Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Hajnževo sedlo / Vranček - Hajnževo sedlo (pot mimo planine Korošica)

Vranček - Hajnževo sedlo (pot mimo planine Korošica)

Natisni
Izhodišče: Vranček (950 m)
Širina/Dolžina: 46,4279°N 14,2726°E
Ime poti: pot mimo planine Korošica
Čas hoje: 2 h 5 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 751 m
Višinska razlika po poti: 751 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del, 1:50.000, PZS
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: Kriška
Ogledov: 17.309
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 17
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Peljemo se proti mejnemu prehodu Ljubelj. Po koncu zadnjega predora se na levi strani ceste vidi veliko melišče. Cesta zavije nekoliko desno, nato pa sledi dolg levi ovinek. Na sredi tega ovinka se desno odcepi slabša gozdna cesta. Povsem na njenem začetku je ob levi strani cestarska hiška oziroma nadstrešek, kjer hranijo obcestne palice, ki jih namestijo pozimi. Parkiramo lahko na majhnem parkirišču ob hiški, kjer je prostora le za nekaj vozil, lahko pa se peljemo še nekaj deset metrov po gozdni poti naprej in bomo naleteli še na eno manjše parkirišče ob desni strani in nekaj metrov za njim še eno malo večje, tik pred prehodom čez hudournik.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo v isti smeri, preko hudournika po slabi gozdni cesti, ki se višje spremeni v kolovoz. V spodnjem delu je pot kar nekoliko neprijetna zaradi hoje po debelem grušču in nekaj dokaj strmih odsekih. Po kakšnih 20 minutah hoje od parkirišča si lahko del hoje po tem kolovozu prihranimo z bližnjico, na katero zavijemo na levo stran v ostrem, strmem desnem ovinku kolovoza (steza je s poti dobro vidna). Po kakšnih 10 minutah hoje po tej bližnjici skozi gozd se spet priključimo označeni poti. Tu je tudi pot po kolovozu že prijetnejša, hodimo po gozdu in med jasami. S travnika pod kočo, ki jo že vidimo nad seboj, se usmerimo rahlo desno, prečimo nekaj metrov širok blaten predel, preko katerega nas pripelje mostiček in v nekaj minutah prispemo do koče na planini Korošica. Pri koči se usmerimo rahlo v desno navzgor po pašniku, ki se kmalu izgubi v redek gozd. Pot je na začetku zelo slabo vidna, vendar jo po nekaj minutah, ko pridemo na začetek gozda, lahko že povsem brez težav najdemo in je od tod naprej povsod dobro vidna in shojena ter označena. Vodi nas preko manjših in večjih jas, skozi redek gozd, višje skozi ruševje. Ob poti naletimo na nekaj studenčkov, kjer si lahko tudi natočimo vodo. Po približno 30-40 minutah hoje od planine Korošice dosežemo mejni greben in sedlo. Odpre se nam lep razgled na avstrijsko stran. Lahko se usmerimo še nekaj deset metrov v desno, proti začetku poti s Hajnževega sedla na Veliki vrh v Košuti, od tod je razgled še lepši. Na levo pa se nad nami vzpenja stezica, ki vodi na Ljubeljsko Babo (Košutico).
zemljevid poti - Hajnževo sedlo
Ob poti: planina Korošica (1554m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Košutica ( 45 min), Veliki vrh (Košuta) (1 h 5 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Vranček - Hajnževo sedlo1
Vranček - Hajnževo sedlo2
Vranček - Hajnževo sedlo3
Vranček - Hajnževo sedlo4
Vranček - Hajnževo sedlo5
Vranček - Hajnževo sedlo6
Vranček - Hajnževo sedlo7
Vranček - Hajnževo sedlo8
Vranček - Hajnževo sedlo9
Vranček - Hajnževo sedlo10
Vranček - Hajnževo sedlo11
Vranček - Hajnževo sedlo12
Vranček - Hajnževo sedlo13
Vranček - Hajnževo sedlo14
Vranček - Hajnževo sedlo15
Vranček - Hajnževo sedlo16
Vranček - Hajnževo sedlo17
Diskusija o izletu Vranček - Hajnževo sedlo (pot mimo planine Korošica)
hills22. 04. 2011
Danes bili gor, snega je za vzorec, sicer čudovita pot, s strmimi odseki, ki se kar ne nehajo nasmeh . Bližnjica je lepo vidna. Vzdušje je nekoliko pokvarila kača, ki je šele, ko smo šli mimo, zasikala in šele takrat sem se obrnila in zagledala to kačo, drugače ne bi vedela, da je sploh tam eek , v bistvu sem se ustrašila, ker ko sem se obrnila in zagledala sikajočo kačo zmeden sem zakričala, da so me slišali onstran meje jezik nočem si predstavljati kako bi bilo, če bi jo videl prej naš kuža eek . Sicer čudovito....
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki