Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Kopica / Planina Blato - Kopica (čez Štapce)

Planina Blato - Kopica (čez Štapce)

Natisni
Izhodišče: Planina Blato (1147 m)
Širina/Dolžina: 46,3112°N 13,8501°E
Ime poti: čez Štapce
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot, lahko brezpotje
Višinska razlika: 1043 m
Višinska razlika po poti: 1150 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 15.898
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 73
Število komentarjev: 6
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Stare Fužine. V Stari Fužini pa v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto v smeri planine Blato, planine Vogar in doline Voje. Cesta nas naprej pripelje do mesta, kjer pobirajo cestnino in parkirnino, mi pa ji sledimo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Voje). Cesti nato sledimo do naslednjega križišča (peljemo se kar nekaj časa), kjer zavijemo ostro desno v smeri planine Blato (naravnost planina Vogar). Tej cesti nato sledimo do parkirišča nad planino Blato.
Opis poti:
Z označenega parkirišča na planini Blato se vrnemo nekaj 10 korakov nazaj, nato pa se usmerimo na širok in sprva tudi precej strm kolovoz v smeri planine pri Jezeru. Po 10 minutah razmeroma strmega vzpona, pridemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po levem strmem kolovozu (naravnost planina v Lazu), le temu pa se malo višje priključi še markirana pot s planine Vogar. Nadaljujemo po širokem, deloma kamnitem kolovozu, ki se višje prehodno položi, nato pa se strmo vzpne skozi manjši usek. Naprej se pot ponovno položi ter za tem preči strma pobočja (v snegu in ledu nevarnost zdrsa). Le malo naprej pot zavije ostro v levo in nas pripelje v mrzlo dolinico imenovano Pungrat, kjer prečimo opuščeno pašno ograjo. Pot naprej se ponovno prične strmeje vzpenjati, nato pa zavije v desno ter se povsem položi. Le nekaj metrov naprej se nam z leve priključi še pot s planine Vodični vrh, mi pa nadaljujemo naravnost in po 5 minutah nadaljnje hoje prispemo do planine pri Jezeru, sredi katere stoji planinska koča.
Od planinske koče nadaljujemo rahlo levo ter sprva navzdol do označenega razpotja, od katerega se usmerimo na desno pot v smeri Dednega polja (levo planina Viševnik in Pršivec). Še naprej široka pot se najprej zložno, nato pa zmerno do strmo vzpenja skozi redek smrekov gozd. Višje se v levo odcepi pot čez Krištofojco, ki vodi proti planini Viševnik, mi pa še naprej nadaljujemo po široki poti, ki se višje nekoliko položi ter za tem zavije rahlo v desno, kjer pred seboj zagledamo planino Dedno polje. Tu pot zavije v levo ter nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do planine Dedno polje, ob robu katere se nahaja označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost v smeri koče pri Triglavskih jezerih (desno dolina Za Kopico) po poti, ki se naprej zložno do zmerno vzpenja skozi večinoma redek gozd. Pot s katere se nam odpre lep pogled na Spodnje Bohinjske gore pa se nato spusti in nas pripelje na planino Ovčarija, kjer je naslednje razpotje. Nadaljujemo po desni poti v smeri koče pri Triglavskih jezerih čez Štapce (naravnost pot čez Prode). Pot naprej se sprva zmerno vzpenja skozi redek macesnov gozd, nato pa se strmeje vzpne in nas čez pas rušja pripelje do razglednih Štapc.
Na Štapcah nadaljujemo rahlo desno v smeri Tičarice in Zelnarice (rahlo levo Koča pri Triglavskih jezerih) in vzpon nadaljujemo po poti, ki se najprej vzpne skozi pas rušja, nato pa nas pripelje do kratkega strmega in predvsem v mokrem za zdrs nevarnega skoka. Nad skokom se pot položi in preide na zmerno strma travnata pobočja, po katerih se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do manjšega sedelca, kjer se v levo odcepi markirana pot na malo Tičarico.
Nadaljujemo v smeri Zelnarice po razmeroma zložni poti, ki najprej preči pobočja Male in nato še Velike Tičarice. Za Veliko Tičarico pot preide na širok travnat greben po in ob katerem se nato vzpenjamo. Po nekaj minutah lahkotne hoje, pa se pot prične strmo vzpenjati po deloma travnatem pobočju. Strmina se hitro unese, pot pa nas pripelje na prostrane travnike južno od prepadne in previsne Kopice. Čez prostrane travnike se sprehodimo do vznožja vršnega pobočja Kopice, nato pa, ko dosežemo rob stene, markirana pot zavije v desno ter se prečno vzpne čez manjše melišče. Za meliščem pot zavije v levo, nato pa se v prečnem vzponu prične strmo vzpenjati. Markirana pot se pri manjši neizraziti kotanji približa grebenu ter zavije rahlo proti desni. Ravno na tem mestu zapustimo markirano pot in se po lažjem brezpotju čez zmerno strmo travnato pobočje v nekaj korakih povzpnemo na greben Kopice. Tu nadaljujemo levo ter pot nadaljujemo po vse ožjem, a tehnično nezahtevnem grebenu. Po manj kot 5 minut hoje od mesta, ko smo zapustili označeno pot dosežemo razgleden in prepaden vrh Kopice.
V megli bomo težko našli začetek brezpotja na Kopico.
Blato - Ovčarija 2:15, Ovčarija - Kopica 2:15.
zemljevid poti - Kopica
Ob poti: Koča na planini pri Jezeru (1453m), Planina Dedno polje (1560m), Planina Ovčarija (1660m), Štapce (1851m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Blato - Kopica1
Planina Blato - Kopica2
Planina Blato - Kopica3
Planina Blato - Kopica4
Planina Blato - Kopica5
Planina Blato - Kopica6
Planina Blato - Kopica7
Planina Blato - Kopica8
Planina Blato - Kopica9
Planina Blato - Kopica10
Planina Blato - Kopica11
Planina Blato - Kopica12
Planina Blato - Kopica13
Planina Blato - Kopica14
Planina Blato - Kopica15
Planina Blato - Kopica16
Planina Blato - Kopica17
Planina Blato - Kopica18
Planina Blato - Kopica19
Planina Blato - Kopica20
Planina Blato - Kopica21
Planina Blato - Kopica22
Planina Blato - Kopica23
Planina Blato - Kopica24
Planina Blato - Kopica25
Planina Blato - Kopica26
Planina Blato - Kopica27
Planina Blato - Kopica28
Planina Blato - Kopica29
Planina Blato - Kopica30
Planina Blato - Kopica31
Planina Blato - Kopica32
Planina Blato - Kopica33
Planina Blato - Kopica34
Planina Blato - Kopica35
Planina Blato - Kopica36
Planina Blato - Kopica37
Planina Blato - Kopica38
Planina Blato - Kopica39
Planina Blato - Kopica40
Planina Blato - Kopica41
Planina Blato - Kopica42
Planina Blato - Kopica43
Planina Blato - Kopica44
Planina Blato - Kopica45
Planina Blato - Kopica46
Planina Blato - Kopica47
Planina Blato - Kopica48
Planina Blato - Kopica49
Planina Blato - Kopica50
Planina Blato - Kopica51
Planina Blato - Kopica52
Planina Blato - Kopica53
Planina Blato - Kopica54
Planina Blato - Kopica55
Planina Blato - Kopica56
Planina Blato - Kopica57
Planina Blato - Kopica58
Planina Blato - Kopica59
Planina Blato - Kopica60
Planina Blato - Kopica61
Planina Blato - Kopica62
Planina Blato - Kopica63
Planina Blato - Kopica64
Planina Blato - Kopica65
Planina Blato - Kopica66
Planina Blato - Kopica67
Planina Blato - Kopica68
Planina Blato - Kopica69
Planina Blato - Kopica70
Planina Blato - Kopica71
Planina Blato - Kopica72
Planina Blato - Kopica73
Diskusija o izletu Planina Blato - Kopica (čez Štapce)
velkavrh6. 08. 2009
Res je to lahko brezpotje,ki pa je že postala neonačena uhojena pot.Je kratka,ravno tako bi jo bilo potrebno trasirati in namestiti Žig in vpisno knjigo.Zgoraj ni nič posebnega ,od spodaj pa zgleda mogočna skala.
katty30. 11. 2011
Jz bi glede Kopice tkole napisala: je precej zapostavljen vrh, ki je tudi izredno lahko dostopen. Glede na to, kako mogočna izgleda iz Doline sedmerih jezer in iz Velega polja, potem si res zasluži žig in vpisno knjigico.
Barpka30. 11. 2011
Meni je pa čisto všeč tako kot je. Ali moramo ljudje res vedno povsod pustiti svoje sledove? Mislim, da lahko kaj pustimo tudi tako, kot je.

Dodajam še nekaj slikic Kopice, ki sem jih naredila prejšnji petek na poti na Vogle. Videla sem pet ljudi in 30 gamsov. nasmeh
Barpka30. 11. 2011
Aja, očitno slikic tukaj ne morem dodati. zavijanje z očmi Pa drugič kje drugje...
katty30. 11. 2011
Ja sej se drugače strinjam s tabo @Barpka, samo glede na to, da so žigi in križi in ne vem kaj še vse postavljeni na različnih vrhovih, se mi zdi, da bi tuki tud lahko bileekzavijanje z očmi. Je pa res, tako doživiš še tisto prvinskost hoje v gore, kjer ni ničesar. In, kot rečeno, je precej zapostavljen vrh. Pa kar naj bo (po svoje), maš vsaj mau mirunasmehmežikanjevelik nasmeh.
Laščan2. 07. 2020
Kako je z nadaljevanjem poti proti sedlu Vrata?
Koliko časa je potrebno z Vrha Kopice do omenjenega sedla? LP Janez
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki