Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Orehek - Kojca (nova pot)

Natisni
Izhodišče: Orehek (653 m)
Širina/Dolžina: 46,1416°N 13,9235°E
Ime poti: nova pot
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 650 m
Višinska razlika po poti: 660 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.150
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 32
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Idrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu. Čez čas nas cesta pripelje do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Cerkno, mi pa tu še vedno nadaljujemo naravnost, a postanemo pozorni saj bomo kmalu prišli v kraj Reka. Le malo za koncem Reke, pa bomo opazili oznake za Bukovo, Zakojco in Bevkovo domačijo, ki nas usmerijo desno na ožjo vzpenjajočo cesto. Naprej se vzpenjamo kar nekaj časa, nato pa prispemo do zaselka Kojca, kjer nadaljujemo desno v smeri vasi Orehek in Jesenica. Od križišča naprej se peljemo še dobrih 500 m, nato pa prispemo do ostrega levega ovinka, kjer je večje makadamsko parkirišče, kjer lahko parkiramo.
b) Z Mosta na Soči se zapeljemo do kraja Bača pri Modreju, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. Le kakih 100 m pred začetkom kraja Reka, pa se ostro v levo odcepi cesta proti Zakojci, Bukovem in Bevkovi domačiji. Naprej se kar nekaj časa vzpenjamo po ožji cesti, nato pa prispemo do zaselka Kojca, kjer nadaljujemo desno v smeri vasi Orehek in Jesenica. Od križišča naprej se peljemo še dobrih 500 m, nato pa prispemo do ostrega levega ovinka, kjer je večje makadamsko parkirišče, kjer lahko parkiramo.
c) Iz Podbrda se peljemo proti Tolminu, mi pa glavni cesti sledimo do kraja Grahovo ob Bači. Tu nadaljujemo levo v smeri vasi Bukovo in Zakojca ter cesti, ki se najprej spusti, nato pa se prične strmeje vzpenjati sledimo do vasi Bukovo. Ko prispemo v Bukovo se peljemo še naprej, mi pa cesti sledimo proti vasem Orehek in Jesenica. Ko prispemo do ostrega levega ovinka, le ta se nahaja slabih 100 m pred začetkom vasi Orehek, parkiramo na večjem makadamskem parkirišču.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po asfaltni cesti, po kateri hitro prispemo do bližnje kapelice. Pri kapelici nadaljujemo levo na makadamsko cesto, po kateri se pričnemo strmeje vzpenjati. Po cesti hodimo dobrih 10 minut, nato pa pri hiši zavijemo desno na markirano pešpot. Pot naprej se najprej vzpne skozi pas gozda, nato pa nas pripelje do enega od številnih senikov, kjer zavije ostro v desno. Vzpon nadaljujemo po kolovozu, le ta pa nas kmalu pripelje na prostrane senožeti. Tu nas oznake usmerijo levo na nekoliko slabše vidno stezico, ki se vzpenja ob robu manjšega "drevoreda". Na vrhu senožeti pot zavije v levo ter se nato prečno vzpenja čez občasno strma, deloma tudi travnata pobočja. Višje pot preide v gozd ter se prične še strmeje vzpenjati. Precej strma pot nas v nadaljevanju vodi ob robu bližnje grape, katero višje preči, nato pa zavije v desno ter se povsem položi. Sledi prečenje travnatega pobočja, nato pa preden markirana pot preide v gozd, nadaljujemo levo za oznakami Kojca (naravnost stara pot).
V nadaljevanju se vzpenjamo po novo nadelani poti, ki je lepo sledljiva, a nemarkirana. Strma pot, ki se nadaljuje večinoma preko travnatih pobočij, naredi nekaj serpentin, višje pa se prečno vzpne proti desni in se malo pod vrhom položi. Sledi še krajši lahkoten vzpon in pot nas pripelje do znamenite kope na vrhu Kojce, ob kateri se nahaja še novejši bivak in vpisna skrinjica.
zemljevid poti - Kojca
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Orehek - Kojca1
Orehek - Kojca2
Orehek - Kojca3
Orehek - Kojca4
Orehek - Kojca5
Orehek - Kojca6
Orehek - Kojca7
Orehek - Kojca8
Orehek - Kojca9
Orehek - Kojca10
Orehek - Kojca11
Orehek - Kojca12
Orehek - Kojca13
Orehek - Kojca14
Orehek - Kojca15
Orehek - Kojca16
Orehek - Kojca17
Orehek - Kojca18
Orehek - Kojca19
Orehek - Kojca20
Orehek - Kojca21
Orehek - Kojca22
Orehek - Kojca23
Orehek - Kojca24
Orehek - Kojca25
Orehek - Kojca26
Orehek - Kojca27
Orehek - Kojca28
Orehek - Kojca29
Orehek - Kojca30
Orehek - Kojca31
Orehek - Kojca32
Diskusija o izletu Orehek - Kojca (nova pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki