Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Boč / Zgornji Gabernik - Boč (čez Galke in Balunjačo - krožna pot)

Zgornji Gabernik - Boč (čez Galke in Balunjačo - krožna pot)

Natisni
Izhodišče: Zgornji Gabernik (301 m)
Ime poti: čez Galke in Balunjačo - krožna pot
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 677 m
Višinska razlika po poti: 699 m
Zemljevid: Posavsko hribovje Boč - Bohor 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: frajer
Ogledov: 19.871
 5 osebam je objava všeč
Število slik: 77
Število komentarjev: 11
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor: pripeljemo se do izvoza Dramlje in zapustimo avtocesto. Pot nadaljujemo desno v smeri Šentjurja. V Šentjurju sledimo oznakam za Rogaško Slatino in Podčetrtek (v 3. in 4. semaforju zavijemo levo). Pot nas vodi nato ves čas naravnost skozi naselja Grobelno, Šentvid, Šmarje pri Jelšah, Belo, Mestinje (pazimo radarji). V Mestinju peljemo naravnost v smeri Rogaške Slatine dokler ne pridemo do Podplata. V Podplatu zavijemo pri semaforju levo za smer Poljčane in vozimo naravnost po glavni cesti dokler na levi strani ne zagledamo avtoservis in tehnične preglede Strašek. Zapeljemo mimo servisa čez most in takoj zavijemo desno proti Gaberniku (vinska cesta). Lokalni cesti sledimo naravnost dokler pred sabo ne zagledamo vznožja Boča in 5-krakega (»čudnega«) križišča, kjer zapeljemo naravnost proti travnatemu nogometnemu igrišču. Zraven stoji planinski kažipot in slika Boča. Prispeli smo na izhodišče poti.
b) Iz smeri Poljčan: peljemo se v smeri Rogaške Slatine čez Pečico in se spustimo proti Podplatu. Pred avtoservisom in tehničnimi pregledi Strašek zavijemo levo proti Gaberniku in sledimo zgornjemu opisu.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo naravnost po asfaltni cesti in sledimo oznakam za planinski dom na Boču. Planinske oznake nas pripeljejo do turistične kmetije Ogrizek, kjer pot zavije desno in nas popelje po asfaltni cesti po klancu navzgor v gozd. Asfalt se konča in makadamska cesta nas pripelje iz gozda do kamnoloma Jagodič. Gremo mimo kupov peska skozi desni ovinek, kjer nas markacija usmeri levo na makadamsko cesto. Nadaljujemo v klanec po makadamski cesti (na desni strani nas spremlja pečevje Galke) do vikenda. Makadamski cesti sledimo mimo vikenda ter nato takoj zavijemo desno strmo v hrib po potki ob vinogradu. Dvignemo se do najvišjega vikenda, prečkamo dovozno cesto in nadaljujemo pot po strmem klancu navzgor v gozd. Sledimo označeni planinski poti in po 5 minutah na desni strani v steni zagledamo Marijino kapelico. Pot nadaljujemo do razgledne točke, kjer se vidi naše izhodišče. Pot se še naprej vzpenja naravnost do lepe razgledne »skalce«, kjer je lep razgled nad vso dolino Gabernika in dobra točka za fotografiranje. Nadaljujemo v hrib in po cca. 15 minutah prispemo na vrh pečevja Galke. Priključi se nam pot iz Pečice. Tretjina poti je za nami.

Pot nadaljujemo naravnost v rahlem klancu po gozdnem grebenu, ki nas po cca. 200 metrih pripelje do križišča, kjer zavijemo desno na ravno pot (pot naravnost vodi na vrh manjšega hribčka). Nadaljujemo po lepo speljanem prečenju, kjer nas pričaka klopca z lepim razgledom. Po krajšem postanku nadaljujemo po lepo speljani poti in po cca. 20 minutah se pot razširi in nas pripelje iz gozda pri lovskem domu na Boču. Ob poti je več oznak gozdne učne poti. Nadaljujemo v smeri planinskega doma na Boču mimo zavarovanega rastišča Velikonočnice. Po cca. 15 minutah prispemo na planinski dom na Boču.
Od planinskega doma na Boču nadaljujemo pot naravnost po travniku skozi drevored do partizanskega spomenika nad domom. Pri spomeniku se usmerimo levo proti smrekovemu gozdu, kjer nas lepa potka pripelje do manjše lesene koče. Nad leseno kočo se pot razcepi naravnost in levo. Mi nadaljujemo naravnost in po nekaj metrih strmega vzpona pridemo na makadamsko cesto, kjer zavijemo levo. Sledimo cesti, kjer se nam z leve strani priključi pot iz Poljčan. Cesta se kmalu konča in začne se zadnji tretji del poti do vrha.

Po najprej strmem delu vijugaste poti prispemo do kažipota, kjer imamo za nadaljevanje dve možnosti. Leva pot na katero se usmerimo mi, se imenuje pot čez Balunjačo, desna pa strma (obe poti se višje združita). Pot čez Balunjačo nato v zmernem vzponu preči pobočja Boča do skalnih pečin, ki jih vidimo pred seboj. Pot nato s pomočjo varoval preči vznožje teh pečin. Prehod pod pečinami ni težaven je pa nekoliko izpostavljen padajočemu kamenju. Ob vznožju pečin pa lahko opazimo nekaj manjših votlin, ki popestrijo dan predvsem mlajšim planincem. Naprej se pot strmo vzpne in nas v nekaj minutah pripelje na mesto, kjer se naša in strma pot ponovno združita. Strmina poti nato postopoma popusti in pot nas pripelje na kolovoz, ki se zložno vzpenja ob vojaškem območju pod oddajnikom. Ko zapustimo bližino vojaškega območja sledi le še pet minut hoje po vršnem še vedno z gozdom poraščenem pobočju. Na vrhu pa se vzpon še ne konča. Pred seboj zagledamo 20 m visok razgledni stolp na katerega se po strmih stopnicah povzpnemo. Vzpon na vrh stolpa nas nagradi z lepim razgledom.

Vrnili se bomo po krožni položnejši poti. Od stolpa nadaljujemo naprej po poraščenem pobočju v nasprotni smeri, kot smo prišli gor oz. v smeri Donačke gore. Po 5 minutah hoje po grebenu se pot odcepi desno in po vijugasti poti se spustimo do planinskega doma na Boču. Od planinskega doma na Boču se usmerimo nazaj proti rastišču Velikonočnice, kjer pa zavijemo levo na makadamsko cesto oz. v smeri planinske koče Velikonočnice. Držimo se ceste, kjer na dveh razcepih zavijemo desno navzdol dokler ne pridemo do vodnega zajetja. Nadaljujemo po makadamski cesti, kjer po nekaj minutah prispemo do planinske koče Velikonočnica. Od Velikonočnice nadaljujemo 100 metrov naravnost po cesti in v prvem levem ovinku zavijemo desno v gozd po umetno narejenih stopnicah. Nadaljujemo spust po poti, ki nas mimo napol porušenega objekta pripelje do kapelice, kjer lahko pozvonimo in posedimo na klopci. Klopca nas razveseli z lepimi pogledi na pečevje Galke in okoliške griče in doline. Nadaljujemo navzdol ob robu travnika, kjer pridemo do razcepa in nadaljujemo naravnost do vikendov. Od vikendov se spustimo po cesti do križišča, kjer lahko nadaljujemo naravnost ali levo. Obe cesti nas pripeljeta na isto mesto, cesta naravnost je krajša. Mi nadaljujemo naravnost mimo vinogradov in se spustimo na dovozno cesto. Nadaljujemo po klancu navzdol do asfaltirane ceste, ki ji sledimo dokler ne pridemo do izhodišča, kjer smo parkirali vozilo.
zemljevid poti - Boč
Ob poti: Planinski doma na Boču (698m), Galke (610m), Rastišče Velikonočnice (642m), Planinska koča Velikonočnica (550m)
Priporočamo: podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Zgornji Gabernik - Boč1
Zgornji Gabernik - Boč2
Zgornji Gabernik - Boč3
Zgornji Gabernik - Boč4
Zgornji Gabernik - Boč5
Zgornji Gabernik - Boč6
Zgornji Gabernik - Boč7
Zgornji Gabernik - Boč8
Zgornji Gabernik - Boč9
Zgornji Gabernik - Boč10
Zgornji Gabernik - Boč11
Zgornji Gabernik - Boč12
Zgornji Gabernik - Boč13
Zgornji Gabernik - Boč14
Zgornji Gabernik - Boč15
Zgornji Gabernik - Boč16
Zgornji Gabernik - Boč17
Zgornji Gabernik - Boč18
Zgornji Gabernik - Boč19
Zgornji Gabernik - Boč20
Zgornji Gabernik - Boč21
Zgornji Gabernik - Boč22
Zgornji Gabernik - Boč23
Zgornji Gabernik - Boč24
Zgornji Gabernik - Boč25
Zgornji Gabernik - Boč26
Zgornji Gabernik - Boč27
Zgornji Gabernik - Boč28
Zgornji Gabernik - Boč29
Zgornji Gabernik - Boč30
Zgornji Gabernik - Boč31
Zgornji Gabernik - Boč32
Zgornji Gabernik - Boč33
Zgornji Gabernik - Boč34
Zgornji Gabernik - Boč35
Zgornji Gabernik - Boč36
Zgornji Gabernik - Boč37
Zgornji Gabernik - Boč38
Zgornji Gabernik - Boč39
Zgornji Gabernik - Boč40
Zgornji Gabernik - Boč41
Zgornji Gabernik - Boč42
Zgornji Gabernik - Boč43
Zgornji Gabernik - Boč44
Zgornji Gabernik - Boč45
Zgornji Gabernik - Boč46
Zgornji Gabernik - Boč47
Zgornji Gabernik - Boč48
Zgornji Gabernik - Boč49
Zgornji Gabernik - Boč50
Zgornji Gabernik - Boč51
Zgornji Gabernik - Boč52
Zgornji Gabernik - Boč53
Zgornji Gabernik - Boč54
Zgornji Gabernik - Boč55
Zgornji Gabernik - Boč56
Zgornji Gabernik - Boč57
Zgornji Gabernik - Boč58
Zgornji Gabernik - Boč59
Zgornji Gabernik - Boč60
Zgornji Gabernik - Boč61
Zgornji Gabernik - Boč62
Zgornji Gabernik - Boč63
Zgornji Gabernik - Boč64
Zgornji Gabernik - Boč65
Zgornji Gabernik - Boč66
Zgornji Gabernik - Boč67
Zgornji Gabernik - Boč68
Zgornji Gabernik - Boč69
Zgornji Gabernik - Boč70
Zgornji Gabernik - Boč71
Zgornji Gabernik - Boč72
Zgornji Gabernik - Boč73
Zgornji Gabernik - Boč74
Zgornji Gabernik - Boč75
Zgornji Gabernik - Boč76
Zgornji Gabernik - Boč77
Diskusija o izletu Zgornji Gabernik - Boč (čez Galke in Balunjačo - krožna pot)
bruny18. 01. 2014
Lep in širok opis poti...všečen je tudi prikaz, nekaj prvih fotk poti neposredno na izhodišče - vsekakor zanimivo. Je pa tudi nekaj drobnih nepravilnosti, ki pa na samo pot nimajo vpliva. Ob prihodu iz smeri Poljčane je pod Pečico takoj možno v križišču zaviti levo, to je pred podružnično cerkvijo Sv. Rozalije in preko Spodnjega v Zgornji Gabernik. Galke, vrh je višji, visok 658 metrov po podatkih na Geopediji. Višina 610 metrov je nekje pravilna za zaključek ožjega območja pečevja. Ob izhodu iz gozda, neposredno pred rastiščem velikonočnice seveda ni lovski dom ampak nekakšen bivak, brunarica lovcev – odličen kraj za mežikanje piknike predvsem. To je območje lovske družine Boč in imajo lovski dom v Zgornjem Gaberniku, ob planinski poti, katere začetek je nekoliko pod prevalom Pečica. Med fotkami 42 do 46 tudi, če se ne motim ni označena planinska pot ampak bližnjica. Uradna pot vodi za planinskim domom, nad letnim točilnim pultom -žarom...Vodni objekt nad kočo Velikonočnico ni zajetje ampak vodohran, ki omogoča uporabnikom stabilno vodno oskrbo/pritisk in uporabo hidrantov. Hvala za zanimiv opis, široko videnje opisanega področja Boča ob poti in pričakujem-o nove opise poti. Lp
jprim21. 01. 2014
Lepo, zanimivo, kar vlečejo macesni, ta pot načrt v prihodnosti, sva kar pogosto na Boču, sicer izhodišče v začetku gozda, pa po grebenu ... vedno narediva krožno.
Kaj pa izhodišče v Studenicah?

LP!
stipi6922. 03. 2014
Zelo lepa, predvsem vzpon tja mimo vikenda in preko pečevja, potka, ki jo bom sigurno še večkrat prehodil.

Pri turistični kmetiji Ogrizek se tudi da parkirati, če pri čudnem križišču ni prostora...

In pazite na tovornjake proti kamnolomu, cesta ni kaj prida široka nasmeh
Stamp30. 10. 2014
Odlično dokumenturano..
Pitanje samo - da li se u Planinskem domu Boč može dobiti grah (ili sl) ? Radi preko cijele godine ?
Hvala
firbec22. 02. 2015
Živjo, mene vleče, de bi šou gor v naslednjem vikendu, pa me zanima kako je v snežnih al pa precej razmočenih razmerah in pa seveda, če je dom odprt. Hvala za vsako informacijo in srečno nasmehzavijanje z očmi!
Luciano6717. 02. 2019
Pozdravljeni,
a bi mi kdo lahko opisal pot iz Boča, od planinskega doma, do Donačke gore?
Zelo rad bi prehodil omenjeno pot, pa nisem ravno siguren, če jo bom zadel.
Hvala vsem, ki mi boste pomagali.
Luciano6717. 02. 2019
Drugače pa, vzpon čez Galke mi je nekako najljubša smer na Boč. Hvala avtorju za slike in opis poti.
edelweiss9618. 02. 2019
Pot Boč-Donačka je zelo popularna in odlično markirana, tako da ni strahu, da bi se izgubil nasmeh Od planinskega doma na Boču nadaljuješ gor po cesti do vrha prelaza, kjer te table usmerijo proti Donački gori (cca. 5ur v eno smer). Nato samo slediš markacijam po široki makadamski cesti. Pomembnejše točke ob poti (za orientacijo): Lovski dom Gavez (LD Rogaška Slatina, Plešivec (822m), planota Ravnocerje, cerkev Sv. Marije na Ložnem, preval nad Stopercami, Rudijev dom na Donački gori nasmeh
Več info: klik
firbec26. 06. 2019
Živjo, prosim ali mi lahko kdo pove zakaj se mi na zemljevidu ne izrišejo poti posameznih tur, vrhov, variant vspona …?! Hvala in LP!
edelweiss9627. 06. 2019
Meni se poti izrišejo z rdečo črto, samo traja par sekund. Drugače pa ni nobene potrebe po zemljevidu. Pot je dobro označena, pa tudi avtor te poti jo je odlično opisal. S pomočjo fotografij se je nemogoče izgubiti.
frajer12. 07. 2019
Pot je trenutno od Planinskega doma do vrha ovirana zaradi polomljenega drevja. Senčna pot oz. pot od planinskega doma po desni strani je popolnoma neprehodna.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki