Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Dom na Zelenici / Ljubelj - Dom na Zelenici (spodaj po graničarski poti)

Ljubelj - Dom na Zelenici (spodaj po graničarski poti)

Natisni
Izhodišče: Ljubelj (1058 m)
Širina/Dolžina: 46,4324°N 14,2602°E
Ime poti: spodaj po graničarski poti
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 478 m
Višinska razlika po poti: 478 m
Zemljevid: Stol in Begunjščica, 1 : 25.000, PZS
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: Kriška
Ogledov: 16.361
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 7
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
Z gorenjske avtoceste zavijemo na izvoz Ljubelj - Tržič. Cesti naprej sledimo proti mejnemu prehodu Ljubelj kjer le nekaj metrov pred prehodom zavijemo levo proti Zelenici. Parkiramo na velikem parkirišču pod smučiščem.
Opis poti:
Ljubitelji hoje po grušču pod žgočim soncem bodo odšli po markirani poti, vsi ostali pa se lahko napotimo po mehki, "tapecirani" neoznačeni stezi skozi redek gozd na pobočju Ljubeljščice, ki je bila nekoč narejena za potrebe graničarjev. Našo pot začnemo pri spodnji postaji sedežnice na Zelenico, tako da nekaj deset metrov hodimo po široki servisni cesti pod žičnico, kmalu pa na desni zagledamo razločno stezo, ki nas odvede desno rahlo navkreber v zavetje gozda. Steza je ves čas dobro shojena in lahko sledljiva, dvigamo se v zmernem vzponu, ves čas v prijetni senci bukev. Prečkamo večje število manjših in eno večjo hudourniško grapo (pri večji boste stezo, po kateri nadaljujemo pot, zagledali naravnost nasproti vas na drugem bregu, strugo hudournika samo prečkamo), vendar prečkanje nikjer ni težavno ali izpostavljeno. Po slabi uri hoje se pot priključi na pred nekaj leti zgrajeno servisno cesto, tik nad vmesno postajo sedežnice, oziroma nad kočo Vrtača, ki jo lahko vidimo pod nami na naši levi strani. Tej cesti nato sledimo do doma na Zelenici.
zemljevid poti - Dom na Zelenici
Ob poti: Koča na Vrtači (1288m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom pri izviru Završnice ( 10 min), Roblekov dom na Begunjščici (1 h 50 min), Celovška koča / Klagenfurter Hutte (2 h 40 min), Spodnji Plot, Vrh Ljubeljščice (Triangel) ( 20 min), Na Možeh ( 45 min), Srednji vrh (nad Završnico), Žleb (Suho ruševje) (1 h 10 min), Srednja peč, Svačica, Zelenjak (1 h 25 min), Palec (1 h 30 min), Begunjščica, Prešernova koča na Stolu, Vrtača, Stol
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Ljubelj - Dom na Zelenici1
Ljubelj - Dom na Zelenici2
Ljubelj - Dom na Zelenici3
Ljubelj - Dom na Zelenici4
Ljubelj - Dom na Zelenici5
Ljubelj - Dom na Zelenici6
Ljubelj - Dom na Zelenici7
Diskusija o izletu Ljubelj - Dom na Zelenici (spodaj po graničarski poti)
Kriška20. 09. 2009
Zadnje deževje je pot na nekaj mestih (hudourniške grape) nekoliko poškodovalo, zato je ponekod potreben malo bolj previden korak.
Pot sicer še vedno ni markirana, je pa sedaj spodaj, na njenem začetku smerna tabla z napisom "Jančmanova pot", višje ob poti pa je sedaj na razglednem mestu postavljena lična klopca in miza.
Messner1. 11. 2016
Tudi za zgornji del poti na Zelenico obstaja steza, ki se vije desno od servisne ceste. Ko dosežemo klopco in mizo, hodimo približno 100 metrov po cesti, nato pa zavijemo desno na stezo, ki si jo delimo z gorskimi kolesarji. Steza se konča na vzpetini, kjer je smerokaz za desno proti novi plezalni poti, mi pa gremo naravnost do doma na Zelenici.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki