Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Rušnata Mlinarica / Dolina Kot - Rušnata Mlinarica

Dolina Kot - Rušnata Mlinarica

Natisni
Izhodišče: Dolina Kot (950 m)
Širina/Dolžina: 46,4157°N 13,8977°E
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: zahtevna neoznačena steza
Višinska razlika: 827 m
Višinska razlika po poti: 935 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 7.669
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 26
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri vasi Radovna in doline Krma in Kot. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot (naravnost Radovna in Krma). Tej občasno nekoliko slabši cesti, nato sledimo do parkirišča, kjer tudi opazimo planinske smerokaze.
Opis poti:
Od parkirišča nadaljujemo po širokem kolovozu (slabši cesti), ki nas po nekaj minutah lahkotne hoje pripelje do obračališča (parkiranje tu ni zaželjeno). Tu se markirana pot proti Staničevem domu rahlo spusti in preči hudournik, mi pa nadaljujemo rahlo desno po kolovozu, ki se zložno vzpenja po desni strani hudournika (levi breg). Po približno 3 minutah hoje od obračališča pa se s kolovoza v desno odcepi nemarkirana lovska pot po kateri nato nadaljujemo vzpon. Pot, ki se naprej sprva zložno vzpenja nas hitro pripelje do potočka, ob katerem se kratek čas vzpenjamo nato pa ga prečimo. Na drugi strani potoka se pot v številnih okljukih razmeroma strmo vzpenja in nas čez čas pripelje iz gozda na precej zaraščena travnata pobočja. Pot s katere se nam odpirajo razgledi predvsem na Macesnovec, Luknjo peč in Rjavino se višje ponovno skrije v gozd. Ko nas steza pripelje na neizrazit stranski greben se lahko v nekaj korakih povzpnemo do lepe razgledne točke, s katere se nam odpre pogled na vrhove nad dolinama Kot in Krma.
Na neizrazitem grebenu pot zavije levo (ne po grebenu) in nas v prečnem vzponu pripelje na s travo poraščeno manjše melišče, ki ga obdajajo številni macesni. Pot gre nato ponovno v gozd, višje zavije v desno in nas po nekoliko daljšem prečnem vzponu pripelje na glavni greben, kjer nadaljujemo ostro levo.
Pot naprej poteka po strmem in razmeroma ozkem z gozdom poraščenem grebenu (v mokrem nevarnost zdrsa). Do sem še ne preveč zahtevna pot nas nato pripelje na predvrh Rušnate Mlinarice, kjer lahko manj izkušeni izlet tudi zaključijo (vrh je prepoznaven po velikem možicu). Pot nadaljujemo po grebenu, ki je vse bolj poraščen z rušjem, a so prehodi lepi saj je rušje požagano. Nekoliko naprej nas pot pripelje do krajšega strmega skoka (pri strgani jeklenici), kjer se moramo s pomočjo rušja povzpeti 5 metrov strmo navzgor. Pot, ki poteka po razmeroma strmem pobočju in občasno ozkem grebenu nas nato čez številne predvrhe in grape pripelje na neporaščen in razgleden vrh Rušnate Mlinarice.
Pot kljub temu, da ni markirana orientacijsko ni posebej težavna, je pa v megli težko vedeti, kateri je pravi vrh. Tehnične težave na poti občasno presežejo 1.stopnjo plezanja. Zaradi krušljivosti, predvsem v zgornjem delu je dobro imeti čelado. Na grebenu je v mokrem velika nevarnost zdrsa.
zemljevid poti - Rušnata Mlinarica
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Požgana Mlinarica (1 h)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica1
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica2
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica3
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica4
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica5
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica6
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica7
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica8
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica9
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica10
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica11
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica12
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica13
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica14
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica15
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica16
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica17
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica18
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica19
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica20
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica21
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica22
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica23
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica24
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica25
Dolina Kot - Rušnata Mlinarica26
Diskusija o izletu Dolina Kot - Rušnata Mlinarica
Tadej14. 08. 2008
Neverjetno miren kraj v objemu dveh obleganih alpskih dolin. Greben med Kotom in Vrati nam nudi lepe razglede na najvišje vrhove Julijskih Alp.
katty25. 06. 2012
Ja res, in kaj vidiš-na eni strani Macesnovec, Luknjo peč z Vrbanovimi špicami, pa Begunjski vrh, na čelu mogočen Cmir, nato pa na desni strani Škrlatico, Stenar, Planjo, ter seveda Kukovo špiconasmehmežikanje. Vredna obiska, a samo z znanjem plezanja I in deloma tudi II stopnje.
tango3. 11. 2020
Idealen dan za obisk samotnega grebena nad Kotom in Vrati. Vsakič posebej sem navdušen nad prekrasno speljano potjo , ki v kot narisanih ključih premaguje še kar strma pobočja. Pot suha, tudi težavnejši deli, nazaj grede pa so bili kratki rokavi nujni. Lep in neverjetno topel dan.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki