Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Brda / Pri Rupah - Brda (zahodna pot)

Pri Rupah - Brda (zahodna pot)

Natisni
Izhodišče: Pri Rupah (1350 m)
Širina/Dolžina: 46,3659°N 13,9342°E
Ime poti: zahodna pot
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 658 m
Višinska razlika po poti: 660 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.330
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 39
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Z Bleda, Jesenic ali Bohinja se zapeljemo na Pokljuko, točneje do Mrzlega studenca (Mrzli studenec se nahaja takoj za križiščem, kjer se združita cesti iz Bohinjske in Blejske strani). Od križišča še kakih 50 metrov nadaljujemo po glavni cesti proti Rudnemu polju, nato pa gremo desno na gozdno cesto v smeri Blejske koče in Debele peči. Cesti v naslednjih križiščih sledimo v smeri planine (Za)Javornik. Cesta nas nato pelje mimo omenjene planine in nas dober kilometer naprej pripelje do parkirišča pri spomeniku padlim borcem NOB Pri Rupah. Od Mrzlega studenca do izhodišča je slabih 6 km makadamske ceste.
b) Z Bleda, Jesenic ali Bohinja se zapeljemo na Pokljuko, točneje do Mrzlega studenca (Mrzli studenec se nahaja takoj za križiščem, kjer se združita cesti iz Bohinjske in Blejske strani), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Rudnemu polju. V nadaljevanju se peljemo še mimo odcepa za Šport hotel, nato pa približno 100 m za oznako ceste 4 km, zavijemo desno na gozdno cesto (ob križišču opazimo tudi oznake za Blejsko kočo). V križišču po slabih 2 km gremo desno, nato pa po nadaljnjih 600 m prispemo do parkirišča Pri Rupah, ob katerem se nahaja obeležje NOB. Od Mrzlega studenca do izhodišča je približno 6,5 km od tega 2,5 km makadama.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo v smeri Blejske koče na Lipanci, po poti, ki nas mimo obeležja NOB popelje v gozd. V nadaljevanju se najprej zložno, nato pa zmerno vzpenjamo po Veliki preseki, kjer nas pot vodi skozi gozd. Višje prečimo še makadamsko cesto, nato pa se nam z desne priključi pot od planine (Za)Javornik. Nadaljujemo naravnost, nekaj minut višje pa se priključimo na širši kolovoz, kjer se priključimo poti od Medvedove konte.
Kolovozu sledimo v levo, po njem pa hitro prispemo do pašnega območja. Tu pot zavije desno in se nato prečno vzpenja nad spodnjim delom pašnika. Višje kolovoz najprej preči del pašnika, nato pa zavije ostro desno in nas mimo obeležja pripelje na osrednji del planine Lipanca, kjer na levi strani opazimo Blejsko kočo na Lipanci.
Od Blejske koče nadaljujemo desno ter nadaljujemo v smeri Debele peči. Sledi rahel vzpon preko razglednega dela planine Lipanca, nato pa se ob robu gozda pot razcepi. Nadaljujemo levo po markirani poti (desno lovska koča na planini Brda), ki preči pobočja proti levi, nato pa se po krajšem vzponu razcepi.
Nadaljujemo po vidnejši desni poti (rahlo levo Lipanski vrh in Krma), ki se še nekaj minut zložno vzpenja, nato pa zavije desno ter se prečno vzpne preko kratkega strmega dela. Ko nas pot pripelje nad strm del smo že na naslednjem razpotju, s katerega nadaljujemo levo na manj izrazito stezico v smeri Brd in Krme (naravnost Debela peč ter vzhodna pot na Brda). V nadaljevanju se najprej zmerno vzpenjamo skozi pas ruševja, višje, ko pa pot postane nekoliko bolj strma, pa se vzpnemo prečno preko travnatega pobočja. Ko se pot vrne v ruševje, na razpotju nadaljujemo desno v smeri vrha Brda (naravnost Krma), nekaj korakov naprej, pa še rahlo levo v smeri Brd (naravnost Debela peč). Sledi še nekaj minut razglednega vzpona in pot nas pripelje na vrh.
Pri Rupah - Blejska koča 45 minut, Pri Rupah - Brda 1:15.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (junij).
zemljevid poti - Brda
Ob poti: Blejska koča na Lipanci (1630m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Pri Rupah - Brda1
Pri Rupah - Brda2
Pri Rupah - Brda3
Pri Rupah - Brda4
Pri Rupah - Brda5
Pri Rupah - Brda6
Pri Rupah - Brda7
Pri Rupah - Brda8
Pri Rupah - Brda9
Pri Rupah - Brda10
Pri Rupah - Brda11
Pri Rupah - Brda12
Pri Rupah - Brda13
Pri Rupah - Brda14
Pri Rupah - Brda15
Pri Rupah - Brda16
Pri Rupah - Brda17
Pri Rupah - Brda18
Pri Rupah - Brda19
Pri Rupah - Brda20
Pri Rupah - Brda21
Pri Rupah - Brda22
Pri Rupah - Brda23
Pri Rupah - Brda24
Pri Rupah - Brda25
Pri Rupah - Brda26
Pri Rupah - Brda27
Pri Rupah - Brda28
Pri Rupah - Brda29
Pri Rupah - Brda30
Pri Rupah - Brda31
Pri Rupah - Brda32
Pri Rupah - Brda33
Pri Rupah - Brda34
Pri Rupah - Brda35
Pri Rupah - Brda36
Pri Rupah - Brda37
Pri Rupah - Brda38
Pri Rupah - Brda39
Diskusija o izletu Pri Rupah - Brda (zahodna pot)
Majdag28. 08. 2020

Brda, Debela peč.. Za spremembo grem enkrat najprej na Brda. Razgledi so lepi, obiskovalcev nič. Rožic je bolj malo ob poti. Je pa cesta mimo Kranjske doline do spomenika Pri Rupah dokaj dobra. nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2020/08/dvatisocaka-nad-krmo-brda-in-debela-pec.html
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki