Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Košutica / Vranček - Košutica (vzhodna pot)

Vranček - Košutica (vzhodna pot)

Natisni
Izhodišče: Vranček (950 m)
Širina/Dolžina: 46,4279°N 14,2726°E
Ime poti: vzhodna pot
Čas hoje: 2 h 50 min
Zahtevnost: zahtevna neoznačena steza
Višinska razlika: 1018 m
Višinska razlika po poti: 1018 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 20.585
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 40
Število komentarjev: 11
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj in cesti naprej sledimo proti mejnemu prehodu. Ko zapustimo zadnji predor (prepoznamo ga po tem, da se za predorom na levi strani ceste nahaja melišče) bomo v prvem ostrem levem ovinku opazili cestarsko bajto in ob njej makadamsko cesto. Tu parkiramo na manjšem parkirišču ali pa se odpeljemo po slabši cesti naprej do naslednjega parkirišča, ki se nahaja malo višje.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na slabšo gozdno cesto in ji sledimo naprej. Cesta višje preči hudournik, se za tem rahlo vzpne in nas nato pripelje do mesta, kjer se le ta konča. Naprej prečimo most in nadaljujemo po kolovozu, ki se zmerno vzpenja po delno zaraščenem melišču. Kolovoz naredi nekaj ostrih ovinkov in nas pripelje s severnih pobočij Košute na južna pobočja Košutice.
Naprej se po večini vzpenjamo po gozdu, ki nas pripelje na večjo jaso. Tu se kolovoz usmeri ostro levo in se vzpenja proti planini Korošica. Malo pred planino prečimo pašno ograjo, kjer se nam odpre lep razgled. S travnika se usmerimo rahlo desno pod kočo, ki jo vidimo nad seboj. Pot se nato obrne levo in nas v nekaj korakih vzpona pripelje do koče na planini Korošica.
Od koče se usmerimo desno v smeri Velikega vrha proti Hajnževemu sedlu. Pot naprej preči pobočja Košutice po večini v rahlem vzponu skozi vse bolj redek gozd. Tej poti, ki postaja vse bolj razgledna sledimo do Hajnževega sedla, kjer se nam priključi pot iz Avstrije.
Na sedlu se usmerimo levo in se pričnemo dokaj strmo vzpenjati (desno Veliki vrh). Sprva se vzpenjamo po slovenski strani grebena ob ruševju, nato poteka pot nekaj časa po rahlo izpostavljenem grebenu. Sledi krajši vzpon po avstrijski strani s pomočjo jeklenice in kmalu pridemo na predvrh. S predvrha se nato s pomočjo jeklenice nekaj metrov spustimo in takoj zatem ponovno strmo vzpnemo do vrha na katerem je tudi vpisna knjiga.
Izhodišče - Korošica 1:35, Korošica - Košutica 1:15.
zemljevid poti - Košutica
Ob poti: Planina Korošica (1554m), Hajnževo sedlo (1701m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Vranček - Košutica1
Vranček - Košutica2
Vranček - Košutica3
Vranček - Košutica4
Vranček - Košutica5
Vranček - Košutica6
Vranček - Košutica7
Vranček - Košutica8
Vranček - Košutica9
Vranček - Košutica10
Vranček - Košutica11
Vranček - Košutica12
Vranček - Košutica13
Vranček - Košutica14
Vranček - Košutica15
Vranček - Košutica16
Vranček - Košutica17
Vranček - Košutica18
Vranček - Košutica19
Vranček - Košutica20
Vranček - Košutica21
Vranček - Košutica22
Vranček - Košutica23
Vranček - Košutica24
Vranček - Košutica25
Vranček - Košutica26
Vranček - Košutica27
Vranček - Košutica28
Vranček - Košutica29
Vranček - Košutica30
Vranček - Košutica31
Vranček - Košutica32
Vranček - Košutica33
Vranček - Košutica34
Vranček - Košutica35
Vranček - Košutica36
Vranček - Košutica37
Vranček - Košutica38
Vranček - Košutica39
Vranček - Košutica40
Diskusija o izletu Vranček - Košutica (vzhodna pot)
andrej jerina23. 06. 2008
Danes sem opravil omenjeno pot. Popolnoma se strinjam z opisom poti, dodajam pa samo eno pripombo. Pot ni označena in markirana. Oskrbnica na planini Korošica je povedala, da si je omenjeno pot prejšnji teden ogledal markacist in da jo bodo označili v kratkem. Prav tako velja za pot od planine Korošica do priključka na Ljubeljsko pot na sedlu. LP Andrej
gregorrr12. 09. 2008
Za povprečnega planinca kar malo adrenalinsko sploh po nezavarovanem grebenu in potem zadnja polovica do Ljubeljske koče. V vlažnem vremenu ne priporočam zaradi drseče trave in ilovce.
daniel24. 05. 2009
Pot še danes ni markirana Je pa res da priporočljivo opraviti v suhem vremenu
barjus28. 07. 2009
Gor sem bla teden nazaj, glede markacij se ne spomnim amapk gor iz sedla vodi samo ena pot, ki pa je ne moreš zgrešit. Je pa pot resnično zračna in ni za vrtoglave. Je pa za vse ki si želijo malo adrenalinanasmeh
klm18. 07. 2010
ta star ldje se bojo spomnil, da je bva ta pot še pred tremi desetletji brez jeklenic. takrat pa je bla zahtevna. dones je precej bolj pohlevna! podovbna pot pelje na vrh Babe iz Dovjakovega sedla (1728 m), ki povezuje Babo z Lokovnikovim Grintovcem. Pot uradno ni markirana, kljub temu pa je označena s črtami in puščicami. Pelje pa čez severovzhodno pobočje, sprva skozi ruševje. nato kratko stenco, kjer se pleza I. II. težavnostno stopnjo (tko bi bva tudi zgoraj opisana vhodna pot brez varoval), poj pa se vzpenjaš po strmi šodrasti grapši do vrha in pristopiš na vrh pri jebenem avstrijskem križu! kaj je sploh treba s temi verskimi simboli v hribih počet!? lapa tura, za probat.
Zvezdica <33. 07. 2011
Danes smo bili na Košutici. Gor smo šli po tej vzhodni poti, dol nazaj pa mimo koče na ljubelju. Smo imeli zraven kužke tko da smo se mal namučili tm po zajlah drgač pa super turca. Sam je treba mal gledat da u kak drekec od krave al pa konja ne stopš.velik nasmeh Kar se vremena tiče je blo mal oblačn tut kaka kapljica je padla pa mal je zapihal. Drgač smo pa zloooo užival. Zlo priporočam......nasmeh
mgrego2215. 04. 2012
S prijatelji smo naredili krožno pot: start iz Ljubelja, sledila je prijetna pot do koče nad Ljubeljem. Nadaljevali smo do koče na Korošici. Ta del poti je še posebej zanimiv, saj je potrebno plezati po "lojtrici". Na planini Korošica okrepčilo, potem pa po lovski poti nazaj. Prihodnjič bomo dodali še vzpon na Babo.mežikanje
metod25. 12. 2012
Košutica včeraj je bila prav pomladanska. Spodnji del, do ograde planine Korošice je bilo še pomrznjeno, zgoraj pa vse odtajano. Naprej od Korošice sva sledila stopinjam proti Košutici, ki pa so šle kar direktno proti vrhu. Čez rušje, strme trave in skale je bilo naporno, a sva zmogla. Na vrhu vetrovno in krasni razgledi. Markirana pot dol je bila dobro shojena.
ZoranV15. 12. 2013
Skoraj eno leto kasneje kot zadnji komentar so razmere presenetljivo podobne nasmeh


http://www.youtube.com/watch?v=gH8S8tZhTA4
MitjaBelak5. 11. 2018
Štart, cestarska bajta pod Ljubeljem. Zjutraj Korošica še v megli. Z Hajneževega sedla proti vrhu lepa pot z nekaj prijemanja za skale. Nato sledi še malo adrenalina po zgornjem grebenu. Nekaj jeklenic, ziher korak, pa gre. Naju z ženo je po grebenu kar malo oviral še veter v sunkih. Zgoraj lepi pogledi, kar jih je bilo nad meglo. Severni del Košute nad 1500m je gledal iz belega morja, res je lepo videti to verigo še s te strani. Dol pa po grebenu proti staremu Ljubelju. Tam okoli lojtrce je precej drselo, tudi megla je dodala svoje, in ni bilo prijetno. Sledi okrepčilo v nabito polni koči na Ljubelju. In nato še spust po cesti do avta, cca 3/4 ure. Lep izlet, priporočam. Izlet skupaj brez postankov, dobrih 5 ur.
Enka30. 06. 2022 12:49:05
Je ta pot še vedno neoznačena? Je lepo sledljiva?
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki