Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Kucelj / Veliko Trebeljevo - Kucelj

Veliko Trebeljevo - Kucelj

Natisni
Izhodišče: Veliko Trebeljevo (620 m)
Širina/Dolžina: 46,0039°N 14,7395°E
Čas hoje: 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 128 m
Višinska razlika po poti: 145 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 7.138
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 27
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
a) Z ljubljanske vzhodne obvoznice se usmerimo na izvoz Ljubljana Bizovik oz. Sostro, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Sostrem. Na koncu Sostrega se cesta prične vzpenjati, nato pa nas po nekaj kilometrih pripelje do manjšega prelaza, kjer se v desno odcepi strma cesta, ki vodi na Javor. Tu nadaljujemo naravnost ter se spustimo v dolino Besniškega potoka. Ko se spustimo v omenjeno dolino se nam z leve priključi še cesta iz Zaloga, mi pa nadaljujemo desno ter se ponovno pričnemo vzpenjati. Po glavni cesti se peljemo do Velikega Trebeljevega, kjer v križišču nadaljujemo desno proti središču vasi (levo po glavni cesti Šmartno pri Litiji). Skozi vas se peljemo mimo priznane slaščičarne in mimo cerkve sv. Križa. Nad vasjo se cesta strmeje vzpne, nato pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Višnje Gore (desno Mali Vrh). Parkiramo takoj za križiščem na primernem mestu ob cesti.
b) Najprej se zapeljemo v Litijo od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Šmartnemu pri Litiji. Iz Šmartnega pri Litiji gremo desno ter z vožnjo nadaljujemo proti Štangarskih Poljanah in Malemu in Velikemu Trebeljevemu. Na začetku kraja Veliko Trebeljevo pridemo do križišča, kjer glavna cesta proti Zalogu zavije nekoliko v desno, mi pa nadaljujemo naravnost proti središču Velikega Trebeljevega. Skozi vas se peljemo mimo priznane slaščičarne in mimo cerkve sv. Križa. Nad vasjo se cesta strmeje vzpne, nato pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Višnje Gore (desno Mali Vrh). Parkiramo takoj za križiščem na primernem mestu ob cesti.
c) Z avtoceste Ljubljana - Novo mesto se usmerimo na izvoz Višnja Gora, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti kraju Vrh pri Višnji Gori, Leskovec in Veliko Trebeljevo. Po približno 3 km vožnje od vasi Leskovec prispemo do manjšega križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Malemu Vrhu, v desno pa se nadaljuje cesta proti Velikem Trebeljevem. Parkiramo na primernem mestu nekaj metrov pred križiščem.
Opis poti:
V bližini table z napisom "Dobrodošli v deželi jagod (sadna cesta med Javorom in Jančami)" bomo opazili kolovoz, ki se takoj razcepi na tri dele. Niti ni pomembno po katerem gremo, saj se vsi tri že po nekaj minutah združijo, markiran pa je skrajno levi, ob katerem opazimo planinsko smerno tablo za Janče, ki kaže levo navzdol. Nadaljujemo rahlo desno ter se najprej zmerno vzpnemo, nato pa se pot položi in se priključi prej omenjenemu kolovozu. Nekaj minut hodimo po kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo rahlo desno na markirano pešpot, katera se zložno vzpenja po pobočjih bližnje Kopance (684 m). Pozneje se pot položi oz. se prehodno celo rahlo spusti, nato pa nas pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo rahlo v smeri evropske pešpoti E6 (rahlo levo Obolno). Le malo naprej se priključimo cesti, nato pa prispemo iz gozda. Pot naprej nas vodi mimo križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta, ki vodi na Obolno.
Nadaljujemo naravnost ter v nadaljevanju hodimo po cesti, katera vodi proti vasi Leskovec, le ta pa se zložno vzpenja. Po nekaj minutah se cesta položi in nas pripelje na neoznačeno razpotje, kjer se ostro v desno odcepi sprva širok kolovoz, ki vodi proti Kuclju. Nekaj korakov naprej stopimo v ozek pas gozda, kjer na drevesu opazimo markacijo, katera nam potrdi, da smo na pravi poti. Širok kolovoz se v nadaljevanju vzpenja ob robu travnatega pobočja, nekoliko višje pa zavije levo v gozd. Skozi gozd hodimo nekaj minut, nato pa prispemo na vršno travnato pobočje Kuclja, kjer zavijemo desno. Zložen vzpon nadaljujemo po manj izrazitem kolovozu, po katerem mimo lovske opazovalnice v nekaj minutah prispemo na razgleden vrh, sredi katerega stoji geodetski stolp.
zemljevid poti - Kucelj
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Gradišče, Kucelj
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Veliko Trebeljevo - Kucelj1
Veliko Trebeljevo - Kucelj2
Veliko Trebeljevo - Kucelj3
Veliko Trebeljevo - Kucelj4
Veliko Trebeljevo - Kucelj5
Veliko Trebeljevo - Kucelj6
Veliko Trebeljevo - Kucelj7
Veliko Trebeljevo - Kucelj8
Veliko Trebeljevo - Kucelj9
Veliko Trebeljevo - Kucelj10
Veliko Trebeljevo - Kucelj11
Veliko Trebeljevo - Kucelj12
Veliko Trebeljevo - Kucelj13
Veliko Trebeljevo - Kucelj14
Veliko Trebeljevo - Kucelj15
Veliko Trebeljevo - Kucelj16
Veliko Trebeljevo - Kucelj17
Veliko Trebeljevo - Kucelj18
Veliko Trebeljevo - Kucelj19
Veliko Trebeljevo - Kucelj20
Veliko Trebeljevo - Kucelj21
Veliko Trebeljevo - Kucelj22
Veliko Trebeljevo - Kucelj23
Veliko Trebeljevo - Kucelj24
Veliko Trebeljevo - Kucelj25
Veliko Trebeljevo - Kucelj26
Veliko Trebeljevo - Kucelj27
Diskusija o izletu Veliko Trebeljevo - Kucelj
julius20. 02. 2013
Simpatična tura za zimsko pohajkovanje. Hribovja in dolin okoli pa toliko, da jih ne bo zlepa zmanjkalo.
borutd3. 06. 2018
Kot učitelj geografije se vprašujem od kod uradni podatki o nadmorski višini vrhov. Za Kucelj se navaja višina 748 m, na geodetski točki na Kuclju pa je navedena nadmorska višina 753, 89 m. Če geodetske izmere niso pravilne, komu lahko sploh verjamemo?
laik3. 06. 2018
Po mojem skromnem mnenju je na geodetskih točkah navedena nadmorska višina na vrhu stebra,nisem pa siguren..prosim,popravite me
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki