Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Hruški vrh / Hrušica - Hruški vrh (čez Češnjevec in Hruško planino)

Hrušica - Hruški vrh (čez Češnjevec in Hruško planino)

Natisni
Izhodišče: Hrušica (610 m)
Ime poti: čez Češnjevec in Hruško planino
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 1166 m
Višinska razlika po poti: 1166 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1 : 50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: heinz
Ogledov: 2.727
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 54
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - predor Karavanke, se usmerimo na zadnji izvoz Hrušica, ter zavijemo desno, nazaj proti Jesenicam. Po 200 m vožnje pridemo v križišče, kjer zavijemo na levo cesto v klanec, ki vodi skozi desni ovinek. Vrh klanca zopet naletimo na križišče, kjer ravno tako izberemo levo smer. Po nadaljnjih 100 m vožnje zavijemo na desno stransko cesto, po kateri se v smeri desno pripeljemo do velikega parkirišča pred zgradbo Krajevne skupnosti Hrušica.
Opis poti:
Od izhodišča krenemo v smeri vzhod, mimo zgradbe KS, ter takoj naletimo na železnico in železniški predor Karavanke. Na levi strani predora, izza stanovanjske zgradbe poiščemo potko, ki nas privede nad železniški predor, ter nadaljujemo mimo vojaškega bunkerja do makadamske ceste. Zavijemo desno in hodimo po tej cesti 200 m, do prvih hiš na naši levi. Tu opazimo dve poti, ki vodita skrajno levo, ter izberemo višjo - vlako, ki vodi v gozd, ob kateri stoji rumena tabla. Pot (široka, delno kamnita vlaka) se zmerno do strmeje, ter vijugasto vzpenja v smeri severozahod. Čez nekaj časa naletimo na prvo pomembno razpotje, kjer nadaljujemo po levi vlaki. Ko se pot za kratek čas položi, naletimo na leseno lopo, pot pa se znova vzpne skozi pretežno bukov gozd. Strmina drugič popusti, pot pa nas pripelje v bližino soteske potoka Dobršnik, kjer lahko slišimo šumenje slapov. Kmalu zatem nas pot na kratko pripelje iz gozda mimo svisli na levi in senožeti na desni. Takoj zatem naletimo še na staro zidano stajo, mimo katere gremo po desni. Malce višje se pot še enkrat približa soteski, nakar, ko se ji nekoliko umakne, naletimo na še drugo pomembnejše razpotje. Tu znova izberemo levo, ter nadaljujemo skozi bukov gozd, kjer se nam zmerno vzpenjajoča in občasno položna pot, ki drži v levo nekoliko izgublja, vendar jo zlahka prepoznamo po značilni kamniti podlagi. Po zmernem vzponu pot zatem prične zavijati v desno, nekoliko višje pa se izteče na cesti, na Rogarjevem rovtu. Cesto prečkamo in stopimo na kolovoz, ki vodi čez travnik, v klanček proti severu. Ta nas hitro pripelje v gozd, kjer se prične zmerno do strmeje vzpenjati. Ko pot zavije nekoliko desno in se razcepi, nadaljujemo po desni, mimo zapornice, nekoliko strmeje v klanec. Pot vse bolj dobiva videz urejene gozdne ceste. Po nekaj ovinkih strmina postopno prične popuščati in ko se nam na desni odpre pogled proti sedlu Rožca, ter Kleku, se gozdna cesta dokončno položi. Čez kratek čas se pot ponovno le nekoliko vzpne, kmalu zatem pa že naletimo na ogrado z vrati oz. zapornico. Vstopimo na planino, kjer najprej ugledamo Hruški vrh, pot pa nas skozi nekaj ovinkov, po prečkanju potočka in zadnjem rahlem vzponu pripelje do planšarske koče na Hruški planini. Na steni, pred vhodom v kočo, bomo naleteli na pritrjeno vpisno skrinjico.
Pot nadaljujemo izza koče v smeri severozahod, proti z macesni poraslem delu južnega pobočja Hruškega vrha. Ko se čez nekoliko močvirnat teren povzpnemo proti omenjenim macesnom, naletimo na ostanke poti, ki se v ključih vzpenja še naprej v smeri nekoliko v levo, proti rušnatem grebenu Črničje z višino 1610 (imena ni na zemljevidih). V bližini vrha dolinice med pobočjem Hruškega vrha in omenjenim grebenom večkrat prekinjena pot zavije levo k pašni ograji. Slednjo prestopimo, ter nadaljujemo ostro desno po slabše vidni poti, strmo v klanec (naravnost pot proti planini Dovška Rožca). Sledi pribl. 15 min. strmega vzpona po travnatem terenu (pri sestopu v mokrem nevarnost zdrsa) ob obeh straneh pašne ograje. Ko strmina popusti in smo prečkali planinsko pot (Via Alpina), prispemo do "Izidorjevega znamenja" na vrhu Hruškega vrha, od koder nadaljujemo le še nekaj metrov v desno, do klopce z žigom in vpisno knjigo.
zemljevid poti - Hruški vrh
Ob poti: Hruška planina (1378m)
Priporočamo: podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Hrušica - Hruški vrh1
Hrušica - Hruški vrh2
Hrušica - Hruški vrh3
Hrušica - Hruški vrh4
Hrušica - Hruški vrh5
Hrušica - Hruški vrh6
Hrušica - Hruški vrh7
Hrušica - Hruški vrh8
Hrušica - Hruški vrh9
Hrušica - Hruški vrh10
Hrušica - Hruški vrh11
Hrušica - Hruški vrh12
Hrušica - Hruški vrh13
Hrušica - Hruški vrh14
Hrušica - Hruški vrh15
Hrušica - Hruški vrh16
Hrušica - Hruški vrh17
Hrušica - Hruški vrh18
Hrušica - Hruški vrh19
Hrušica - Hruški vrh20
Hrušica - Hruški vrh21
Hrušica - Hruški vrh22
Hrušica - Hruški vrh23
Hrušica - Hruški vrh24
Hrušica - Hruški vrh25
Hrušica - Hruški vrh26
Hrušica - Hruški vrh27
Hrušica - Hruški vrh28
Hrušica - Hruški vrh29
Hrušica - Hruški vrh30
Hrušica - Hruški vrh31
Hrušica - Hruški vrh32
Hrušica - Hruški vrh33
Hrušica - Hruški vrh34
Hrušica - Hruški vrh35
Hrušica - Hruški vrh36
Hrušica - Hruški vrh37
Hrušica - Hruški vrh38
Hrušica - Hruški vrh39
Hrušica - Hruški vrh40
Hrušica - Hruški vrh41
Hrušica - Hruški vrh42
Hrušica - Hruški vrh43
Hrušica - Hruški vrh44
Hrušica - Hruški vrh45
Hrušica - Hruški vrh46
Hrušica - Hruški vrh47
Hrušica - Hruški vrh48
Hrušica - Hruški vrh49
Hrušica - Hruški vrh50
Hrušica - Hruški vrh51
Hrušica - Hruški vrh52
Hrušica - Hruški vrh53
Hrušica - Hruški vrh54
Diskusija o izletu Hrušica - Hruški vrh (čez Češnjevec in Hruško planino)
Jusk3. 06. 2020
Na Hruški planini in višje na Rožci pa Hruškem vrhu polno raznega pisanega cvetja,tudi narcis je še nekaj na Rožci. To pot nisem prehodil čisto po tem opisu,ampak sem šel čez Rožco na vrh. Lepo,mirno,brez ljudi,vsaj danes je bilo takonasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki