Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Košutnikov turn / Pod Krnico - Košutnikov turn (vzhodna pot)

Pod Krnico - Košutnikov turn (vzhodna pot)

Natisni
Izhodišče: Pod Krnico (1250 m)
Širina/Dolžina: 46,4346°N 14,4083°E
Ime poti: vzhodna pot
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 883 m
Višinska razlika po poti: 883 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 51.127
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 39
Število komentarjev: 26
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj. S te ceste pa pred črpalko zavijemo desno v Tržič. Cesta nas nato hitro pripelje v Tržič, mi pa ji naprej sledimo v smeri vasi Jelendol in Medvodje. V vasi Medvodje zavijemo levo proti Košuti na gozdno cesto kateri sledimo do križišča pri Košutniku (hiša) približno na 1000m. Tu gremo desno in se peljemo do parkirišča pri manjšem kamnolomu.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na kolovoz, ki se odcepi levo od ceste. Kolovoz gre v gozd in se zmerno vzpenja, pri tem pa najprej preči manjši in nato večji potoček. Kolovoz, ki ima nekaj bližnjic naredi nekaj ovinkov in nas po dobrih 15 minutah pripelje na pašnike planine Spodnja Dolga njiva.
Po kratki hoji po planini pa nas pot pripelje do razpotja, kjer so smerokazi. Usmerimo se desno v smeri poti Košutnikov turn vzhodni pristop. Zložna pot nas po nekaj deset korakih hoje pripelje do pastirske koče na planini Spodnja Dolga njiva.
Naprej nadaljujemo po planini navzgor sredi katere poteka široka kolovozna pot, ki nas po dobrih 15 minutah hoje pripelje iz gozda na planino Zgornja Dolga njiva.
Strmina poti, ki je bila do sedaj zmerna popusti in pot nas po lepem travnatem svetu kmalu pripelje na razpotje. Oznake za Košutnikov turn nas usmerijo levo navzgor po sprva nevidni stezici. Ko pa se približamo rušju kmalu opazimo lepo široko stezico, ki se obrne proti levi in v rahlem vzponu preči južna pobočja Košute. Na tem delu poti previdno gledamo pod noge, saj je tu okoli polno kač. Pot nato preči pašno ograjo in se še nekaj časa zložno vzpenja med rušjem in redkim gozdom. Sledi rahlo izpostavljeno prečenje grape, nato pa se pot začne strmeje vzpenjati po travnatih pobočjih obdanih z redkim gozdom. Med vzponom lahko na desni strani opazujemo skalnate stebre južnih ostenij Košute. Pot, ki se vse strmeje vzpenja nas nato pripelje na stranski grebenček Košute, katerega pa pot samo preči in naprej preide v zelo strma pobočja. Pot v rahlem vzponu preči zelo strma in v mokrem za zdrs nevarna pobočja. Po približno desetih minutah hoje strmina pobočij popusti in pot nas pripelje na naslednji stranski greben Košute. Tu pot zavije desno strmo navzgor in nas nato pripelje na mejni greben. Tu opazimo grapo, kjer se nam priključi opuščena pot iz Avstrije.
Pot tu zavije rahlo levo in se nato vzpenja ob grapi navzgor. Pot, ki pa je še naprej precej strma pa nas nato po vršnih travnatih pobočjih kmalu pripelje na razgleden vrh.
zemljevid poti - Košutnikov turn
Ob poti: Planina Spodnja Dolga njiva (1400m), Planina Zgornja Dolga njiva (1580m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Pod Krnico - Košutnikov turn1
Pod Krnico - Košutnikov turn2
Pod Krnico - Košutnikov turn3
Pod Krnico - Košutnikov turn4
Pod Krnico - Košutnikov turn5
Pod Krnico - Košutnikov turn6
Pod Krnico - Košutnikov turn7
Pod Krnico - Košutnikov turn8
Pod Krnico - Košutnikov turn9
Pod Krnico - Košutnikov turn10
Pod Krnico - Košutnikov turn11
Pod Krnico - Košutnikov turn12
Pod Krnico - Košutnikov turn13
Pod Krnico - Košutnikov turn14
Pod Krnico - Košutnikov turn15
Pod Krnico - Košutnikov turn16
Pod Krnico - Košutnikov turn17
Pod Krnico - Košutnikov turn18
Pod Krnico - Košutnikov turn19
Pod Krnico - Košutnikov turn20
Pod Krnico - Košutnikov turn21
Pod Krnico - Košutnikov turn22
Pod Krnico - Košutnikov turn23
Pod Krnico - Košutnikov turn24
Pod Krnico - Košutnikov turn25
Pod Krnico - Košutnikov turn26
Pod Krnico - Košutnikov turn27
Pod Krnico - Košutnikov turn28
Pod Krnico - Košutnikov turn29
Pod Krnico - Košutnikov turn30
Pod Krnico - Košutnikov turn31
Pod Krnico - Košutnikov turn32
Pod Krnico - Košutnikov turn33
Pod Krnico - Košutnikov turn34
Pod Krnico - Košutnikov turn35
Pod Krnico - Košutnikov turn36
Pod Krnico - Košutnikov turn37
Pod Krnico - Košutnikov turn38
Pod Krnico - Košutnikov turn39
Diskusija o izletu Pod Krnico - Košutnikov turn (vzhodna pot)
Gost6. 10. 2007
Morda kdo ve, v kakšnem stanju je cesta do parkirišča pri kamnolomu?
Hvala in lp, Ljubica
Gost9. 10. 2007
Cesta je prevozna. Ravno danes, ko sem šel na Košutnikov turn, so jo urejali. Pa srečno.
lepenatka17. 06. 2009
Živjo, v nedeljo sem na poti z Dolge njive,upam, da že ne prej,izgubila navojni del ,ki se privije nad konico palice(palica Gabel).Sem že iskala po trgovinah v našem koncu, pa nič dobila. Mi mogoče lahko kdo svetuje,kje lahko najdem kak tak"rezevni" del?
Hvala.


gorska koza17. 06. 2009
Lepenatka- na spodnjem naslovu dobiš vse. So izredno prijazni in ustrežlivi. Obrni se na g. Uroša.

http://www.tehnomat.si/sl.php?page=dodatki
lepenatka17. 06. 2009
Najlepša hvala za informacijo.
Še veliko užitkov v hribih ti želim.
Ajda_Zitnik28. 11. 2011
Pot sem prehodila včeraj. Pot je bila suha, mogoče bi dodala samo to, da je izpostavljena in ni primerna za vrtoglave.
5Xum23. 09. 2012
Katera od variant je boljša, po vzhodni gor in zahodni dol ali obratno? Raje bi šel gor po malo težji, dol pa po malo lažji...
Janiel7423. 09. 2012
Včeraj naredil krog...gor po zahodni, dol po vzhodni...to je boljša varianta
Lunca23. 09. 2012
Zahodna je, mislim da, malo krajša, s tega vidika, da štartaš na začetku same planine. Precejšen del poti se vzpenjaš v ključih, vrh zagledaš, ko si že krepko čez polovico. Je malce bolj strma in zahtevna od vzhodne. Vzhodna gre iz zgornjega dela planine, v začetku po travniku, nato skozi ruševje (poleti prava peč), nato pa tudi po strmih travah, vrh je večino poti na vidiku... Osebno grem raje po zahodni gor in vzhodni dol. Je pa dejstvo, da oba zahtevata prec precej previdnosti, saj Košuta poleg čudovitih razgledov ponuja tudi veličastne prepade..
Jure7112. 07. 2013
Na začetku poti ko zaviješ levo na planini zg. dolga njiva so se borovci že močno zarasli na poti , desno stran sem imal čist premočeno od rose na iglicah. Drugače pa pot priporočam je zelo razgibana in razgledna
navdušena2. 08. 2015
Je bil letos kdo po tej poti na Košutnikovem turnu? Kakšna je pot - cesta do izhodišča?
tinky2. 08. 2015
Poglej na trenutne razmere.Cesta ja v dokaj dobrem stanju.
navdušena22. 08. 2016
Kakšna je letos cesta do izhodišča? Je samo za visoke avtomobile (terence) ali je možno tudi z običajnim osebnim avtom (Corsa)?
Grenaleva22. 08. 2016
Pred dobrim mesecem je bila cesta v dobrem stanju tudi za manjša vozila, tako da gre do izhodišča brez problema.
Deniss10. 09. 2016
Na Zgornji Dolgi Njivi ni nobenega smerokaza za odcep na Turn in tako je nemogoče poiskat začetek te vzodne poti,sploh če je kdo prvič tam in neve kje sploh začet iskat. Jaz sem že prišel do odcepa za Tolsto Košuto in se,ker nisem več vedel kam,vrnil do planšarije in šel gor po zahodni in se vrnil po tej vzhodni...in zdaj vem kje je treba it...nasmeh Hvala krivcu,da teh oznak več ni,za mojo jutranjo "jezo" in uro hoje več...
slimat10. 09. 2016
Tudi jaz sedajle gledam kam in kako čeprav sem Tržičanka a vrha še nisem osvojila, torej po zahodni gor in po vzhodni dol bo OK?? Deniss hvala za komentar, sedaj mi je vse jasno
nasmeh
koroški jože22. 10. 2017
DENISS je že 10.9.2016 napisal, da ni oznake oz. smerokaza za odcep na Turn. Lepo zadnjo sončno soboto sva izkoristila z ženo da osvojima Košutnikov turn. Prišla pa na Debelo košuto. Res hvala PD Tržič, da sva si lahko ogledala Košutnikov Turn z vseh strani, samo z vrha ne.
Lisica22. 10. 2017
velik nasmeh Si boste morali nabavit kakšen zemljevid ali aplikacijo na telefonu ki ima vrisane poti. zadrega Drugače pa ob poti koga vprašat.
Lunca23. 10. 2017
Jaz hodim ze kar na pamet, ampak imam v spominu, da je na vecjem kamnu napis Kosutnikov turn s puscico levo. A tega ni vec?
danielenidoma4. 11. 2017
Na Planini dolga njiva je tabla Kt zahodna in kt vzhodna .. midva sva vceraj sla po zahodni dol in gor, pa sva vseeno spregledala tisti napis na kamnu blizu vrha kt LEVO in smo sli po potki naravnost in prisli na to zahodno pot .. Hvala prijaznemu planincu, kateri naju je preusmeril na pravo pot. Cesta do izhodisca je brez posebnosti, zmore tudi navaden avto ne samo terenec mežikanje srecno
Lunca25. 07. 2018
Danes sva se po tej poti vračala, ni v najboljšem stanju.
Zgembo1. 01. 2019
Lepa tura, do izhodišča se ne da priti z avtom, precej poledenele ceste, pa na enem koncu precej razrita cesta. Snega je bilo kar nekaj, priporočljiva zimska oprema. Evo nekaj fotk nasmeh
https://www.youtube.com/watch?v=YaskQ1FuglA
Zdenkob6. 08. 2020
Prejšnjo soboto sem se odpravil na to turo. Kot je napisal že Deniss nekaj let nazaj, na Zgornji Dolgi njivi ni smerokaza za odcep proti Košutnikovemu turnu, zato sem nadaljeval naravnost po poti. Ko sem opazil, da sem zgrešil, sem se odločil iti na Tolsto Košuto in je bilo tudi v redu, saj na njej še nisem bil. Nazaj grede sem pozorno gledal, kje se gre na Turn in sem tudi našel izhodišče. Nahaja se par 10 m za velikimi balvani na začetku Zgornje Dolge njive, oznaka in markacija pa sta na skali cca 10 m levo od poti.
Domov grede sem imel še zaplet z vožnjo od Jelendola proti Tržiču, ker je bila cesta zaradi del do 16h zaprta (zjutraj, ko sem šel tja, je bila še odprta). Na srečo sem na parkirišču naletel na prijaznega domačina, ki mi je razložil, kje je obvoz. Za tiste, ki bi se znašli v podobni situaciji: v Medvodju se zavije levo preko lesenega mosta in nato preko hribov do Loma pod Storžičem. Cesta je seveda makadamska in mestoma dokaj ozka za srečevanje, vendar z nekaj previdnosti v redu prevozna.
trdi16. 11. 2020
Pred leti sem šel po zahodni poti gor in dol, včeraj pa po zahodni gor in vzhodni dol malo za spremembo. Moram reči, da je vzhodna pot za dol kar zahtevna, skoraj celo uro je treba biti pozoren na vsak korak, saj ozka pot poteka večinoma nad prepadi in je lahko vsak zdrs usoden, sploh ker je pot polna drobirja ali pa zaraščena s travami. Varovana ni nikjer. Skratka v mokrem odsvetujem, pa tudi sicer za dol. Če že, potem po tej poti gor in zahodni dol.
tango21. 11. 2021 14:31:48
Danes po vzhodni gor in dol, saj je bilo na pogled po zahodni kar nekaj prometa, vzhodna pa prazna. Pot idealna, nič pomrznjeno, nič blatno, edino ko sva prišla na greben ( od slike 34 naprej) ja kar močno pihalo, na vrhu pa sploh. Ob 10 ih sva bila na vrhu sama, pravi užitek!
ucakakla4. 09. 2023 09:22:14
Mene pa zanima najlažja pot, da se obišče tako vrh Košutnikovega turna kot Tolste Košute?
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki