Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Velo polje / Srednja vas - Velo polje (Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc)

Srednja vas - Velo polje (Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc)

Natisni
Izhodišče: Srednja vas (583 m)
Širina/Dolžina: 46,2975°N 13,9231°E
Ime poti: Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc
Čas hoje: 5 h 15 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1097 m
Višinska razlika po poti: 1400 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 369
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 99
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Le malo pred Bohinjsko Bistrico, pri naselju Bitnje, nadaljujemo ostro desno v smeri Pokljuke. Po krajšem vzponu se cesta položi in nas hitro pripelje v Zgornjo Bohinjsko dolino. Tu v križišču nadaljujemo levo (desno Pokljuka) in cesti naprej sledimo do Srednje vasi. Tu v drugem delu vasi opazimo oznake za cerkev sv. Martina, ki nas usmerijo desno na ožjo in precej strmo cesto, po kateri nato hitro prispemo do cerkve in osnovne šole. Parkiramo na primernem mestu ob šoli ali cerkvi.
Opis poti:
S parkirišča pri cerkvi se v nekaj korakih spustimo do osnovne šole, od tam pa nadaljujemo v smeri razglednika na Kresu. Pot naprej nas vodi po ožji asfaltni cesti, po kateri hitro prispemo do večjega vodohrana, kjer opazimo oznake za Uskovnico. Nadaljujemo po kolovozu, ki preide v gozd, na desnem ovinku pa prehodno stopimo iz gozda in odpre se nam lep pogled na Rudnico in del Zgornje Bohinjske doline. Nadaljujemo po kolovozu, ki nas vodi skozi nekoliko ožji prehod, nato pa v prečnem vzponu do mesta, kjer dosežemo cesto, ki vodi na Uskovnico. Cesto dosežemo ravno na lepo urejenem razgledišču na Kresu, s katerega se nam odpre pogled proti Srednji vasi, Zgornji Bohinjski dolini ter Spodnjim Bohinjskim goram v ozadju. Kratek čas nadaljujemo po cesti, nato pa nas na koncu blagega levega ovinka oznake za Uskovnico usmerijo desno na kolovoz, ki nas vodi skozi gozd, pas grmičevja, višje pa ponovno skozi gozd. Nekaj minut višje ponovno dosežemo makadamsko cesto, a tokrat jo takoj zapustimo, saj še naprej nadaljujemo v smeri pešpoti na Uskovnico. Kolovoz se kmalu razcepi, mi pa nadaljujemo po levem, kjer na drogu el. napeljave opazimo markacijo. Nekaj časa nadaljujemo ob el. napeljavi ter sledimo markacijam. Kmalu se v levo odcepi pot, ki vodi na Uskovnico čez Lom, mi pa nadaljujemo po poti, ki zavije nekoliko desno in preide na strma pobočja predela imenovanega Za Ribnico (Ribnica je potok globoko pod nami). Višje dosežemo novejši kolovoz oz. vlako ter ji sledimo desno. Novejša vlaka se po nekaj minutah konča pot pa še naprej preči pobočja proti desni. Nekoliko naprej na manjšem razpotju nadaljujemo po levi zgornji poti, ob kateri so oznake za Uskovnico in katera je vidno bolj uhojena. V nadaljevanju se nekoliko strmeje vzpenjamo po poti, s katere se nekoliko višje odcepi neoznačena pot proti Lomu (na tabli piše "sir, skuta, mleko in še").
Ponovno nadaljujemo v smeri Uskovnice, nato pa v nekaj minutah dosežemo makadamsko cesto (cesto dosežemo na delu, kjer je že zaprta za javni promet), kateri sledimo v desno. Ko stopimo na cesto se priključimo poti iz Stare Fužine, poti iz Srednje vasi čez Lom in poti od izhodišča oz. parkirišča Lom. Zložna makadamska cesta nas hitro pripelje do vikendic na Uskovnici, nato pa jo le malo za koritom z vodo zapustimo in nadaljujemo levo na kolovoz v smeri Koče na Uskovnici. Po približno 50 metrih vzpona po kolovozu dosežemo Kočo na Uskovnici.
Od koče nadaljujemo v smeri Tosca, Draškega vrha, Viševnika, Vodnikovega doma, Rudnega polja in Praprotnice po poti, ki najprej preči pašno ograjo, nato pa se hitro priključi makadamski cesti, kateri sledimo v desno. Cesta nas nato vodi med grbinastimi travniki, nato pa za prečenjem naslednje ograje hitro prispemo do križišča oz. razpotja ob kapelici Marije Kraljice Miru na Uskovnici.
Za kapelico nadaljujemo levo (naravnost planina Konjščica, desno Rudno polje) po položni cesti, ki nas vodi čez obsežne travnike Uskovnice, nato pa nas pot pripelje ob rob gozda, kjer se le ta začne spreminjati v sprva širok kolovoz. Kolovoz, ki se naprej prične zmerno vzpenjati ima nekaj razpotij, mi pa mu sledimo v smeri Vodnikovega doma in Triglava. Višje se kolovoz, ki večji del poteka skozi gozd spremeni v pešpot, le ta pa nas hitro pripelje do prijetnega studenčka. Pri studenčku nadaljujemo naravnost (desno lovska koča) in vzpon nadaljujemo po zložni poti, ki nas nekoliko naprej pripelje na strma pobočja. Že kmalu za tem, ko smo prispeli do strmih pobočij, so nam pri prehodu preko strme grape v pomoč varovala. Pot naprej se nadaljuje po razmeroma strmih in predvsem v mokrem za zdrs nevarnih pobočjih. Med prečenjem strmih pobočij, se pot večkrat za krajši čas strmo vzpne in nato spet spusti. V zadnjem delu prečenja prekoračimo nekaj zelo strmih grap, preko katerih vodi mestoma povsem uničena pot (velika nevarnost zdrsa). Prečenje se konča pri večjem hudourniku (običajno studenček) za katerim stopimo v mehkejši svet trav.
Sledi nekaj minut lahkotne hoje in pot nas pripelje do opuščene planine Spodnji Tosc. Pot naprej se prične zmerno vzpenjati in nas že kmalu pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno (naravnost stara, deloma opuščena pot) po lepo sledljivi poti. Pot naprej se prične vse strmeje vzpenjati in nas iz pasa redkega gozda hitro pripelje med rušje, kjer se le ta začne obračati vse bolj v levo. Pot se kmalu položi in iz rušja nas pripelje na travnata pobočja, preko katerih se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do poti Pokljuka - Triglav.
Nadaljujemo levo, pot naprej pa preči pobočja Tosca. Pot nato v rahlem spustu preči krajši pas redkega gozda nato pa nas pripelje na strma pobočja. Še nekoliko naprej pa pot po umetno narejeni široki polici v rahlem spustu preči prepadna pobočja Tosca. Ker je pot precej široka ne povzroča težav (previdno zaradi padajočega kamenja, skalni podor v letu 2008). Pot se nato ponovno rahlo vzpne in nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo rahlo levo v smeri Velega polja (ostro levo Voje, naravnost Vodnikov dom). Pot naprej se prične prečno spuščati proti desni in nas hitro pripelje na neoznačeno razpotje. Nadaljujemo po desni markirani poti (levo lovska koča), ki se kmalu položi, nato pa se nadaljuje v prečenju pobočij pod Vodnikovim domom. Po nekaj minutah pot zavije rahlo v levo ter se prične spuščati proti Malemu in Velemu polju. Po krajšem spustu se nam z leve priključi pot iz doline Voje, mi pa nadaljujemo desno ter po nekaj 10 korakih prispemo do pastirskih koč na planini Velo polje.
zemljevid poti - Velo polje
Ob poti: Razgledišče na Kresu (619m), Koča na Uskovnici (1154m), Kapelica na Uskovnici (1180m), Planina Spodnji Tosc (1675m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Planina pod Mišelj vrhom, Jezerski Stog, Koča na Doliču, Šmarjetna glava
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Srednja vas - Velo polje1
Srednja vas - Velo polje2
Srednja vas - Velo polje3
Srednja vas - Velo polje4
Srednja vas - Velo polje5
Srednja vas - Velo polje6
Srednja vas - Velo polje7
Srednja vas - Velo polje8
Srednja vas - Velo polje9
Srednja vas - Velo polje10
Srednja vas - Velo polje11
Srednja vas - Velo polje12
Srednja vas - Velo polje13
Srednja vas - Velo polje14
Srednja vas - Velo polje15
Srednja vas - Velo polje16
Srednja vas - Velo polje17
Srednja vas - Velo polje18
Srednja vas - Velo polje19
Srednja vas - Velo polje20
Srednja vas - Velo polje21
Srednja vas - Velo polje22
Srednja vas - Velo polje23
Srednja vas - Velo polje24
Srednja vas - Velo polje25
Srednja vas - Velo polje26
Srednja vas - Velo polje27
Srednja vas - Velo polje28
Srednja vas - Velo polje29
Srednja vas - Velo polje30
Srednja vas - Velo polje31
Srednja vas - Velo polje32
Srednja vas - Velo polje33
Srednja vas - Velo polje34
Srednja vas - Velo polje35
Srednja vas - Velo polje36
Srednja vas - Velo polje37
Srednja vas - Velo polje38
Srednja vas - Velo polje39
Srednja vas - Velo polje40
Srednja vas - Velo polje41
Srednja vas - Velo polje42
Srednja vas - Velo polje43
Srednja vas - Velo polje44
Srednja vas - Velo polje45
Srednja vas - Velo polje46
Srednja vas - Velo polje47
Srednja vas - Velo polje48
Srednja vas - Velo polje49
Srednja vas - Velo polje50
Srednja vas - Velo polje51
Srednja vas - Velo polje52
Srednja vas - Velo polje53
Srednja vas - Velo polje54
Srednja vas - Velo polje55
Srednja vas - Velo polje56
Srednja vas - Velo polje57
Srednja vas - Velo polje58
Srednja vas - Velo polje59
Srednja vas - Velo polje60
Srednja vas - Velo polje61
Srednja vas - Velo polje62
Srednja vas - Velo polje63
Srednja vas - Velo polje64
Srednja vas - Velo polje65
Srednja vas - Velo polje66
Srednja vas - Velo polje67
Srednja vas - Velo polje68
Srednja vas - Velo polje69
Srednja vas - Velo polje70
Srednja vas - Velo polje71
Srednja vas - Velo polje72
Srednja vas - Velo polje73
Srednja vas - Velo polje74
Srednja vas - Velo polje75
Srednja vas - Velo polje76
Srednja vas - Velo polje77
Srednja vas - Velo polje78
Srednja vas - Velo polje79
Srednja vas - Velo polje80
Srednja vas - Velo polje81
Srednja vas - Velo polje82
Srednja vas - Velo polje83
Srednja vas - Velo polje84
Srednja vas - Velo polje85
Srednja vas - Velo polje86
Srednja vas - Velo polje87
Srednja vas - Velo polje88
Srednja vas - Velo polje89
Srednja vas - Velo polje90
Srednja vas - Velo polje91
Srednja vas - Velo polje92
Srednja vas - Velo polje93
Srednja vas - Velo polje94
Srednja vas - Velo polje95
Srednja vas - Velo polje96
Srednja vas - Velo polje97
Srednja vas - Velo polje98
Srednja vas - Velo polje99
Diskusija o izletu Srednja vas - Velo polje (Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki