Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Vojsko / Divje jezero - Vojsko (mimo Prižnice)

Divje jezero - Vojsko (mimo Prižnice)

Natisni
Izhodišče: Divje jezero (338 m)
Širina/Dolžina: 45,9825°N 14,0273°E
Ime poti: mimo Prižnice
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 739 m
Višinska razlika po poti: 1020 m
Zemljevid: Idrijsko in Cerkljansko 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 3.625
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 118
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Logatec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. Ko se najbolj ovinkasti del ceste proti Idriji konča prispemo do zaselka Podroteja, kjer zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Divjega jezera in Idrijske Bele. Po cesti se peljemo še nekaj 100 m, nato pa parkiramo na parkirišču ob informativnih tablah za bližnje Divje jezero.
b) Z Mosta na Soči ali Podbrda se zapeljemo do kraja Bača pri Modreju, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji in naprej proti Logatcu. Pri koncu Idrije, točneje pri zaselku Podroteja, pa zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Divjega jezera in Idrijske Bele. Po cesti se peljemo še nekaj 100 m, nato pa parkiramo na parkirišču ob informativnih tablah za bližnje Divje jezero.
Opis poti:
S parkirišča ob Divjem jezeru nadaljujemo po cesti, mi pa po njej hodimo le nekaj 10 m, nato pa nas oznake za pot ob Rakah usmerijo desno na brv, preko katerega se sprehodimo na drugo stran Idrijce. Na drugi strani Idrijce dosežemo sprehajalno pot, mi pa ji sledimo v levo (desno Idrija). Pot nadaljujemo po zložni poti, ki se nadaljuje ob kanalu skozi katerega teče voda. Kanal je bil zgrajen za potrebe rudniške črpalke. Pri jezu, katerega dosežemo po nekaj minutah se kanal konča, mi pa nadaljujemo po široki poti, ki se nadaljuje ob reki Idrijci. V nadaljevanju prečimo precej strma pobočja, a ker je pot dovolj široka nam v kopnem ne povzroča težav. Nekoliko naprej prispemo na označeno razpotje, kjer se v desno odcepi pot proti vrhu Struga, mi pa še naprej nadaljujemo v isti smeri. Le malo naprej se nam z leve priključi še druga pot od ceste, ob kateri smo nižje parkirali (omenjena pot je del ICPP in naprej vodi proti Zadlogu - dostop po omenjeni poti je zaradi zaprte brvi onemogočen (marec 2012)), mi pa tudi tu nadaljujemo naravnost ter prečni poti sledimo do bližnje klopce, ob kateri so smerne table.
Tu nadaljujemo desno ter se pričnemo najprej zmerno, nato pa strmo vzpenjati skozi gozd. Višje se pot položi in zavije v levo, kjer se nadaljuje po škrapljastem svetu obdanim z redkim grmičevjem (predel imenovan Modrasovše). Nadaljujemo prečni vzpon proti levi in pot nas pripelje do lepe razgledne točke na Prižnici (tako napis na skali, prava Prižnica naj bi bila nekoliko višje ter malo odmaknjena s planinske poti), s katere se nam odpre lep razgled po krajinskem parku Zgornja Idrijca in globoko spodaj reki Idrijci.
Nadaljujemo mimo klopce ter pot nadaljujemo po poti, ki se postopoma prične prečno spuščati. Po kratkem zložnem spustu, pa dosežemo kolovoz, kjer nas markacije usmerijo ostro v desno. Vzpon nadaljujemo po kolovozu, ki se v nadaljevanju zmerno vzpenja skozi gozd, višje pa se približa skalnemu robu, ki pa je s poti nekoliko odmaknjen (če imamo voljo se lahko sprehodimo do roba "Prižnica", s katerega se nam odpre lep in prepaden razgled). Višje markirana pot po desni strani obide bližnje senožeti, nato pa se vzpne do kmetije Zagrebenc.
Od kmetije nadaljujemo rahlo desno ter se čez travnik povzpnemo na 763 m visok Zagrebenc (na zemljevidih tudi Čekovnik).
Z Zagrebenca, s katerega se nam odpre lep pogled proti Golakom, se najprej spustimo na travnato sedelce, nato pa se vzpnemo na še en manj izrazit vrh. Tu najprej prečimo kratek pas gozda, nato pa se ob pogledu na Hleviško planino pričnemo spuščati proti bližnji asfaltni cesti, katero pa le prečimo. Kratek čas nadaljujemo po makadamski cesti, ki vodi k bližnji stanovanjski hiši, mi pa že kmalu nadaljujemo rahlo levo na razmeroma strmo pot, ki se višje položi in nas pripelje na označeno razpotje. Nadaljujemo naravnost v smeri proti Hlevišam ter le malo višje prečimo še eno makadamsko cesto. Pot naprej se nekaj časa prečno vzpenja skozi gozd, nato pa nas pripelje na travnata pobočja, preko katerih se v nekaj minutah vzpnemo do Koče na Hleviški planini.
Od koče nadaljujemo v smeri Hleviške planine ter vzpon nadaljujemo po poti, ki preide v gozd in se začne strmo vzpenjati. Pot naprej nas sprva vodi ob robu grebena, nato pa postopoma preide v manjšo dolinico, kjer se tudi položi in po kateri se vzpnemo na vrh Hleviške planine.
S Hleviške planine nadaljujemo po razglednem grebenu, nato pa pot zavije levo ter se prične strmo spuščati. Ko se strmina unese se ostro v desno odcepi nemarkirana pot nazaj proti Koči na Hleviški planini, mi pa nadaljujemo naravnost ter pot nadaljujemo po poti, ki se nadaljuje po in ob grebenu, ki povezuje Hleviško planino s sosednjim vrhom. Pot nadaljujemo z nekaj vzponi in spusti, večinoma skozi gozd. Prej omenjeni sosednji vrh Blaškova planina, obidemo po desni strani, nato pa se pot vrne na z gozdom poraščen greben, kjer po nadaljnjem rahlem spustu prispemo do označenega razpotja.
Tu nadaljujemo naravnost (levo navzdol Tratnik in Idrijske klavže) pot pa, ki se še naprej nadaljuje skozi gozd, postopoma preide na kolovoz. Kolovoz, ki se počasi obrača vse bolj v desno, pa kmalu po desni strani obide Mohoričev vrh (975 m). Na drugi strani omenjenega vrha se kolovoz še dodatno razširi in nas pripelje do bližnje stanovanjske hiše, katero pa obidemo po desni strani, saj nas pot vodi pod nadstreškom bližnje garaže. Pot nadaljujemo po kolovozu, ki preči razgleden travnik, le ta pa se nahaja nad nekaj stanovanjskimi hišami bližnjega zaselka. Pot naprej se za kratek čas vrne v gozd, nato pa se spusti do asfaltne ceste, kateri pa sledimo v desno do bližnjega križišča.
Na križišču, ob katerem so informativne table, nadaljujemo levo v smeri Vojskega (desno Idrija) ter pot nadaljujemo po asfaltni cesti. Pot naprej nas vodi čez Kočevše, kjer bomo lahko na levi strani sredi travnikov opazili skalne samotarje (čoki, Trdini). Nadaljujemo po cesti, ki preide v pas gozda, nato pa se cesta ponovno položi in nas pripelje do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta k bližnji turistični kmetiji Pri belem kamnu. Tudi tu nadaljujemo naravnost in v vseh naslednjih križiščih prav tako. Cesta, ki se občasno nadaljuje skozi gozd, večinoma pa čez obsežne travnike, nas ob pogledih na Trnovski gozd ter okoliške hribe, po približno eni uri nadaljnje hoje pripelje do cerkve sv. Jožefa na Vojskem, od koder se nam odpre lep razgled še proti Škofjeloškem in Cerkljanskem hribovju ter ob lepi vidljivosti tudi proti Julijskim Alpam.
zemljevid poti - Vojsko
Ob poti: Zagrebenc (763m), Koča na Hleviški planini (818m), Hleviška planina (908m), Blaškova planina (915m), Kočevše (947m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Hudournik
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Divje jezero - Vojsko1
Divje jezero - Vojsko2
Divje jezero - Vojsko3
Divje jezero - Vojsko4
Divje jezero - Vojsko5
Divje jezero - Vojsko6
Divje jezero - Vojsko7
Divje jezero - Vojsko8
Divje jezero - Vojsko9
Divje jezero - Vojsko10
Divje jezero - Vojsko11
Divje jezero - Vojsko12
Divje jezero - Vojsko13
Divje jezero - Vojsko14
Divje jezero - Vojsko15
Divje jezero - Vojsko16
Divje jezero - Vojsko17
Divje jezero - Vojsko18
Divje jezero - Vojsko19
Divje jezero - Vojsko20
Divje jezero - Vojsko21
Divje jezero - Vojsko22
Divje jezero - Vojsko23
Divje jezero - Vojsko24
Divje jezero - Vojsko25
Divje jezero - Vojsko26
Divje jezero - Vojsko27
Divje jezero - Vojsko28
Divje jezero - Vojsko29
Divje jezero - Vojsko30
Divje jezero - Vojsko31
Divje jezero - Vojsko32
Divje jezero - Vojsko33
Divje jezero - Vojsko34
Divje jezero - Vojsko35
Divje jezero - Vojsko36
Divje jezero - Vojsko37
Divje jezero - Vojsko38
Divje jezero - Vojsko39
Divje jezero - Vojsko40
Divje jezero - Vojsko41
Divje jezero - Vojsko42
Divje jezero - Vojsko43
Divje jezero - Vojsko44
Divje jezero - Vojsko45
Divje jezero - Vojsko46
Divje jezero - Vojsko47
Divje jezero - Vojsko48
Divje jezero - Vojsko49
Divje jezero - Vojsko50
Divje jezero - Vojsko51
Divje jezero - Vojsko52
Divje jezero - Vojsko53
Divje jezero - Vojsko54
Divje jezero - Vojsko55
Divje jezero - Vojsko56
Divje jezero - Vojsko57
Divje jezero - Vojsko58
Divje jezero - Vojsko59
Divje jezero - Vojsko60
Divje jezero - Vojsko61
Divje jezero - Vojsko62
Divje jezero - Vojsko63
Divje jezero - Vojsko64
Divje jezero - Vojsko65
Divje jezero - Vojsko66
Divje jezero - Vojsko67
Divje jezero - Vojsko68
Divje jezero - Vojsko69
Divje jezero - Vojsko70
Divje jezero - Vojsko71
Divje jezero - Vojsko72
Divje jezero - Vojsko73
Divje jezero - Vojsko74
Divje jezero - Vojsko75
Divje jezero - Vojsko76
Divje jezero - Vojsko77
Divje jezero - Vojsko78
Divje jezero - Vojsko79
Divje jezero - Vojsko80
Divje jezero - Vojsko81
Divje jezero - Vojsko82
Divje jezero - Vojsko83
Divje jezero - Vojsko84
Divje jezero - Vojsko85
Divje jezero - Vojsko86
Divje jezero - Vojsko87
Divje jezero - Vojsko88
Divje jezero - Vojsko89
Divje jezero - Vojsko90
Divje jezero - Vojsko91
Divje jezero - Vojsko92
Divje jezero - Vojsko93
Divje jezero - Vojsko94
Divje jezero - Vojsko95
Divje jezero - Vojsko96
Divje jezero - Vojsko97
Divje jezero - Vojsko98
Divje jezero - Vojsko99
Divje jezero - Vojsko100
Divje jezero - Vojsko101
Divje jezero - Vojsko102
Divje jezero - Vojsko103
Divje jezero - Vojsko104
Divje jezero - Vojsko105
Divje jezero - Vojsko106
Divje jezero - Vojsko107
Divje jezero - Vojsko108
Divje jezero - Vojsko109
Divje jezero - Vojsko110
Divje jezero - Vojsko111
Divje jezero - Vojsko112
Divje jezero - Vojsko113
Divje jezero - Vojsko114
Divje jezero - Vojsko115
Divje jezero - Vojsko116
Divje jezero - Vojsko117
Divje jezero - Vojsko118
Diskusija o izletu Divje jezero - Vojsko (mimo Prižnice)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki