Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Martinj vrh - Blegoš

Natisni
Izhodišče: Martinj vrh (1030 m)
Širina/Dolžina: 46,1765°N 14,1289°E
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 532 m
Višinska razlika po poti: 575 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 36.871
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 32
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
Iz Škofje Loke se peljemo proti Železnikom in naprej proti Zalemu Logu. Že kmalu za Železniki, bomo opazili oznake za vas Martinj vrh, ki nas usmerijo levo na vzpenjajočo cesto, ki se začne vzpenjati ob potoku Zadnja Smoleva. Po krajšem vzponu pridemo do križišča, kjer nadaljujemo desno po cesti, ki se v nekaj serpentinah strmo vzpne, nato pa nas pripelje do naslednjega križišča. Nadaljujemo levo (desno Javh in Pučar) po cesti, ki nas mimo posameznih kmetij pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo ostro desno v smeri kmetije Bendišč in Čemšišar. Naprej se peljemo mimo omenjenih kmetij in cesta nas hitro pripelje do večjega kamnoloma, kjer se le ta konča. Parkiramo lahko že nekoliko nižje na enem od parkirišč ob cesti.
Opis poti:
Na koncu ceste bomo opazili sprva zložno markirano pot (na zemljevidih omenjene poti ni vrisane), ki preči razmeroma strma pobočja Romovca. Že po nekaj korakih hoje naletimo na prvo jeklenico, s pomočjo katere prečimo strmo in v mokrem za zdrs nevarno pobočje. Nekoliko za jeklenico pot zavije v levo in se za krajši čas strmo vzpne. Naprej strmina popusti, pot pa zavije v desno, kjer nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do druge jeklenice, s pomočjo katere se v prečnem vzponu povzpnemo čez zelo strmo pobočje. Pot se nato ponovno položi in nas pripelje do starega vojaškega bunkerja, ki se nahaja nad manjšim prepadom.
Bunker obidemo po levi strani, nato pa se pot spusti po izpostavljeni polički (velika nevarnost zdrsa). Za poličko se pot razširi, le ta pa nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do velikega parkirišča na Črnem Kalu.
S parkirišča se usmerimo na cesto, nad katero piše "od tu naprej hodimo peš". Ravno pri omenjenem napisu, pa nas oznake za Blegoš usmerijo desno na široko peš pot, ki že po nekaj metrih preči gozdno cesto, ki pelje proti koči na Blegošu.
Nadaljujemo po peš poti, ki se začne strmo vzpenjati skozi gozd. Višje nas še naprej strma pot pripelje na poraščen severovzhodni greben Blegoša, po katerem se nato kar nekaj časa vzpenjamo. Pot naprej nas vodi mimo starega vojaškega bunkerja, nad katerim kmalu pridemo do mini razgledne točke, s katere se nam odpre lep razgled na bližnji Ratitovec.
Pri razgledni točki strmina popusti, pot pa nas po 5 minutah nadaljnje hoje pripelje iz gozda na neizrazito sedelce med Špikom (1538 m) na levi in Blegošem na desni. Tu pot zavije rahlo v desno in nas po nekaj nadaljnjih korakih hoje pripelje na razgleden vršni greben. Sledi le še kratek sprehod mimo starih vojaških rovov do vrha Blegoša, le tega pa dosežemo po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje.
zemljevid poti - Blegoš
Ob poti: Črni Kal (1103m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Martinj vrh - Blegoš1
Martinj vrh - Blegoš2
Martinj vrh - Blegoš3
Martinj vrh - Blegoš4
Martinj vrh - Blegoš5
Martinj vrh - Blegoš6
Martinj vrh - Blegoš7
Martinj vrh - Blegoš8
Martinj vrh - Blegoš9
Martinj vrh - Blegoš10
Martinj vrh - Blegoš11
Martinj vrh - Blegoš12
Martinj vrh - Blegoš13
Martinj vrh - Blegoš14
Martinj vrh - Blegoš15
Martinj vrh - Blegoš16
Martinj vrh - Blegoš17
Martinj vrh - Blegoš18
Martinj vrh - Blegoš19
Martinj vrh - Blegoš20
Martinj vrh - Blegoš21
Martinj vrh - Blegoš22
Martinj vrh - Blegoš23
Martinj vrh - Blegoš24
Martinj vrh - Blegoš25
Martinj vrh - Blegoš26
Martinj vrh - Blegoš27
Martinj vrh - Blegoš28
Martinj vrh - Blegoš29
Martinj vrh - Blegoš30
Martinj vrh - Blegoš31
Martinj vrh - Blegoš32
Diskusija o izletu Martinj vrh - Blegoš
TamaraTP18. 02. 2019
Lepa, razgibana pot.
georgia10. 04. 2021 18:57:47
Midva že nekaj časa hodiva na Blegoš le po tej poti, da je malce več vzpona in adrenalina ter manj vožnje. Še nikogar nisva srečala na odseku do Črnega Kala, torej je samotna in se še prehitro konča na obleganem parkirišču, midva sva pa že dobro ogreta za nadaljni vzpon po grebenski poti. velik nasmeh Vsekakor pa res previdno v mokrih in snežnih razmerah!
Doohan4. 05. 2022 15:19:44
Po dveh letih spet po tej poti na Blegoš. Jeklenice, ki so v pomoč pri prečenju Romovca, niso v najboljšem stanju. Saj ne, da bi bilo zelo nevarno, a potreben je previden korak. Vzpon po grebenu Blegoša - poezija.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki