Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Formila na Boču / Studenice - Formila na Boču (po cesti)

Studenice - Formila na Boču (po cesti)

Natisni
Izhodišče: Studenice (260 m)
Širina/Dolžina: 46,2999°N 15,6138°E
Ime poti: po cesti
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 364 m
Višinska razlika po poti: 390 m
Zemljevid: Posavsko hribovje Boč - Bohor 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: bruny
Ogledov: 2.716
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 24
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
a) Iz smeri Ljubljane avtocesto zapustimo v Slovenskih Konjicah in se preko Žič, Loč in Zbelovega pripeljemo v center Poljčan. V centru zavijemo desno v smeri Studenic in po nekje treh kilometrih dosežemo Studenice, kjer nadaljujemo desno preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.
b) Iz smeri Maribora avtocesto zapustimo v Slovenski Bistrici, kjer nas table usmerijo v Poljčane. V centru zavijemo levo v smeri Studenic in po nekje treh kilometrih dosežemo Studenice, kjer nadaljujemo desno preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.
c) Iz smeri Ptuja, Kidričevega preko Ptujske gore, Majšperka in Makol pripeljemo v Studenice, kjer nadaljujemo levo preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.
Opis poti:
Po kratkem ogledu osrednjega dela Studenic, nadaljujemo levo od samostanskega kompleksa ob župnišču. V prehodu/podhodu med župniščem in društvom vinogradnikov Studenice nadaljujemo navzgor po kolovozu ob kamnitem obzidju in nunskem pokopališču. Kmalu dosežemo izvir(e) Toplega studeniškega potoka levo od poti in po ozki brvi prečimo potok. Nadaljujemo navzgor, sedaj po stari rimski cesti, ki je skozi dolga stoletja ohranila še prvinsko obliko osnovne poti višje v Boč. Ob izhodu na gozdno cesto zavijemo levo, desno vodi cesta v naselje Podboč oziroma Zgornje Poljčane.
Sledimo gozdni cesti in na prvem večjem križišču/razpotju nadaljujemo desno, levo vodi cesta v smeri Makol. V nadaljevanju dosežemo desno ob cesti brunarico lovcev LD Poljčane na Golniku. Nadaljujemo po cesti, ki se za nekaj metrov izravna. Po kratki ravnini nadaljujemo v vzponu in kmalu pridemo ponovno na križišče, na katerem nadaljujemo levo na ožjo gozdno cesto, desno se nadaljuje pot proti stolpu na Boču. Po ožji gozdni cesti med Kisovcem levo in Drevesnico desno kmalu dosežemo nekje 645 metrov visoki preval nad Formilo. Nadaljujemo navzdol, Formila že desno od nas v vidnem polju, z leve se kmalu priključi označena planinska pot iz Makol.
Formila je dosežena in sledi še kratek podaljšek do razpotja, levo za partizansko bolnico, Gaveza, Grilovo kapelo, Plešivec...in desno za planinski dom na Boču. Razpotje je tudi stik s Štajersko - zagorsko oziroma ,,B,, - Bratsko potjo. Celotna trasa opisane poti je primerna in idealna tudi za gorsko kolo.
zemljevid poti - Formila na Boču
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Grilova kapela na Boču (1 h), Partizanska bolnica na Formili/Boču ( 5 min), Sveta Marjeta na Boču ( 30 min), Dom na Boču, Plešivec
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Studenice - Formila na Boču1
Studenice - Formila na Boču2
Studenice - Formila na Boču3
Studenice - Formila na Boču4
Studenice - Formila na Boču5
Studenice - Formila na Boču6
Studenice - Formila na Boču7
Studenice - Formila na Boču8
Studenice - Formila na Boču9
Studenice - Formila na Boču10
Studenice - Formila na Boču11
Studenice - Formila na Boču12
Studenice - Formila na Boču13
Studenice - Formila na Boču14
Studenice - Formila na Boču15
Studenice - Formila na Boču16
Studenice - Formila na Boču17
Studenice - Formila na Boču18
Studenice - Formila na Boču19
Studenice - Formila na Boču20
Studenice - Formila na Boču21
Studenice - Formila na Boču22
Studenice - Formila na Boču23
Studenice - Formila na Boču24
Diskusija o izletu Studenice - Formila na Boču (po cesti)
bruny30. 05. 2014
Proti večeru, včeraj po opisani trasi sprehod na Formilo in seveda nazaj. Zvon v studeniški cerkvi Sv. Treh kraljev je zvonil ravno v vzponu po stari rimski cesti in ob sestopu iz Formile so se mufloni na veliko oglašali desno višje na grebenu Kisovca. Nekakšen nemir se je slišal, verjetno v tropu mežikanje kakšni problemi in boj za prevlado. Plohe so se izpele popoldan in moča mi je prizanesla. Prav prijetno je bilo...
Trasa:Boč/Formila,29.05.2014
bruny9. 06. 2014
Danes s spominskim, zgodovinskim pridihom na 102 leti in en dan nazaj. Pred časom ,,naletel,, na zanimiv zapis...VIR.Praktično ni kaj dodati lep in še vedno aktualen zapis in pogled na tedanji čas. Predvidevam, da je to nekje identična trasa pisca Frana Koširja, kronista tedanjega časa ali pa dokaj korekten približek in tudi zato to pot uvrstil na portal.Lp
bruny24. 04. 2016
In sestopil iz Boča/Formile nazaj v Studenice po opisani poti...Je v osnovi izrazito kolesarska trasa ampak danes pohodniško...Pešpoti in Strava Lp
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki