Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Laze - Blegoš

Natisni
Izhodišče: Laze (850 m)
Širina/Dolžina: 46,1513°N 14,0753°E
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 712 m
Višinska razlika po poti: 725 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 27.788
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 37
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:
a) Iz Škofje Loke se peljemo proti Gorenji vasi in naprej do Hotavelj, kjer zavijemo desno v smeri vasi Leskovica. Cesta nas kmalu pripelje v vas Kopačnico, za katero se le ta začne strmeje vzpenjati in nas višje pripelje do vasi Leskovica. Od Leskovice nadaljujemo proti SC Cerkno, cesti pa sledimo le še do naslednje vasi Laze, kjer nas oznake za apartma Ribič in Blegoš usmerijo desno proti omenjeni vasi. Parkiramo dobrih 100 m višje, ob športnem igrišču ŠD Gamsi Laze.
b) Zapeljemo se v Cerkno, nato pa sledimo cesti v smeri smučišča Cerkno in Dolenjim Novakom. V Dolenjih Novakih zapustimo cesto, ki vodi proti smučišču in Železnikom in z vožnjo nadaljujemo po cesti proti Gorenjim Novakom, Leskovici in Gorenji vasi. Cesti proti Gorenji vasi oz. Hotavljam sledimo do naselja Laze, kjer nas oznake za apartma Ribič in Blegoš usmerijo levo proti omenjeni vasi. Parkiramo dobrih 100 m višje, ob športnem igrišču ŠD Gamsi Laze.
Opis poti:
Le nekaj metrov pred igriščem opazimo začetek markirane poti, ki vodi na Blegoš. Usmerimo se na omenjeno pot, ki se prične zmerno vzpenjati po širokem kolovozu. Višje se kolovoz zoži, le ta pa preide v strnjen gozd, kjer nas nato po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na neoznačeno razpotje.
Nadaljujemo rahlo desno (rahlo levo Črni vrh po neoznačeni poti) ter vzpon še naprej nadaljujemo po markiranem kolovozu. Nekoliko naprej se kolovoz prehodno položi, nato pa se prične strmo vzpenjati po pobočjih Kovka. Višje se kolovoz spremeni v pešpot, le ta pa nas hitro pripelje iz gozda na travnata pobočja, kjer zavije v desno in se povsem položi. Sledi prečenje večjega travnika, nato pa se pot vrne v gozd, kjer se zložno vzpenja proti desni. Pot naprej nas vodi mimo manjšega studenčka, nato pa se po nekaj minutah nadaljnje hoje skozi gozd, priključi poti iz vasi Leskovica in Volaka. Sledi še kratek prečni vzpon in pot nas pripelje na manjši preval, kjer prehodno stopimo iz gozda.
Na prevalu, kjer je označeno razpotje nadaljujemo desno v smeri koče na Blegošu (levo Črni vrh, naravnost Črni Kal) po slabši cesti, po kateri se v nekaj minutah povzpnemo do Koče na Blegošu.
Od koče na Blegošu nadaljujemo po sprva zložni poti, ki se vzpne čez razgledno travnato pobočje. Pot se kmalu začne strmeje vzpenjati in nas pripelje ob rob gozda, kjer se nato vzpenja po ozkem neporaščenem pasu. Strmina kmalu popusti in pot nas pripelje na razgleden greben Blegoša, po katerem se v nekaj minutah povzpnemo na vrh.
zemljevid poti - Blegoš
Ob poti: Koča na Blegošu (1391m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Laze - Blegoš1
Laze - Blegoš2
Laze - Blegoš3
Laze - Blegoš4
Laze - Blegoš5
Laze - Blegoš6
Laze - Blegoš7
Laze - Blegoš8
Laze - Blegoš9
Laze - Blegoš10
Laze - Blegoš11
Laze - Blegoš12
Laze - Blegoš13
Laze - Blegoš14
Laze - Blegoš15
Laze - Blegoš16
Laze - Blegoš17
Laze - Blegoš18
Laze - Blegoš19
Laze - Blegoš20
Laze - Blegoš21
Laze - Blegoš22
Laze - Blegoš23
Laze - Blegoš24
Laze - Blegoš25
Laze - Blegoš26
Laze - Blegoš27
Laze - Blegoš28
Laze - Blegoš29
Laze - Blegoš30
Laze - Blegoš31
Laze - Blegoš32
Laze - Blegoš33
Laze - Blegoš34
Laze - Blegoš35
Laze - Blegoš36
Laze - Blegoš37
Diskusija o izletu Laze - Blegoš
bo_zl3. 05. 2020
Pot na začetnem delu, do razcepa, ki je na travniku (na sliki št. 14) slabše označena. Markacije zbledele, precej novih vlak, dvakrat zgrešil. Od travnika naprej pa zgledno markirano.
Jernej9683. 07. 2020
Predlagam, da avtor doda tudi opis dostopa do izhodišča s primorske strani, to je iz smeri Cerknega.
Tadej3. 07. 2020
Hvala za predlog, sem dodal.
ločanka28. 01. 2024 06:31:36
Ob športnem igrišču se ne sme več parkirati (avtodomi), za planince velja parkirišče malo nižje, ob začetku poti, slika dve. Tam je tudi oznaka za parkiranje.
Pri sliki 10 lahko izbereš za pot na Blegoš tudi levi odcep, skozi lepo Slugovo dolino in se na Slugovem griču priključiš ponovno na markirano pot. Ali pa tam spet izbereš nemarkirano pot čez greben Špehovš. Najbolje pa za vzpon eno varianto, za povratek pa drugonasmeh!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki