Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Triglav / Planina Blato - Triglav (čez Grintovico, Planiko in Mali Triglav)

Planina Blato - Triglav (čez Grintovico, Planiko in Mali Triglav)

Natisni
Izhodišče: Planina Blato (1147 m)
Širina/Dolžina: 46,3112°N 13,8501°E
Ime poti: čez Grintovico, Planiko in Mali Triglav
Čas hoje: 6 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1717 m
Višinska razlika po poti: 1880 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 38.348
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 112
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Stare Fužine. V Stari Fužini pa v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto v smeri planine Blato, planine Vogar in doline Voje. Cesta nas naprej pripelje do mesta, kjer pobirajo cestnino in parkirnino, mi pa ji sledimo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Voje). Cesti nato sledimo do naslednjega križišča (peljemo se kar nekaj časa), kjer zavijemo ostro desno v smeri planine Blato (naravnost planina Vogar). Tej cesti nato sledimo do parkirišča nad planino Blato.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas mimo rampe v nekaj korakih pripelje do desnega ovinka. Na desni strani omenjenega ovinka, bomo opazili začetek lovske poti, ki nas s pomočjo jeklenice vodi čez krajše zelo strmo pobočje. Pot kmalu preide v gozd in zavije rahlo proti desni, kjer stopimo na širok razrit kolovoz (do sem lahko tudi po cesti, oz. višje kolovozu). Kolovozu sledimo v desno (naravnost se nadaljuje lovska pot proti planini Krstenica), le ta pa se še nekaj časa strmo vzpenja. Kolovozu, s katerega se odcepi nekaj slepih krakov, sledimo do nekoliko večjega ter delno označenega razpotja, kjer na enem od dreves opazimo napis Grintovica.
Tu zapustimo širok kolovoz in pot nadaljujemo po desnem nekoliko ožjem, ki se še nekaj časa zložno vzpenja. Pot naprej se nekajkrat rahlo spusti, nato pa opazimo oznake za Grintovico, ki nas usmerijo desno v strnjen gozd (tu zapustimo vse slabši kolovoz). V gozdu se steza povsem izgubi, mi pa nadaljujemo v isti smeri, kjer pridemo do večjega števila podrtih dreves. Tu prečimo markirano pot, ki vodi iz doline Voje proti planini Krstenica (zaradi podrtega drevja je prečenje skoraj neopazno, moramo pa vseeno paziti, da ne nadaljujemo po markirani poti). Na drugi strani markirane poti prečimo manjšo jaso, pot pa se za njo vrne v gozd in se postopoma prične strmeje spuščati. Po kratkem strmem spustu se pot položi, le ta pa nas pripelje na strma pobočja, preko katerih se večinoma prečno spuščamo. Med prečenjem prehodimo nekaj krajših rahlo izpostavljenih pobočij, nato pa se pobočje položi, pot pa se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti. Nekoliko naprej stopimo iz gozda, kjer stopimo na južni del planine Zgornja Grintovica, kjer opazimo prve lesene koče. Pot naprej preči pas gozda in nas pripelje do korita z vodo, ob katerem stoji Kefova koča. Mi nadaljujemo še naprej, ponovno skozi pas gozda ter poti sledimo do zgornjega dela planine, kjer opazimo še nekaj starih pastirskih stanov.
Na zadnjem zgornjem delu planine, bomo na desni strani, v bližini propadajoče koče, opazili široko stezico, ki gre v gozd in se prične prečno spuščati proti planini Spodnja Grintovica. Po približno 10 minutah spusta, pridemo na omenjeno planino, kjer se tudi priključimo markirani poti iz doline Voje, kateri sledimo v levo.
Pot naprej se vrne v gozd, kjer se ponovno prične strmeje vzpenjati. Precej enolična pot nas nato pripelje v neizrazito dolinico (Jurjevčeva vrtača), kjer se postopoma položi. Naprej gozd postane malo redkejši pot pa zavije rahlo proti desni, kjer nato po nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo na slabše označeno razpotje. Nadaljujemo po desni poti (levo planina pod Mišelj vrhom, Malo polje in Velo polje), ki se ponovno prične vidneje vzpenjati. Pot naprej se vzpenja ob neizrazitem grebenu manj znanega vrha Na Zagonu (1824 m), nato pa se položi in nas v nekaj korakih nadaljnje hoje pripelje do mesta, kjer se priključimo občutno bolj uhojeni poti s Pokljuke.
Nadaljujemo v smeri Vodnikovega doma ter vzpon nadaljujemo po zložni poti, ki preči pobočja Tosca. Pot naprej preči še nekaj manjših melišč (v zgodnjem poletju so tu še možna snežišča), nato pa nas hitro pripelje do Vodnikovega doma na Velem polju.
Od doma nadaljujemo naravnost v smeri Triglava (desno navzgor Bohinjska vratca). Pot naprej se zmerno vzpenja in preči pobočja pod Vernarjem. Že kmalu pa naletimo na prvo jeklenico, ki nam pomaga "premagati" kratko polico. Pot naprej se vzpenja po melišču in nas nato pripelje do strmega skalnega skoka. Dobro zavarovana pot nas po strmih stopnicah pripelje na vrh tega skoka. Sledi nekaj metrov prečenja po strmem pobočju, nato pa nas pot pripelje na prostrana območja v bližini Konjskega sedla, le tega pa dosežemo po krajšem spustu.
S sedla nadaljujemo levo v smeri Planike (naravnost Kredarica in Staničev dom, desno Krma) po razmeroma strmi poti, ki se prečno vzpenja proti zahodu. Višje nas vse bolj razgledna pot pripelje na neizrazit greben, kjer le ta zavije v desno in se prehodno nekoliko položi. Naprej markirana pot po desni strani obide večjo vrtačo, nato pa se začne obračati proti levi. Sledi še približno 10 minut vzpona in pot nas pripelje do doma Planika pod Triglavom.
Od Planike nadaljujemo po desni strani planinskega doma po markirani poti v smeri Triglava (levo Triglav čez Triglavsko škrbino, desno Kredarica). Pot naprej se najprej rahlo spusti, nato pa se postopoma začne vzpenjati. Po nekaj minutah lahkotne hoje, pridemo do kratkega skalnatega dela, kjer se prečno vzpnemo po rahlo izpostavljeni polici. Pot naprej zavije nekoliko v desno in s skalnih pečin preide v gruščnat svet, preko katerega se vzpnemo do vstopa v plezalni del.
Že od daleč vidna markacija nas usmeri v izrazito grapo, skozi katero se s pomočjo jeklenice povzpnemo na lepo razgledno točko. Pot naprej zavije levo, se najprej strmo vzpne, nato pa se nadaljuje po razčlenjenem skalovju. Občasno zelo strma in na vseh težjih mestih tudi dobro varovana pot, pa nas višje pripelje na greben Malega Triglava, kjer se nam z desne priključi nekoliko težavnejša pot s Kredarice.
Nadaljujemo naravnost po grebenski poti, le ta pa nas v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje na vrh Malega Triglava. Z Malega Triglava, od koder se nam odpre lep pogled na vrh in večji del poti, ki je pred nami, se pot rahlo spusti, nato pa nas pripelje na neizrazito sedelce med obema vrhovoma. Pot naprej se ponovno prične vzpenjati, po dobro varovani grebenski poti. Tej zelo razgledni in na posameznih delih tudi zelo strmi poti, nato sledimo vse do vrha Triglava.
Blato - Spodnja Grintovica 1:45, Spodnja Grintovica - Vodnikov dom 2:00, Vodnikov dom - Planika 1:30, Planika - Triglav 1:30.
zemljevid poti - Triglav
Ob poti: Planina Zgornja Grintovica (1250m), Planina Spodnja Grintovica (1175m), Vodnikov dom (1817m), Dom Planika (2401m), Mali Triglav (2725m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Blato - Triglav1
Planina Blato - Triglav2
Planina Blato - Triglav3
Planina Blato - Triglav4
Planina Blato - Triglav5
Planina Blato - Triglav6
Planina Blato - Triglav7
Planina Blato - Triglav8
Planina Blato - Triglav9
Planina Blato - Triglav10
Planina Blato - Triglav11
Planina Blato - Triglav12
Planina Blato - Triglav13
Planina Blato - Triglav14
Planina Blato - Triglav15
Planina Blato - Triglav16
Planina Blato - Triglav17
Planina Blato - Triglav18
Planina Blato - Triglav19
Planina Blato - Triglav20
Planina Blato - Triglav21
Planina Blato - Triglav22
Planina Blato - Triglav23
Planina Blato - Triglav24
Planina Blato - Triglav25
Planina Blato - Triglav26
Planina Blato - Triglav27
Planina Blato - Triglav28
Planina Blato - Triglav29
Planina Blato - Triglav30
Planina Blato - Triglav31
Planina Blato - Triglav32
Planina Blato - Triglav33
Planina Blato - Triglav34
Planina Blato - Triglav35
Planina Blato - Triglav36
Planina Blato - Triglav37
Planina Blato - Triglav38
Planina Blato - Triglav39
Planina Blato - Triglav40
Planina Blato - Triglav41
Planina Blato - Triglav42
Planina Blato - Triglav43
Planina Blato - Triglav44
Planina Blato - Triglav45
Planina Blato - Triglav46
Planina Blato - Triglav47
Planina Blato - Triglav48
Planina Blato - Triglav49
Planina Blato - Triglav50
Planina Blato - Triglav51
Planina Blato - Triglav52
Planina Blato - Triglav53
Planina Blato - Triglav54
Planina Blato - Triglav55
Planina Blato - Triglav56
Planina Blato - Triglav57
Planina Blato - Triglav58
Planina Blato - Triglav59
Planina Blato - Triglav60
Planina Blato - Triglav61
Planina Blato - Triglav62
Planina Blato - Triglav63
Planina Blato - Triglav64
Planina Blato - Triglav65
Planina Blato - Triglav66
Planina Blato - Triglav67
Planina Blato - Triglav68
Planina Blato - Triglav69
Planina Blato - Triglav70
Planina Blato - Triglav71
Planina Blato - Triglav72
Planina Blato - Triglav73
Planina Blato - Triglav74
Planina Blato - Triglav75
Planina Blato - Triglav76
Planina Blato - Triglav77
Planina Blato - Triglav78
Planina Blato - Triglav79
Planina Blato - Triglav80
Planina Blato - Triglav81
Planina Blato - Triglav82
Planina Blato - Triglav83
Planina Blato - Triglav84
Planina Blato - Triglav85
Planina Blato - Triglav86
Planina Blato - Triglav87
Planina Blato - Triglav88
Planina Blato - Triglav89
Planina Blato - Triglav90
Planina Blato - Triglav91
Planina Blato - Triglav92
Planina Blato - Triglav93
Planina Blato - Triglav94
Planina Blato - Triglav95
Planina Blato - Triglav96
Planina Blato - Triglav97
Planina Blato - Triglav98
Planina Blato - Triglav99
Planina Blato - Triglav100
Planina Blato - Triglav101
Planina Blato - Triglav102
Planina Blato - Triglav103
Planina Blato - Triglav104
Planina Blato - Triglav105
Planina Blato - Triglav106
Planina Blato - Triglav107
Planina Blato - Triglav108
Planina Blato - Triglav109
Planina Blato - Triglav110
Planina Blato - Triglav111
Planina Blato - Triglav112
Diskusija o izletu Planina Blato - Triglav (čez Grintovico, Planiko in Mali Triglav)
tom31. 07. 2014
Je li tko u zadnje vrijeme išao ovim putem od Planine Blato do Grintovice? U kakvom je stanju?
jožko hlede3. 07. 2019
odsvetujem pot čez Grintavico ker je konfiguracija zaradi vetroloma iz pred lanskega leta popolnoma spremenjena obstoječe slike ne pridejo več v poštev je več novih razpotji ki so nastali zaradi spravila podrtega drevja na nekaj mestih pa je pot še vedno neprehodna zaradi podrtega drevja. tako da z lahkoto zaideš iz prave poti mi smo bili primorani obrniti na palnino Krstenico ki je sicer tudi zelo slabo označena. Tako da jo odsvetujem dokler se pot in pa ta sicer lep opis in slike ne popravi na dejansko stanje
a7a7a7a1012. 05. 2020
Pot ni nič manj zahtevna kot tista iz rudnega polja in planiko in mali Triglav.velik nasmeh
Orintacijsko je zahtevna, paziti moramo da najdemo jaso z tremi visokimi drevesi potem pa se pot spusti na Grintovico, in potem še na spodnjo grintovico ki je zapuščena!
Lp a7a7a7a10(jst sm otrok:jeziknasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki