Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Borovje / Brinje - Borovje (grebenska pot)

Brinje - Borovje (grebenska pot)

Natisni
Izhodišče: Brinje (1040 m)
Širina/Dolžina: 46,4749°N 13,9566°E
Ime poti: grebenska pot
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot
Višinska razlika: 436 m
Višinska razlika po poti: 436 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 13.645
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 33
Število komentarjev: 13
Dostop do izhodišča:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Jesenice - zahod (Hrušica) ter z vožnjo nadaljujemo proti Kranjski Gori. Po približno 5 km vožnje od mesta, ko smo zapustili avtocesto, pa nas oznake za Dovje usmerijo desno. Zapeljemo se v omenjeni kraj, skozi katerega sledimo oznakam za Kepo in Dovško Babo. Že kmalu nad Dovjem se asfalt konča, nas pa cesta le kakih 100 m naprej pripelje na označeno križišče, kjer nas oznake za Kepo usmerijo ostro levo (naravnost Dovška Baba). Naprej se peljemo kar nekaj časa, pri tem pa "spregledamo" vsa manjša križišča. Višje prispemo na nekoliko večje križišče, kjer se v levo odcepi cesta proti rovtu Vrse, naravnost pa se nadaljuje cesta proti Erjavčevemu rovtu (oznake ob cesti za Kepo). Parkiramo na parkirišču ob omenjenem križišču, lahko pa z vožnjo tudi še nekaj časa nadaljujemo po levi cesti.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na levo cesto, katera se prične najprej zmerno vzpenjati, nato pa se povsem položi ter preči pobočja proti levi. Cesta, s katere se nam občasno odprejo lepi razgledi na Julijske Alpe, pa nas po približno 15 do 20 minutah pripelje do mesta, kjer bomo na desni strani opazili manjši možic, kjer se odcepi stezica, ki vodi na Borovje.
Tu nadaljujemo desno po omenjeni stezici (možno tudi naravnost čez rovt Vrse) le ta pa se sprva strmo vzpne, nato pa preide v praprot, kjer se počasi prične izgubljati, višje pa se priključi gozdni vlaki kateri sledimo v desno. Ko se pobočje položi, zavijemo nekoliko v levo ter se vzpnemo do bližnjega studenčka (korito z vodo), nad katerim hitro prispemo do manjšega, sprva še neizrazitega grebena (do sem lahko tudi čez rovt Vrse).
Ko stopimo na greben postane steza vidnejša ter postopoma vse bolj strma. Pot naprej se nadaljuje po občasno rahlo izpostavljenem grebenu (predvsem v mokrem in snegu je potreba večja previdnost), s katere se nam sem ter tja odpirajo lepi razgledi. Pot naprej nas vodi mimo klopce, nato pa nas oznake za Borovje (na tabli do križa), usmerijo levo na pobočje, preko katerega se pričnemo strmo vzpenjati. Precej strma pot, ki poteka skozi gozd, se višje postopoma položi ter zavije rahlo v desno. Tu se nam z leve priključi pot od sedla med Planico in Borovjem, mi pa nadaljujemo desno ter nekaj časa prečimo proti desni. Po krajšem prečenju stopimo iz gozda v bolj kamnit svet, preko katerega se čez rahlo izpostavljeno pobočje povzpnemo do križa na Borovju.
zemljevid poti - Borovje
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Planica (1 h)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Brinje - Borovje1
Brinje - Borovje2
Brinje - Borovje3
Brinje - Borovje4
Brinje - Borovje5
Brinje - Borovje6
Brinje - Borovje7
Brinje - Borovje8
Brinje - Borovje9
Brinje - Borovje10
Brinje - Borovje11
Brinje - Borovje12
Brinje - Borovje13
Brinje - Borovje14
Brinje - Borovje15
Brinje - Borovje16
Brinje - Borovje17
Brinje - Borovje18
Brinje - Borovje19
Brinje - Borovje20
Brinje - Borovje21
Brinje - Borovje22
Brinje - Borovje23
Brinje - Borovje24
Brinje - Borovje25
Brinje - Borovje26
Brinje - Borovje27
Brinje - Borovje28
Brinje - Borovje29
Brinje - Borovje30
Brinje - Borovje31
Brinje - Borovje32
Brinje - Borovje33
Diskusija o izletu Brinje - Borovje (grebenska pot)
heinz8. 05. 2009
Lep izlet s čudovitim razgledom na cilju!
Dostop oz. pot pa niti ni tako nedolžno lahka, saj sem si predstavljal, kako bi se v mokrem človek lahko "dričal" po neštetih koreninah v že skoraj ekstremno strmem zahodnem, gozdnem pobočju. (No ja, da ne bom koga prestrašil),zadeva je v celoti o.k. Edino za velike skupine bi bilo malce nerodno, saj na vrhu ni prav dosti prostora.
Za tiste ki gredo prvič (kot jaz) je izlet orientacijsko nekoliko težaven, saj je težko vedeti kje so Brinje (tretje "križišče" treh gozd.cest;-kar visoko nad Dovjem),pa kateri obeh kolovozov na ovinku je pravi (drugi),kako do grebenske poti na drugi strani travnika (sam sem zašel na pot ki pelje navzdol.Pravilno je- za smereko z mizo in klopmi v gozd cca 20 m, nato levo v klanec do grebena oz. roba).
Kot sem izvedel od domačinov, naj bi se na Borov(l)je prišlo tudi po desni (naravnost) cesti v Brinjah, kjer se gre na Kepo. Menda je tu še bolj zanimiva in lepša pot. Gremo drugič.
grega_p5. 09. 2009
Najprej bi rad malce podvomil o tem opisu ali pa ga preprosto ne razumem najbolje..
S planine Vrse se usmerimo proti severu, ne proti jugu, kjer je treba ob potoku poiskati stezico, ki pa je trenutno na določenih mestih prekrita z podrtim drevjem. Višje (pred sedlom) je bolj izrazita.
Prav tako se usmerimo desno navzgor na greben (proti vzhodu), ne pa na levo (?)...

Se strinjam s Heinzom glede orentacije, najbolj je vzeti zemljevid.
Če greste v mokrem (kot jaz) pa le popazite na vršnem delu, sicer ni težko a previdnost je mati modrosti.
Ob razgledu je pa itak vse pozabljeno.
Srečno!
heinz6. 09. 2009
Mišljeno je takole: ko prideš v rovt Vrse in tam zagledaš (se ji približaš) kočo oz vikendico z 8. fotografije (pri Hartman), se usmeriš nekoliko nazaj proti jugu in poiščeš grebensko pot, ki se v smeri levo vzpenja proti cilju.
Namesto proti jugu-dobesedno, bi bilo bolj natančno reči JV, za še nekoliko boljšo orientacijo pa predlagam, da se od koče usmerimo desno proti klopci z mizo, ki se nahaja v bližini pod smerko, od tam pa nadaljujemo v isti smeri proti gozdu. Ko stopimo vanj je le še nekaj korakov do grebena, po katerem levo navzgor poteka pot.
grega p -imam občutek, da si jo ubral v drugo smer (a vseeno prišel na cilj).
grega_p6. 09. 2009
Kot kaže bo res tako, upošteval sem na zemljevidu vrisano pot ob potoku do grebena med Planico in Borovjem...

(Od hiš na planini nadaljujemo naravnost po dolini navzgor. Pot nas hitro pripelje v gozd, kjer se stezica nadaljuje po desni strani hudournika. Sprva zložna stezica se začne strmeje vzpenjati in nas po 20 minutah pripelje na sedelce med Planico in Borovjem)

Nič ne de, še ena možnost več...
ben30. 05. 2010
No, danes je bil ravno en tak dan, da pred dežjem ujamem še nekaj suhega pa sem poskusil ti vajini dve varianti, pa vendarle malo drugače. Priznam, da sem pred leti že šaril po Borovjah in mi je zato ostal v spominu en možic na cesti v Brinjah še preden prideš na rovt Vrse. In glej ta možic še vedno stoji tam in tu jo tudi jaz potegnem navzgor. Mestoma slabše vidna potka se kar da slediti do mesta kjer so gozdarji podirali drevje, tu se pa popolnoma izgubi, vendar z malo intuicije jo kmalu najdem in že sem pred klopco na rovtu. Tu po grebenu strmo (ma je kar strmo eek ) ampak brez problemov. Na vrhu žal megla, tako da od vidljivosti bolj malo, se pa odločim da grem pogledat še na Planico. Torej z vrha malo nazaj in ob prvi priliki desno navzdol brez večjih težav na sedlo Šija, ki je kar pomembno križišče. Tu je gor prišel grega p, jaz dol z Borovja, naravnost gremo lahko po poti čez Kurjeke na Kepo (zgornji del brezpotje), ali pa levo navzgor na Planico 1508m. Sama pot tu gori je manj strma kot na Borovje, ampak kar simpatična, lahko sledljiva in tudi brez posebnih težav. Škoda samo ker je bila tudi tu megla in zato s pogledi v dolino ni bilo nič. Zanimivo je da je na vrhu vpisna knjiga z leta 2008, vpisov pa samo par strani. Sledi povratek na sedlo Šija tu pa ob potoku navzdol po slabi stezi preko precej podrtih dreves do rovta Vrse in po cesti do avta. Luštna, kratka tura, ki pa me je na koncu še malo oprala ampak kaj čemo...

LP B
Parkeljc7. 06. 2010
Zares prekrasni razgledi na vso zg. savsko dolino, Alpe in Karavanke z bližnjo Kepo. Škoda, da ni pot označena, ker lahko mimogrede zaideš (kot jaz, heh). Lepo
Parkeljc14. 01. 2011
Zaradi zasnežene in poledenele ceste je bilo danes treba avto pustit nekaj sto m nižje. Saj tu, če bi bila cesta kopna se ne bi dalo peljati več kot kakih 500 m zaradi zemeljskih plazov, ki so se sprožili čez cesto.
Pot je zadnjih 200m višinske zares pasje strma. Od Hartmana je pot po grebenu nekaj časa lepa in suha, nato pa je treba preiti v grapo in gaziti do 30 cm južnega snega. Tik pod vrhom je pot pokrita s snegom in nevarna za zdrs. Opoldan je bilo za ta letni čas zares voče.
Jure71117. 07. 2013
Danes sem skočil na vrh, pot je razmeroma kratka, bi pa opozoril da je težko sledljiva zaradi listja na poti
ljubitelj gora30. 12. 2013
V nedeljo po manj zahtevnem vrhu v Julijskih Alpah se odpravim še na Borovlje, začnem malo nad Dovjem na križišču, kjer sta oznaki za Kepo in Babo. Prečkam travnik, gozd in višje po cesti, ki pelje mimo možica od tam po lovski stezi do idiličnih hišic in po grebenski na vrh. Sestopim po drugi poti in ponovno pridem do hišic ter nazaj do izhodišča. Slike: https://plus.google.com/photos/114400986607884783562/albums/5962477224913969809?sort=1
ljubitelj gora25. 05. 2014
Ponovno na Borovju pri spusti na sedlce grem še na vrh Planica, sledljiva pot in še kar naprej na vrh Na Šiji, ta vrh je poraščen, potem se vrnem po svoje do gozdne poti in nazaj do izhodišča. Te vrhove v večini obiskujejo domačini vsaj sodeč po vpisni knjigi.
aditaker27. 07. 2018
Jaz bi pa samo vprasal ce je na vrhu Borovja tudi Žig?
bumbi27. 07. 2018
Bil je; če je zdaj, ne vem povedati.
Majdag25. 10. 2018
.. . Ni ravno po opisu, že na začetku sem zgrešila pravo stezico. V gozdu se je drevje že otreslo listja. Stezica v prehodu z grebena se ne vidi. Prečenje strmega pobočja, če ne veš kje poteka pot, je nevarno za zdrs. Na vrhu pa čudoviti razgledi. Žig in vpisna knjiga sta na vrhu.nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2018/10/borovje-lep-razglednik-nad-dovjem.html
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki