Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Stegovnik / Dom pod Storžičem - Stegovnik (vzhodna pot)

Dom pod Storžičem - Stegovnik (vzhodna pot)

Natisni
Izhodišče: Dom pod Storžičem (1123 m)
Širina/Dolžina: 46,3586°N 14,3906°E
Ime poti: vzhodna pot
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 569 m
Višinska razlika po poti: 800 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 10.938
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 44
Število komentarjev: 8
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj. S te ceste pa pred črpalko zavijemo desno v Tržič. Cesti sledimo naprej skozi Tržič in na drugi strani Tržiča zavijemo desno proti Lomu pod Storžičem. Tej cesti naprej sledimo proti oznakam dom pod Storžičem. Parkiramo na parkirišču nekaj metrov pred planinskim domom.
Opis poti:
S parkirišča pred domom se usmerimo na cesto, ki gre levo v smeri Javorniškega sedla in planine Javornik. Cesta se po približno 20 minutah hoje spremeni v kolovoz. Tu lahko nadaljujemo po markirani peš poti, ki pa je precej opuščena ali pa po kolovozu. Priporočam hojo po kolovozu saj je tudi orientacijsko lažja pa čeprav ni markirana. Kolovozu, ki se kar strmo vzpenja sledimo skozi gozd do Javorniškega sedla, kjer je razpotje.
Nadaljujemo rahlo levo v smeri Stegovnika in Močnikovega sedla (ostro levo planina Javornik, desno Storžič) po kolovozu, ki preči vzhodna pobočja predvrha Ženiklovca. Po nekaj minutah prečne hoje se kolovoz priključi drugemu nekoliko širšemu kolovozu, kjer nadaljujemo naravnost (rahlo desno) zmerno navzdol. Kolovoz se hitro zravna in pot nas mimo propadajočega korita z vodo pripelje na razgledno travnato pobočje, kjer naletimo na orientacijsko zanko. Pri smerokazu, ki je pogosto podrt zapustimo kolovoz in nadaljujemo levo po travnatem pobočju navzgor. Po krajšem vzponu pot zavije desno in se nadaljuje skozi smrekov gozd. Planinska steza pa se že po nekaj minutah nadaljnje hoje razširi v kolovoz, kateremu nato sledimo kar nekaj časa (markacije na tem delu so redke in obledele). Čez čas se kolovoz ponovno spremeni v peš pot, ki nas skozi gozd pripelje na južna pobočja Malega Javornika. Občasno precej razgledna pot pa se hitro vrne v gozd, kjer z južnih pobočij preide na vzhodna. Pot, ki se naprej po večini rahlo spušča pa nas čez čas pripelje do prevala med Malim Javornikom in Stegovnikom, kjer je tudi razpotje.
Nadaljujemo levo v smeri Stegovnika (naravnost Mačensko sedlo) po poti, ki preči pas visoke trave. Pot naprej se začne rahlo spuščati in nas v nekaj minutah pripelje na vzporedno pot, ki pa poteka po zahodnih pobočjih Ženiklovca in Malega Javornika. Tu nadaljujemo desno (levo planina Javornik) in pot nas v nekaj korakih pripelje do okna v Stegovniku. S pomočjo jeklenice se povzpnemo do prvega okna sredi katerega se nam odpre prehod levo prek lestve navzdol. Okno se nato zoži (pazi glavo) in pot nas pripelje na drugi stran stranskega grebena. Na drugi strani okna pa se pot začne strmeje vzpenjati in nas v ključih pripelje na greben Stegovnika. Sledi še 10 minut hoje po razglednem grebenu. V snegu je greben nevaren za zdrs.
Sestopimo lahko po zahodni poti.
zemljevid poti - Stegovnik
Ob poti: Javorniški preval (1465m), Okno v Stegovniku (1460m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Dom pod Storžičem - Stegovnik1
Dom pod Storžičem - Stegovnik2
Dom pod Storžičem - Stegovnik3
Dom pod Storžičem - Stegovnik4
Dom pod Storžičem - Stegovnik5
Dom pod Storžičem - Stegovnik6
Dom pod Storžičem - Stegovnik7
Dom pod Storžičem - Stegovnik8
Dom pod Storžičem - Stegovnik9
Dom pod Storžičem - Stegovnik10
Dom pod Storžičem - Stegovnik11
Dom pod Storžičem - Stegovnik12
Dom pod Storžičem - Stegovnik13
Dom pod Storžičem - Stegovnik14
Dom pod Storžičem - Stegovnik15
Dom pod Storžičem - Stegovnik16
Dom pod Storžičem - Stegovnik17
Dom pod Storžičem - Stegovnik18
Dom pod Storžičem - Stegovnik19
Dom pod Storžičem - Stegovnik20
Dom pod Storžičem - Stegovnik21
Dom pod Storžičem - Stegovnik22
Dom pod Storžičem - Stegovnik23
Dom pod Storžičem - Stegovnik24
Dom pod Storžičem - Stegovnik25
Dom pod Storžičem - Stegovnik26
Dom pod Storžičem - Stegovnik27
Dom pod Storžičem - Stegovnik28
Dom pod Storžičem - Stegovnik29
Dom pod Storžičem - Stegovnik30
Dom pod Storžičem - Stegovnik31
Dom pod Storžičem - Stegovnik32
Dom pod Storžičem - Stegovnik33
Dom pod Storžičem - Stegovnik34
Dom pod Storžičem - Stegovnik35
Dom pod Storžičem - Stegovnik36
Dom pod Storžičem - Stegovnik37
Dom pod Storžičem - Stegovnik38
Dom pod Storžičem - Stegovnik39
Dom pod Storžičem - Stegovnik40
Dom pod Storžičem - Stegovnik41
Dom pod Storžičem - Stegovnik42
Dom pod Storžičem - Stegovnik43
Dom pod Storžičem - Stegovnik44
Diskusija o izletu Dom pod Storžičem - Stegovnik (vzhodna pot)
asde14. 03. 2011
Zdravo,
v soboto, 12.03.2011 sva se odpravila na Stegovnik. Začetek poti Dom pod Storžičem, čez Javorniško sedlo, naprej pod M. Javornik.
Snega v senčnih legah do 30cm, drugod 5-10cm.
Sam Stegovnik je povsem kopen, vendar poti na vrh nisva našla, markacije so očitno na tleh, pokrite s snegom. Pot je sicer zelo težko sledljiva, malce kritike za PD Tržič in markaciste.
Tinca52. 04. 2011
Na vzhodni in zahodni poti na Stegovnik je še nekaj snega v osojnih legah. Oznake je treba kar spremljati, da se ne ujameš v orientacijsko zanko nasmeh. Drugače pa razgledna, ne preveč zahtevna pot (višinska razlika).
UB7711. 05. 2014
Pozdravljeni,
če je kdo nedavno hodil tam, zanima me stanje oziroma prehodnost poti od Javorniškega sedla do Okna.

No, za enega vem da je hodil, ker sva se srečala pod Malim Javornikom. nasmeh
keti110. 07. 2018
Živjo, v nedeljo 8.7. sem bila na Stegovniku, vzpon od Dola pod Pl. Javornik po označeni poti po zahodnih pobočjih Javornikov skozi okno, pot v redu, oznake dobre. Sestopila sem na preval Pri lojtri, od tam pa v smeri Javorniškega prevala preko vzhodnih pobočij Stegovnika in Javornikov. Ta prečna pot je zelo problematična, čeprav je na kartah označena kot lahka markirana. Oznake so res kar dobre in pogoste, je pa pot očitno zelo malo obiskana, precej zaraščena, podrtih je čeznjo ogromno velikih dreves, kjer obvozi povsod niso možni ali varni, ker je pobočje strmo, večkrat je treba plezat čez podrte smreke skozi gosto in ostro vejevje, se plazit spodaj...skratka problematična pot. Tudi orientacijsko marsikje ne veš točno, kam, pa sem vajena tudi neoznačenega sveta in brezpotja. Mislim, da bi jo morali markacisti (najbrž PD Tržič?) očistiti ali pa zapreti oz. vsaj postaviti opozorilne table, da je zaradi podrtih dreves mestoma težko prehodna. Najbolj problematičen je del pod Stegovnikom, to je cca 1 uro hoje.
Lep pozdrav in srečno!
djimuzl10. 07. 2018
Keti1, o ovirah na poti lahko javiš PZS - poskodbe.poti@pzs.si - ta bo obvestila ustrezno PD. Tudi kakšna fotografija ne škodi.
keti110. 07. 2018
Hvala za nasvet! Lp
VanSims4. 05. 2020
Pot je sedaj sicer očitno že očiščena saj večjih problemov s kakimi podrtimi drevesi ni bilo. Markirana pa je še vedno mestoma dokaj slabo. Vsaj v povratku se da nekako (z mslo detektiva) poloviti markacije. Tudi opis je pomankljiv ali pa že zastarel glede na razmere na terenu.
alči2. 08. 2022 23:30:57
1. avgusta 22 je bila pot pod Stegovnikom (od Malega Javornika po označeni pot pod Stegovnikom) težko prehodna zaradi podrtih smrek, izruvanih s koreninami (na vzhodnem delu označene poti pod Stegovnikom).
Spregledal sem markacijo pod Malim Javornikom in se povzpel na vrh Malega Javorika (razgled 360 stopinj) ter po najbližji poti do vznožja Stegovnika. Od tam sem hodil predvsem nad melišči. Na markirano pot sem prišel na zadnji tretjini poti pod Stegovnikom. Na tem delu je res veliko izruvanih smrek, ki ležijo po poti, tudi na strmem terenu.
Stegovnik je vedno nepozaben.
Pot po grebenu Stegovnika je krasna, vedna vsega truda. Lep detajl je prehod skozi skalo ob spustu z gore v smeri planine Javornik. Pot do planine Javornik in naprej do Javorniškega sedla ni problematična, čeprav so markacije redke.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki