h kmetiji Pr' Muster, mi pa nadaljujemo rahlo desno na makadamsko cesto, ki se v nekaj serpentinah strmo vzpne do kmetije Pr' Dobret.
Od omenjene kmetije nadaljujemo levo po kolovozu, ki se vzpne čez razgledno travnato senožet. Ko dosežemo rob gozda nadaljujemo desno ter se ob pogledih na Ratitovec in okoliško hribovje sprehodimo do mesta, kjer markirana pot (kolovoz) zavije levo v gozd. Naprej se vzpnemo po za kratek čas strmem kolovozu, ki se kmalu položi, nato pa se večkrat razcepi. (Da na razcepih ne bi zašli, pazljivo sledimo sicer redkim markacijam).
Od mesta, ko se kolovoz položi nekaj časa prečimo pobočja proti levi, nato pa se strmeje vzpnemo po traktorski vlaki, po kateri hitro prispemo na manjši preval. Na prevalu nadaljujemo desno ter pot nadaljujemo po kolovozu, ki se sprva vzpne po manjšem grebenu, se višje nekajkrat razcepi (sledimo markacijam), nato pa preide na levo stran bližnjega hriba (Mrzli vrh). Nekoliko naprej nas pot pripelje do kmetije Mrznikar, od koder vzpon nadaljujemo po kolovozu, ki se začne pri bližnji kapelici. Naprej prečimo razgledno pobočje, nato pa pot preide v gozd, skozi katerega se nadaljuje do asfaltne ceste pri domačiji Čemšišar. Od tod gremo v smeri Blegoša in Koprivnika ter pot nadaljujemo po gozdni cesti. Po nekaj 10 m hoje po omenjeni cesti pa prispemo do označenega razpotja, kjer se v levo odcepi kolovoz, ki vodi proti Koprivniku in Romovcu, mi pa še naprej nadaljujemo po makadamski cesti, le ta pa se prične obračati vse bolj v desno. Omenjeni cesti sledimo do njenega konca, le ta pa se nahaja ob večjem kamnolomu.
Na koncu ceste bomo opazili sprva zložno markirano pot (na zemljevidih omenjene poti ni vrisane), ki preči razmeroma strma pobočja Romovca. Že po nekaj korakih hoje naletimo na prvo jeklenico, s pomočjo katere prečimo strmo in v mokrem za zdrs nevarno pobočje. Nekoliko za jeklenico pot zavije v levo in se za krajši čas strmo vzpne. Naprej strmina popusti, pot pa zavije v desno, kjer nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do druge jeklenice, s pomočjo katere se v prečnem vzponu povzpnemo čez zelo strmo pobočje. Pot se nato ponovno položi in nas pripelje do starega vojaškega bunkerja, ki se nahaja nad manjšim prepadom.
Bunker obidemo po levi strani, nato pa se pot spusti po izpostavljeni polički (velika nevarnost zdrsa). Za poličko se pot razširi, le ta pa nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do velikega parkirišča na Črnem Kalu.
S parkirišča se usmerimo na cesto, nad katero piše "od tu naprej hodimo peš". Ravno pri omenjenem napisu, pa nas oznake za Blegoš usmerijo desno na široko peš pot, ki že po nekaj metrih preči gozdno cesto, ki pelje proti koči na Blegošu.
Nadaljujemo po peš poti, ki se začne strmo vzpenjati skozi gozd. Višje nas še naprej strma pot pripelje na poraščen severovzhodni greben Blegoša, po katerem se nato kar nekaj časa vzpenjamo. Pot naprej nas vodi mimo starega vojaškega bunkerja, nad katerim kmalu pridemo do mini razgledne točke, s katere se nam odpre lep razgled na bližnji Ratitovec.
Pri razgledni točki strmina popusti, pot pa nas po 5 minutah nadaljnje hoje pripelje iz gozda na neizrazito sedelce med Špikom (1538 m) na levi in Blegošem na desni. Tu pot zavije rahlo v desno in nas po nekaj nadaljnjih korakih hoje pripelje na razgleden vršni greben. Sledi le še kratek sprehod mimo starih vojaških rovov do vrha Blegoša, le tega pa dosežemo po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje.
zemljevid poti - Blegoš
Ob poti: Črni Kal (1103m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Zali Log - Blegoš1
Zali Log - Blegoš2
Zali Log - Blegoš3
Zali Log - Blegoš4
Zali Log - Blegoš5
Zali Log - Blegoš6
Zali Log - Blegoš7
Zali Log - Blegoš8
Zali Log - Blegoš9
Zali Log - Blegoš10
Zali Log - Blegoš11
Zali Log - Blegoš12
Zali Log - Blegoš13
Zali Log - Blegoš14
Zali Log - Blegoš15
Zali Log - Blegoš16
Zali Log - Blegoš17
Zali Log - Blegoš18
Zali Log - Blegoš19
Zali Log - Blegoš20
Zali Log - Blegoš21
Zali Log - Blegoš22
Zali Log - Blegoš23
Zali Log - Blegoš24
Zali Log - Blegoš25
Zali Log - Blegoš26
Zali Log - Blegoš27
Zali Log - Blegoš28
Zali Log - Blegoš29
Zali Log - Blegoš30
Zali Log - Blegoš31
Zali Log - Blegoš32
Zali Log - Blegoš33
Zali Log - Blegoš34
Zali Log - Blegoš35
Zali Log - Blegoš36
Zali Log - Blegoš37
Zali Log - Blegoš38
Zali Log - Blegoš39
Zali Log - Blegoš40
Zali Log - Blegoš41
Zali Log - Blegoš42
Zali Log - Blegoš43
Zali Log - Blegoš44
Zali Log - Blegoš45
Zali Log - Blegoš46
Zali Log - Blegoš47
Zali Log - Blegoš48
Zali Log - Blegoš49
Zali Log - Blegoš50
Zali Log - Blegoš51
Zali Log - Blegoš52
Zali Log - Blegoš53
Zali Log - Blegoš54
Zali Log - Blegoš55
Zali Log - Blegoš56
Zali Log - Blegoš57
Zali Log - Blegoš58
Zali Log - Blegoš59
Zali Log - Blegoš60
Zali Log - Blegoš61
Zali Log - Blegoš62
Zali Log - Blegoš63
Zali Log - Blegoš64
Zali Log - Blegoš65
Zali Log - Blegoš66
Zali Log - Blegoš67
Zali Log - Blegoš68
Zali Log - Blegoš69
Zali Log - Blegoš70
Zali Log - Blegoš71
Zali Log - Blegoš72
Zali Log - Blegoš73
Zali Log - Blegoš74
Zali Log - Blegoš75
Zali Log - Blegoš76
Zali Log - Blegoš77
Zali Log - Blegoš78
Zali Log - Blegoš79
Diskusija o izletu Zali Log - Blegoš (čez Črni Kal)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki