Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Črna prst / Ravne - Črna prst (mimo Orožnove koče)

Ravne - Črna prst (mimo Orožnove koče)

Natisni
Izhodišče: Ravne (735 m)
Širina/Dolžina: 46,2586°N 13,9592°E
Ime poti: mimo Orožnove koče
Čas hoje: 3 h 5 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1109 m
Višinska razlika po poti: 1150 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 118.429
 9 osebam je objava všeč
Število slik: 60
Število komentarjev: 49
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Iz Bohinjske Bistrice nadaljujemo levo v smeri Tolmina in Soriške planine. Kmalu bomo ob cesti opazili planinske oznake za Črno prst, ki kažejo proti desni, vendar mi nadaljujemo naravnost. Le malo pozneje pa pridemo do križišča, kjer nas smerokaz usmeri rahlo desno proti vasi Ravne. Naprej se peljemo mimo velikega parkirišča ob smučišču Kobla, mi pa asfaltni cesti, ki se prične strmo vzpenjati sledimo do Raven, kjer se cesta položi. Tu se peljemo še naprej vse do mesta, kjer se asfalt konča. Na mestu, kjer se asfalt konča je večje parkirišče ob gostilni Janez, kjer parkiramo na desni strani parkirišča, (parkirišče na levi strani ceste je namenjeno gostom gostilne Janez).
Opis poti:
S parkirišča pri gostilni Janez nadaljujemo v smeri Črne prsti in Orožnove koče, kjer sprva hodimo po makadamski cesti, s katere se nam odpre lep razgled proti Triglavu. Cesta po začetnem vzponu preide v gozd ter zavije nekoliko v levo, kjer hitro prispemo na označeno razpotje.
Z razpotja nadaljujemo levo v smeri Črne prsti, planine za Črno goro in Orožnove koče (naravnost Bohinjska Bistrica in stara pot proti Orožnovi koči). Pot naprej po desni strani obide privat hišo (včasih Planinski dom dr. Janeza Mencingerja), nato pa se malo naprej priključi na kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon. Malo višje, na razpotju nadaljujemo desno, nato pa se pot nadaljuje skozi gozd. Še nekoliko naprej nas pot vodi mimo brunarice in križa, nato pa že prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Orožnove koče (levo planina za Črno goro).
Pot naprej preči pobočja nekoliko proti desni, vmes pa se tudi vidneje spusti. Ko se spust konča, se nam z desne priključi stara pot, ki je nekoliko krajša, a uradno ne več markirana. Sledi hoja po gozdni poti, kjer prečimo nekaj kolovozov, na označenem razpotju pa nadaljujemo po desni poti. Nekaj minut višje dosežemo gozdno cesto, katero pa le prečimo (desno Orožnova koča po drči).
Sledi razmeroma strm vzpon skozi gozd, višje pa se nam z desne priključi nekoliko daljša pot po drči.
Nadaljujemo levo ter v nekaj minutah prispemo do Orožnove koče na planini za Liscem.
Od koče nadaljujemo levo v gozd zmerno navzgor. Pot naprej počasi prehaja iz gozda na pobočja pod Črno prstjo. Strmina poti začne naraščati, prav tako pa postaja vse bolj strmo pobočje po katerem hodimo. Že precej strma pot nas pripelje pod stene Črne prsti. Naprej se vzpnemo ob steni navzgor, nato pa zavijemo levo in prečimo grapo. Naprej v zmernem vzponu prečimo pobočja proti vzhodu. Le nekaj metrov pred sedlom se nam priključi pot s planine za Črno goro. Na sedlu se usmerimo desno in v desetih minutah razgledne hoje pridemo do doma na Črni prsti. Za vzpon na vrh pa moramo naredi še nekaj korakov.
Ravne - Orožnova koča 1:45, Orožnova koča - Čez Suho 1:05, Čez Suho - Črna prst 15 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (avgust).
zemljevid poti - Črna prst
Ob poti: Orožnova koča na planini za Liscem (1338m), Čez suho (1760m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Četrt ( 50 min), Črna prst, Konjski vrh (1 h 5 min), Poljanski vrh (1 h 20 min), Matajurski vrh (1 h 40 min), Rodica (3 h)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Ravne - Črna prst1
Ravne - Črna prst2
Ravne - Črna prst3
Ravne - Črna prst4
Ravne - Črna prst5
Ravne - Črna prst6
Ravne - Črna prst7
Ravne - Črna prst8
Ravne - Črna prst9
Ravne - Črna prst10
Ravne - Črna prst11
Ravne - Črna prst12
Ravne - Črna prst13
Ravne - Črna prst14
Ravne - Črna prst15
Ravne - Črna prst16
Ravne - Črna prst17
Ravne - Črna prst18
Ravne - Črna prst19
Ravne - Črna prst20
Ravne - Črna prst21
Ravne - Črna prst22
Ravne - Črna prst23
Ravne - Črna prst24
Ravne - Črna prst25
Ravne - Črna prst26
Ravne - Črna prst27
Ravne - Črna prst28
Ravne - Črna prst29
Ravne - Črna prst30
Ravne - Črna prst31
Ravne - Črna prst32
Ravne - Črna prst33
Ravne - Črna prst34
Ravne - Črna prst35
Ravne - Črna prst36
Ravne - Črna prst37
Ravne - Črna prst38
Ravne - Črna prst39
Ravne - Črna prst40
Ravne - Črna prst41
Ravne - Črna prst42
Ravne - Črna prst43
Ravne - Črna prst44
Ravne - Črna prst45
Ravne - Črna prst46
Ravne - Črna prst47
Ravne - Črna prst48
Ravne - Črna prst49
Ravne - Črna prst50
Ravne - Črna prst51
Ravne - Črna prst52
Ravne - Črna prst53
Ravne - Črna prst54
Ravne - Črna prst55
Ravne - Črna prst56
Ravne - Črna prst57
Ravne - Črna prst58
Ravne - Črna prst59
Ravne - Črna prst60
Diskusija o izletu Ravne - Črna prst (mimo Orožnove koče)
ROBERT22. 08. 2006
zelo lepa zimska koæa. na vrhu nas čaka jezero ki pozimi zamrzne in lahko igrate hokej.
Gost26. 08. 2006
Če sta bila velika poznavalca pozimi na Črni prsti ,bi lahko videla ,da je jezero ali mlakuža napihana z snegom.Je mali hribček,upam da za vaju ne bo prestrm za sankanje.
Gost13. 09. 2006
kdor je pa imel te dni privilegij biti v garah,pa naj bo to še tako zahtevna tura in to imenuje mučenje...Nimam besed.Mučno in neprijetno je edino vpitje in množice ,ki se valijo po poteh ki vodijo k Triglavu. Za črno prst pa trdim,da je sama pot in tazgled en sam užitek.nasmeh
Gost7. 10. 2006
Rada berem komentarje, kjer se začuti prijaznost. Špikanje se ne spodobi za planinca. Ju hu, jesen je tu, macesni rumenijo in kot zlate gore k nebu molijo. Vas vse lepo pozdravlja planinka Irma, ki malo lenari v dolini. Pišite prijetne trenutke, da mi bodo v zabavo.
bazo16. 07. 2007
pogled na triglav in bohinjsko jezero je ena sama poezija
Parkeljc22. 05. 2010
Na Črno prst sem se odpravil 20.5.2010. Orožnovi koči.
Nekako slabo uro sem potreboval do Orožnove. Od tu je pot po strmini eo neke mere kopna. Prečil sem le 9-10 krajših snežnih plazov, nato pa sem po nekaj metrih spusta prišel v kotanjo, pred menoj pa se je pokazal mogočni snežni plaz, dolg kakih 200 m, nad katerim se je bohotilo prav navpično severno ostenje Črne prsti. Če sem do Orožnove koče rabil manj kot uro, se je od tukaj naprej postavilo vse na glavo. Po kratkem orientiranju in iskanju smeri sem pred seboj zagledal lepo markacijo in prav odleglo mi je, naslednjo sem zagledal šele tik pod navpičnim ostenjem, ki mi je vlila nove volje po nadaljevanju. Snežni plaz se je proti vrhu ožal, na koncu je bil širok kakih 5 metrov vzpon pa že kar zavidljivih 45%!!! in glede na še vedno kar trd sneg, sem imel hude težave s prečenjem. Da ne omenjam manjših skal, ki so že spodaj ležale v snegu, preletela pa sta me tudi dva kamna, če ne že skali (veličine za dobro pest) je moj pogled vedno pogosteje iskal kdaj me bo kaj zadelo. Pot do grebena je še kar zasnežena. Od sedla Čez Suho do doma Z. Jelinčiča je bila pot mala malica, prečil sem le mogočen snežni plaz, ki zares ne vem od kod se je vzel, saj se začne na grebenu in pada po travnatem pobočju na sončno stran, dolg kakih 30 m, širok 10 in s snežno odejo dobrega metra!
Priznati moram, da me je snežni plaz pod severnim ostenjem pošteno namatral, saj je bil na začetku precej južen sneg in se je mlel, višje pa je naraščala strmina, sneg je postajal trdnejši in nevarnejši za zdrs. Zato še vedno pridejo prav dereze, seveda pa čelada. Na sedlu grebena pa je tako močno pihalo, da sem moral dvakrat počepniti na kolena, da me ni vrglo po tleh. Od Orožnove do vrha sem porabil 1.15 ure, skupaj dobri 2 uri.
Vreme na vrhu pa je bilo lepo, delno jasno..
Neveščim ali še nepripravljenim odsvetujem vzpon..
Kozorog22. 05. 2010
Parkeljc, škoda da tole nisi napisal pod trenutne razmere, tako bi te verjetno bralo več gornikov... Vedeti je treba, da velja vspon na Črno prst v zimskih razmerah med zahtevnejše vzpone. Dokler je sneg in to v takem čsu je še vedno, je potrebna vsa zimska oprema in zaradi krušljivosti tudi čelada. Kak dan pred tabo sem bil po isti poti na Črni prsti tudi jaz. Moram reči, da je mene najbolj motilo to, da je bilo zaradi varnosti pri prečenju snežišč potrebno večkrat namestiti in sneti dereze, dokler ne prideš na prostrano snežišče pod Črno prstjo. Vspon je seveda nevaren v tem času za vse ki se najn podajo brez potrebne opreme in seveda vsaj minimalnega znanja!
heinz28. 01. 2011
Ali kdo ve povedati, kakšne pa so razmere v tem trenutku?
Enka3. 07. 2011
Lepa pot, ki vodi mimo dveh izjemno prijetnih in prijaznih koč.
sodnick26. 12. 2011
Danes sva šla s kolegom po tej poti. Začetek kopen, sneg od 1200 naprej. Pot do Orožnove koče je zasnežena, sneg pa je trd in poledenel. Naprej ni šel pred nama še nihče. Sneg je povsem poledenel in zelo nevaren za zdrs. Obvezna uporaba derez in cepina, zato sva midva obrnila, saj nisva imela vsega sabo. LP
Lunatic12. 01. 2012
Me mika sobota zavijanje z očmi Je kdo bil zadnje čase zmeden Kakšne so razmere mimo Oražnove in mimo Osredka zmeden
Lunatic9. 03. 2012
Kdo ve kakšne so razmere od Orožnove proti Liscu zmeden ali od Orožnove na greben Črne gore in potem do črne gore zmeden
Ajda_Zitnik3. 06. 2012
Pot sem prehodila danes. V današnjih razmerah izjemno mokra, pod steno nad Orožnovo kočo pa je še manjše snežišče, kjer je potreben previdnejši korak.
slamca6. 06. 2012
Pozdravljeni. Mogoče kdo ve, če je koča ob koncu tedna odprta? Hvala za odgovor.
Laščan6. 06. 2012
Preveri tukaj-(Planinsko društvo Bohinjska Bistrica,oskrbnik Andreja in Slavko Šivec, 041 428 223)-sicer pa na straneh PZS podatek-odprto OSNP
CarpeDiem24724. 06. 2012
Danes sva se s kolegom z avtomobilom odpravila iz Boh. Bistrice mimo Nemškega Rovta in potem po natanko 3km od Rovta se ostro desno odcepi pot za Orožnovo kočo. Nadaljevala sva po smernicah za Orožnovo kočo in pakirala na zadnji možni opciji za Črno Prst (višinomer je kazal 1155mnm). Od tu je bilo še dobrih 20 minut do koče, kasneje pa nekje 1,5 ure do vrha Črne Prsti (vmes je bilo kar nekaj fotografiranja, malica itd.), skratka ta čas naj ne bo merodajen. nasmehSnega na poti nisva videla niti za naredit eno samo kepo!
GregorC25. 06. 2012
CarpeDiem hvala za tole info. Se velikokrat peljem iz Boh. Bistrive proti Soriški planini in vedno so me zanimale tele ozake za Orožnovo kočo. Prevsem kako je označeno naprej in kakšna je pot. Zdej bo pa treba it pogledat.nasmeh
Matjaz_6530. 07. 2012
nekaj fotk s krožne poti na črno prst ... z vzponom preko planine za liscem in sestopom čez planino za črno goro mežikanje
velkavrh12. 03. 2014
Zanima me, če je kdo hodil zadnje dni od tod na črno prst. Ali je zgaženo?
velkavrh20. 04. 2014
Nihče se ni oglasil! Zato sprašujem ponovno! Ali je bila črna prst te dni brez snega?
miri20. 04. 2014
Še je sneg,vsaj na južni strani.
peter220. 04. 2014
Že podatek, da je na bližnjem Voglu še preko 2 metra snega pove, da je podobno tudi na severni strani Črne prsti.
KAZA19. 05. 2014
Je kdo hodil kaj okrog. Kako je s snegom?
Pi_is_exactly_320. 05. 2014
Sneg je naprej od Orožnove koče. Tudi vrh Lisca je še bel.
roky balboa21. 05. 2014
slika št.2, piše da je pot zaprta zaradi plazu, ne vem kako je v resnici, sem šel čez Črno goro.
serift25. 06. 2014
Pot na sliki št. 2 je zaprta zaradi razritega terena in podrtih dreves (samo med obema cestama), speljana in markirana je nova pot do Orožnove koče in sicer gre se mimo Doma dr. J. Mencingerja po poti proti Planini Črna gora , po nekaj minutah se pot odcepi desno in vodi do ceste kjer se prikluči stari poti do Orožnove koče. Pot je markirana in shojena.
Jst_Me26. 06. 2014
Snega praktično več ni. Je pa težava, da je ostala zaplata snega na najbolj strmem delu vzpona, tam nekje ob sliki št. 20. Tam smo imeli danes vsi kar nekaj težav. Bo pa verjetno kar hitro skopnel. Sicer pa pot odlična, lastnik bivšega Mencingerjevega doma pa izjemno prijazen. Razen občasne megle je bilo tudi vreme skoraj idealno. Nobene vročine.
malimiha4. 05. 2015
Pozdravljeni, zanima me ali je kdo hodil zadnje čase in ali je pot kopna. hvala in lp
pikica14. 05. 2015
Pod trenutne razmere sta Peter in @tomko takole napisala par dni nazaj hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=1060
pikica14. 05. 2015
Ajda_30. 05. 2016
Ali je kdo pred kratkim po tej poti šel na Črno prst? Kakšen so razmere?
Pelca5. 09. 2016
Ali morda kdo ve, če je Orožnova koča odprta med vikendi v septembru?
GregorD5. 09. 2016
Če sem prav seznanjen je odprta večino vikendov v letu, poleti pa tudi med tednom. Kontaktni podatki oskrbnika: http://www.pzs.si/koce.php?pid=202
slavkoo25. 09. 2016
Danes sem se odpravil na to pot. Strma, izjemno spolzka, v bistvu nevarna za zdrs, še posebej ob vrnitvi. Kakšna jeklenica tam nekaj sto metrov pod sedlom bi prav prijala. Ja, in še tole: Orožnova koča naj bi bila po raznih podatkih z neta odprta, zaprt pa Jelinčičev dom na Črni prsti. Ta je bil na začudenje mnogih odprt, Orožnov dom pa vsaj od 13.50 dalje zaprt.
ločanka26. 09. 2016
slavkoo, nikoli nisem pomislila, da bi bila na tistem mestu potrebna jeklenica.Takih mest je na poteh nič koliko
slavkoo27. 09. 2016
ločanka, v suhem vremenu najbrž res ne, ob drsalnici kakršna je bila v nedeljo dopoldan pa bi se ti misel o nekaj metrski jeklenici najbrž utrnila. ( predvsem ob spustu).
PINOKIO27. 06. 2017
To pot imava v načrtu s prijateljem v naslednjih dneh. A mi lahko kdo poda kake novejše informacije o poti. zanima me predvsem:
- a je pot dobro označena,
- a je lahko prehodna ali pa je potrebna kaka dodatna oprema... vseh informacij bom vesel in se že v naprej zahvaljujem.
Varen korak vsem planincem.
Enka27. 06. 2017
Pot je dobro označena, ne škodi pa imeti s seboj tale opis (zemljevid imam pa osebno vedno s seboj). Malo pod sedlom je en kratek del (nekaj korakov) po skalah, kjer se je mogoče malenkost za prijet z rokami, ampak v suhem res nič posebnega. Jeklenica mi tam ni prišla na misel. V mokrem pa mogoče res malo bolj tečno. Lani je bil na tistem delu še sneg (letos ne verjamem, da bi lahko še bil), potrebno ga je bilo obhoditi po mokrih skalah in je bilo malo smotano. Sem se potem na vrhu raje odločila za sestop čez Planino za Črno goro - vendar tudi zato, ker te poti prej nisem poznala (je tudi lepa) in ker rada delam krožne poti, kjer se danasmeh.
UB7728. 06. 2017
Pot je odlično označena, (pohvala PD Bohinjska Bistrica), brez posebnosti in prehodna brez problemov. Edino če se na pot odpraviš po dežju, v spodnjem delu zna malce drseti, pa nič hujšega. Omeniti pa je potrebno tudi prijetna oskrbnika v Orožnovi koči!nasmehLp
Enka3. 06. 2018
Čemu nova pot, ve kdo? Je stara samo nemarkirana ali je tudi kak problem s prehodnostjo?
goresolepe3. 06. 2018
Problem je z varno prehodnostjo
Enka3. 06. 2018
Zakaj, se je pot kje podrla, ali kaj? Po dveh letih se odpravljam spet na Črno prst, pa me je tole malo presenetilo.
goresolepe4. 06. 2018
Vi pojdite po markirani poti pa bo vse v redu. Če imate namen po zgornji cesti vam povem,da je pri Kobli postavljena gozdarska žičnica in od tam naprej ni možno z avtom.Sicer pa pokličite oskrbnika Orožnove koče(051 442 550)
Enka4. 06. 2018
O, hvala za informacijo. Štartat je bil namen iz Raven, ker pa bom na tenko s časom, me je teh 20 dodatnih minut tokrat nekoliko odvečzadrega.
mpogac28. 10. 2021 12:23:32
Pozdravljeni.
Me zanima kakšne so kaj razmere na tej poti in če je slučajno dom še odprt, šli bi jutri (petek) ali pojutrišnjjem. Hvala
andraja28. 10. 2021 21:08:00
Pot je dobra in označena. Koča je od četrtka do nedelje vsak vikend odprta.
darinka428. 05. 2022 13:19:17
Sneg je pobralo. Saj je že čas. Včeraj nam je dež prizanesel. Le soparno je bilo sploh do Orožnove koče. Potem v strmino do Lisca. In po grebenu do Črne prsti. Po tej poti smo bili prvič. Ne vem kdaj sem zadnjič videla na poti gada zvitega v klobčič . In pripravljenega na napad. Renato ga je opazoval. Potem se je gad odločil, da se raje umakne v svoj dom. Na Črni prsti je zahladilo. In sestop v Podbrdo po poznani poti. Lepa tura s 1400 višinci in 16 km prehojenih.
nommi4. 07. 2023 07:50:15
Pozdravljeni.

Morda kdo ve, kako je s parkiranjem pri gostilni Janez v Ravnah? Je parkirišče plačljivo ali ne?
Hvala za odgovor
nina48. 07. 2023 18:34:05
Brezplačno.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki